Perversiune MAXIMĂ! ► Candidații INDEPENDENȚI aduc VOTURI lui Bau-Bau?

În situatia în care o formațiune politică nu trece pragul electoral, voturile intră în procedura de redistribuire. Adică, merg la partidul din fruntea listei și, proporțional, către următoarele care au depășit pragul electoral. La independenți, pragul este numărul total de valabil exprimate împărțit la numărul de posturi de consilieri municipali. Deci, la Galați, în procente ar fi 100%/27 posturi de consilier = 3,7% din numărul total de voturi exprimate.

Problema ridicată:

Conform statisticilor, PSD a fost vesnic pe primul loc la Galati. Deci, teoretic cel putin, candidati independenti care nu trec pragul electoral ar fi de acord sa ofere aceste voturi PSD-ului?

Subliminalul, dupa parerea mea:

Nu mai candidați, independenților, fiindcă, dacă nu izbândiți, PSD-ul va câștiga de pe urma voastră!

Haideți totuși, dincolo de cifre, să privim pragmatic (!). Prin prisma rațiunii unei inițiative politice individuale, de ce candidează cineva? Fiindcă se consideră mai bun, mai potrivit decât alții într-un post de conducere. De ce nu se duce el atunci la un partid cu oferta candidaturii sale? Pentru că nu se regăsește în vreunul dintre partide. Și, dacă ne uităm în peisajul politic românesc, este foarte ușor, ca cetățean de bună-credință, onorabil, să nu te regăsești în majoritatea covârșitoare a pertidelor existente ACTUALMENTE.

unnamed-115

Bătăliile nu se câștigă din pat

Pe de altă parte, până vei reuși să-ți strângi alături destui care să-ți împărtășească vizunea și obiectivele iar împreună să formați și un partid, vrei totuși să afle lumea de tine, inclusiv acești potențiali viitori „tovarăși” de partid. Vizibil fiind, să fii luat în considerare ca potențial ales de decizie, consilier adică, sau chiar conducător suprem al comunității, recte primar, variantă viabilă pentru viitoarele alegeri. Și cum poți să accezi la acest statut, de „tânără speranță” altfelș decât intrând în lupta electorală?

Pe de altă parte, argumentul serviciilor indirecte aduse adversarilor poltici – aici Bau-Bau-lui reprezentat (nu doar în cazul Galațiului) de PSD – este cel puțin hilar. Deoarece – o știm cu totii, inclusiv membrii de partide care de 26 de ani nu au nimic de protestat în privința asta – aleșii la nivel de consilier nu sunt altceva decât masă de manevră în mâinile propriilor șefi de filiale. De câtă conștiință la vot poți „suspecta” un alese sub amenințarea retragerii sprijinului politic, lucur ce duce AUTOMAT la pierderea postului de consilier?

Ca o concluzie generală, o logică a serviciilor (fie ele și indirecte) aduse PSD de către independenții care nu trec pragul electoral nu este gresita. Dar este totalmente perversă! E ca și cum, din cauză că avorturile nu sunt ilegale, ți-ai obliga fiica să se căsătorească virgină. Sau n-ai mai hrăni porumbeii că-n urma lor mai mănâncă și șobolanii… Adică, să votăm în orb cu anumite partide, chiar și când vin cu liste de toată jena, numai ca să nu câștige – vezi Doamne! – „bolșevicii” vreun post în plus.

Dar la ciolan erau frecventabili?

Interesant este că logica de mai sus vine din sânul unei filiale locale aflată poate în cea mai jalnică postură la nivel național, în cadrul PNL. Fie și numai prin prisma faptului că a venit la alegeri cu candidatul PSD-ului de acum patru ani!

În logica evitării unor câștiguri indirecte pentru PSD, partid de dreapta fiind, ar fi trebuit chiar PNL-ul local să dea exemplu de niște abțineri. 

De pildă, din cauză că precedentul candidat – pe care l-ai propus în două rânduri și, în final, doar cu sprijinul PSD-ului, în cadrul USL, ți-a ajuns edil-șef – a derapat pe stanga, ar fi ntrebuit să-ți retragi reprezentanții/numiții din sistemul de termoficare, din agenția de supraveghere a serviciilor comunitare, din conducerea diverselor entități publice etc. numai ca nu cumva să fii acuzat ulterior că ai fost complice sau chiar părtaș la devalizare, alături de trădător…

Mai rău: pentru a nu se crede nici acum, după ruperea USL și la un nou început de mandat, că face servicii PSD-ului – livrându-i un potențial primar numai bun să-l slujească pe la spate, de cum va ajunge la post, ba poate să i se și alăture fățiș la vreo viitoare ordonanță a traseiștilor… – PNL-ul ar trebui să nu pună în fruntea listei o fostă mare speranță a PSD-ului, fostă mână dreaptă a bătrânului fost mare licurici de oțelărie…

Logică de perdanți asumați

Dar cel mai grav și mai grav la o astfel de logică este că ea demonstrează încrederea în propriile forțe a celui care-o propagă.

Păi, cu ce entuziasm să mai votez eu PNL-ul dacă până și candidații acestuia, din start, știu că vor fi pe un loc inferior? Fiindcă, dacă s-ar considera suficient de buni pentru un loc fruntaș, cu multe voturi, poate chiar pe primul loc, e clar că voturile nefolosite ale independenților i-ar avantaja! Este?

Vedeți ce greu e cu logica asta cu „să ne ferim de independenți ca să nu câștige tot PSD-ul”?

, , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply