Pffff! – Primar cu fariseism feisbucist de fost fotbalist

26 februarie 2014

Administrație, ANTIpatia, ANTItudinea

Marius Stan, primul primar gălățean care nu acordă audiențe, a mutat, vorba cuiva, Primăria pe Facebook. Lansează acolo consultări cu cetățenii, afișând o atitudine democratică în luarea deciziilor. Ceea ce uită întâiul fotbalist al Galațiului este că unii mai au spirit de observație și dincolo de realitatea virtuală, în acea realitate… reală care îl contrazice pe fotbaliator, coborându-i demersul la ceea ce este de fapt, o bătaie de joc.

Și cu țeava în scuar, și cu sufletu-n timeline

Pe contul de Facebook „Marius Stan Primar”, respectivul se tânguie mieros, cu voce feminină:

Oameni buni, am nevoie de ajutorul vostru. Aș avea nevoie de cât mai multe idei realiste pentru modernizarea Inelului de Rocadă (intersecția de la Ultimul Leu). Mi-ar prinde bine să știu cum v-ați dori voi să arate Inelul de Rocadă. Vrem să începem modernizarea acestei intersecții și cred [că] este normal să știm și părerile voastre.

Vineri, 21 februarie, când am observat zbaterea de pe monitor a edilului, mi-am permis să-i cer niște precizări, nu de alta, dar să nu-l încurcăm cu propuneri aiurea.

Am văzut că ați tras deja țevi de gaze pe scuarul de pe Brăilei și pe rondoul de la Ultimul Leu. Poate v-am putea da idei mai bune dacă ne-ați spune în ce scop au fost trase, ce planuri aveți deja. Adică, dacă ați hotărât deja planul general al investiției, executând și o parte din ea, poate vă vom da idei care mai mult vă-ncurcă…

1Am ținut să fac mențiunea asta fiindcă încă de vara trecută am observat desfășurări impresionante de forțe. Se trăgeau de zor tuburi negre pentru apă și conducte metalice pentru gaze, pe scuarul de pe Brăilei, de la Palatul Justiției până la Ultimul Leu, dar și pe rondoul din mijlocul celei mai mari intersecții a Galațiului. E posibil să nu ne pricepem noi și să confundăm niște răsuflători de gaze cu ceea ce arată fix ca niște viitoare racorduri. De aceea am cerut părerea… specialistului nr. 1 în cheltuirea banului public. N-am făcut bine?

RAM-ul lui Stan nu bate anul

Inclusiv cotodianul  local „Viața Liberă” (V.L.) a observat după câteva zile că primarul a decis deja ce se va construi acolo. Și nu doar el, de capul lui, ci cu întreg Consiliul Local, cel care i-a aprobat elucubrațiile ce ne vor costa, negreșit, milioane de euro.

Cu iritare vizavi de fariseismul primarului, V.L. reia ad literam ceea ce primarul ascunde sub fluvii de mesaje siropoase pe rețeaua de socializare. Citez din articolul Ancăi Melinte care îi reamintește primarului cu RAM-ul mic:

Hotărârea Consiliului Local nr. 86 din 14 martie 2013, privind studiul de fezabilitate pentru obiectivul „Amenajare scuar central strada Brăilei – Inel de Rocadă”, prezintă starea de fapt astfel: „În prezent, Inelul de Rocadă este reprezentat de un spaţiu verde de formă circulară cu destinaţia de sens giratoriu, prevăzut în centru cu o construcţie metalică de dimensiuni mari. Pe scuarul central, spaţiul verde nu este amenajat astfel încât să se încadreze în peisaj”. Acestea fiind spuse, sunt propuse şi soluţiile: construirea a zece fântâni arteziene ornamentale (fiecare cu diametrul de 12 metri) pe scuarul central, şi a unei fântâni arteziene cu diametrul de 18 metri în Inelul de Rocadă, dar şi amplasarea în mijlocul scuarului a unui gard ornamental cu înălţimea de 1,25 metri, pe lângă înlocuirea bordurilor care delimitează suprafaţa carosabilă de spaţiul verde. Valoarea totală a investiţiei fusese calculată la 4.084.980 de lei de la bugetul local, iar durata de realizare la 12 luni.

2Acum poate înțeleg unii de ce s-au perindat atâția oameni de presă prin posturi din imediata vecinătate a primarului: bietul om n-are ținere de minte și are nevoie de niscaiva reportofoane…

Și pentru că respectivul a racolat doar ofițeri de presă dintr-o anumită parte, să-i reamintim și ce spunea cealaltă parte la momentul votării HCL-ului, respectiv că city managerul Aurel Vlaicu ar urma să „importe” afacerea cu fântâni arteziene de milioane de la București, de unde a fost adus și el…

Diferența dintre Primar și Prim-mingicar

La o așa diferență între ceea ce susține primarul și ce se vede în realitate, eu unul m-aș îndoi că însuși primarul întreține acel cont de facebook. Cine ne asigură că n-o fi vreo secretară care face și ea ce poate? Sau poate chiar vreo doamnă de serviciu care s-a plictisit de solitaire și își omoară timpul de lucru într-un mod palpitant, pe calculatorul și contul de FB uitate deschise…

În loc să îi întrebe pe cetățeni dacă n-ar vrea o Falezogaură astupată, un Traian reparat, o Centură nepeticită dar cu trotuare, un talcioc civilizat, un Apaterm nevandalizat sau un preț la apă justificat, primarul lansează petarde. Petarde fumigene pentru mascarea unor tunuri pe care, cel puțin după cum sună actele, pare că le-a și dat și i-a mai rămas doar de încasat…

3Așadar, cred că în loc să mai căscăm gura la așa-zisele consultări democratice feisbuciste ale lui Mariusică, mai bine ne-an uita în gura lui Lăbuș, că și el a ajuns primar al Galațiului și tot pe facebook! Și el cu siguranță știe mai multe, că-i prezent pe toate străzile. Deodată!

, , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply