PAY&PAIN-IN-THE-ASS GAMES: Testul de ECONOMIE care îi frustrează pe toți dar COMERCIANȚII ȘTIU răspunsul

5 februarie 2016

General, Pamflet, Strada, Timp liber, Transport

National Geographic îşi promovează emisiunea „Brain Games” (Jocurile minții) cu un puzzle destinat copiilor de sub 10 ani, dar care le pune probleme şi multor adulţi. În ce parte merge autobuzul?

autobuz3Evident, chior să fii să nu observi că, pe partea expusă către privitor, autobuzul n-are uși, Deci e clar: autobuzul merge în ce parte vrea țara în care se află, fiindcă ușile trebuie să fie pe partea în care sunt călătorii.

Oricum, s-a constatat că peste 80% dintre copiii de sub 10 ani răspund corect la întrebare. Procentul descrește însă odată cu înaintarea în vârstă fiindcă, așa cum relevă și un studiu realizat de Colegiul Birkbeck al Universităţii din Londra, copiii sub 12 ani percep informaţia vizuală diferit de adulţi.

Să fie la ei!

La noi, tocmai pensionarii gălățeni au fost cei care au dat cel mai rapid răspunsul la întrebarea „Încotro merge autobuzul?” Din reflex, au răspuns instantaneu: „Nu contează, avem gratuitate și oricum e cald înăuntru”.

Mai mult, au lansat prin asociația de profil un test pe care ei trebuie să-l parcurgă mereu când se duc vara și toamna la piață. Cel din imaginea de mai jos. Nu râdeți, testul este chiar pe bune! Așteptăm cele mai inteligente răspunsuri la secțiunea comentarii până diseară, la ora 22, când vom afișa aici răspunsul corect. Mult succes!

12654568_987702984639633_6406544852850552370_n

Sunt 5 sau 6 pepeni

Răspunsul este: Așa arată 5 pepeni după ce au fost 6 din care și-a luat statul TVA de 20% la fiecare factură.

Dacă ai plăti taxa la final, să vinzi și tu ca gospodarul 5 pepeni întregi, vine statul și te amendează că faci stopaj la sursă. Ba te mai și leagă ca suspect de evaziune. Ai plăti birul de una bucată pepene de la bun început la o adică. Dar ești sigur c-o să-i vinzi pe toți ceilalți în „foamea” asta?… :)

, , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

5 Responses to “PAY&PAIN-IN-THE-ASS GAMES: Testul de ECONOMIE care îi frustrează pe toți dar COMERCIANȚII ȘTIU răspunsul”

 1. Micul Print Says:

  Au fost 6, dar matematic mai sunt 5!!!

  Reply

  • Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

   E un raspuns interesant, dar nu cel corect. Acela trebuie sa poata fi exprimat printr-o notatie precisa, clara, aplicabila unui moment fix, nu o vedere in timp. Imaginea se refera la o situatie in desfasurare, din viata reala, dar constatarea numerului pepenilor se refera la o situatie momentana. Oricum, multumim si te asteptam si cu o completare daca-ti mai vine vreo idee. Recunoastem, nu este un raspuns usor, ca noi am trecut de faza cand ne jucam cu masinute, precum cei de la National Geographic. :)

   Reply

 2. S A Says:

  Bazindu-te pe ce vezi, nu pe ce crezi ca vezi, de fapt mai probabil 4 pepeni. Alea nu sint jumatati, ci mai curind sferturi. Si nu, nu-mi vorbi de umbre!

  Reply

  • Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

   :) Frumos raspuns. Parc-ar fi o strofa din Rudyard Kipling. Dar nu, nu cred ca sunt sferturi fiindca ma uit la pozitia prinderii receptaculului de pe ele… Eu zic ca intrebarea de sub poza, cu 5 sau 6, este un indiciu bun, cinstit. Deci s-o luam ca atare.

   Reply

 3. F. P. Says:

  5 pepeni. 2 jumătăți completează cele 4 sferturi lipsă ale pepenilor din colțuri, iar celelalte 2 jumătăți fac un alt pepene. Deci 5 :)

  Reply

Leave a Reply