National Geographic îşi promovează emisiunea „Brain Games” (Jocurile minții) cu un puzzle destinat copiilor de sub 10 ani, dar care le pune probleme şi multor adulţi. În ce parte merge autobuzul?
Evident, chior să fii să nu observi că, pe partea expusă către privitor, autobuzul n-are uși, Deci e clar: autobuzul merge în ce parte vrea țara în care se află, fiindcă ușile trebuie să fie pe partea în care sunt călătorii.
Oricum, s-a constatat că peste 80% dintre copiii de sub 10 ani răspund corect la întrebare. Procentul descrește însă odată cu înaintarea în vârstă fiindcă, așa cum relevă și un studiu realizat de Colegiul Birkbeck al Universităţii din Londra, copiii sub 12 ani percep informaţia vizuală diferit de adulţi.
Să fie la ei!
La noi, tocmai pensionarii gălățeni au fost cei care au dat cel mai rapid răspunsul la întrebarea „Încotro merge autobuzul?” Din reflex, au răspuns instantaneu: „Nu contează, avem gratuitate și oricum e cald înăuntru”.
Mai mult, au lansat prin asociația de profil un test pe care ei trebuie să-l parcurgă mereu când se duc vara și toamna la piață. Cel din imaginea de mai jos. Nu râdeți, testul este chiar pe bune! Așteptăm cele mai inteligente răspunsuri la secțiunea comentarii până diseară, la ora 22, când vom afișa aici răspunsul corect. Mult succes!
Răspunsul este: Așa arată 5 pepeni după ce au fost 6 din care și-a luat statul TVA de 20% la fiecare factură.
Dacă ai plăti taxa la final, să vinzi și tu ca gospodarul 5 pepeni întregi, vine statul și te amendează că faci stopaj la sursă. Ba te mai și leagă ca suspect de evaziune. Ai plăti birul de una bucată pepene de la bun început la o adică. Dar ești sigur c-o să-i vinzi pe toți ceilalți în „foamea” asta?… :)
5 februarie 2016 at 14:35
Au fost 6, dar matematic mai sunt 5!!!
5 februarie 2016 at 14:49
E un raspuns interesant, dar nu cel corect. Acela trebuie sa poata fi exprimat printr-o notatie precisa, clara, aplicabila unui moment fix, nu o vedere in timp. Imaginea se refera la o situatie in desfasurare, din viata reala, dar constatarea numerului pepenilor se refera la o situatie momentana. Oricum, multumim si te asteptam si cu o completare daca-ti mai vine vreo idee. Recunoastem, nu este un raspuns usor, ca noi am trecut de faza cand ne jucam cu masinute, precum cei de la National Geographic. :)
5 februarie 2016 at 15:36
Bazindu-te pe ce vezi, nu pe ce crezi ca vezi, de fapt mai probabil 4 pepeni. Alea nu sint jumatati, ci mai curind sferturi. Si nu, nu-mi vorbi de umbre!
5 februarie 2016 at 17:03
:) Frumos raspuns. Parc-ar fi o strofa din Rudyard Kipling. Dar nu, nu cred ca sunt sferturi fiindca ma uit la pozitia prinderii receptaculului de pe ele… Eu zic ca intrebarea de sub poza, cu 5 sau 6, este un indiciu bun, cinstit. Deci s-o luam ca atare.
5 februarie 2016 at 18:01
5 pepeni. 2 jumătăți completează cele 4 sferturi lipsă ale pepenilor din colțuri, iar celelalte 2 jumătăți fac un alt pepene. Deci 5 :)