Un careu de ingineri, şi liberali pe deasupra, au arătat Galaţiului cât pot ei de responsabil să administreze oraşul. Practic, aşa-zisul război al apei calde – în fapt o înghionteală jenibilă pe culoarele singurului partid naţional rămas în viaţa parlamentară – nu e decât o oglindă pe care patru factori de decizie importanţi ai municipiului şi-au pus-o singuri în faţă. Şi, dacă nu se sperie şi ei de ce văd în ea, ar trebui să-şi facă mari, mari probleme.
Tudor Petre, directorul Electrocentrale, pretinde că turbina energofagă, nemodernizată de jumătate de secol, mai poate fi profitabilă. Nici ruşii ăia uitaţi prin Siberia, care plutesc în gaz metan ca-n vodcă, nu mai folosesc aşa ceva. Însă Petre susţine că profitul ar fi în jur de 70% dacă s-ar plăti facturile la timp. Copleşit de salarii şi prime grase şi cu o întreprindere anacronică, şi-aminteşte brusc că Apaterm îi datorează foarte mulţi bani (jumătate penalităţi, evident) şi închide vana fără preaviz. Nu realizează că, atunci când energia termică, obţinută secundar pe lângă cea electrică, nu-i va mai interesa pe cetăţenii sătui de şicane şi „centralizaţi” individual, se va pune lacătul pe poarta Electrocentralelor. Sau poate nu-l interesează…
Marius Stan, plin de bune intenţii în teorie, e omorât de „praftică”. Cu surle, trâmbiţe şi amplificatoare, i-a-ndemnat pe puţinii buni platnici rămaşi să-şi verse bruma de economii în sacul fără fund al Apatermului. Deşi falimentar-lichidata judiciară suferă de-o amnezie de vreo 50 de miliaone de euro, Stan nu se acoperă cu vreun protocol, o garanţie, o minimă asigurare că cetăţenii vor primi şi niscaiva apă caldă pe lângă circul de rigoare. Apoi iese acuzator în presă la adresa colegilor săi de partid care l-ar lucra pe la spate, cu ţeava udă şi caldă. De parcă ar interesa pe cineva ce coate-n gură şi şpiţuri în bărbăţie îşi dau ei acolo, la şedinţele de partid, sub portretul senin al lui Brătianu. Fă-te, dom’le, independent, dacă te simţi mai primar decât membru de partid!
Victor Paul Dobre adoptă poziţia tătucului, dovedind că izul fumului de la numărătoarea votanţilor la referendum provenea de la un foc mocnit, de scânduri de covertă. Cel puţin ca abordare. Sau abordaj, cum vreţi. El ţine să le reamintească primarului Marius Stan, directorului Tudor Petre şi lui Mircea Ispas de la Apaterm că PNL-ul i-a susţinut pentru funcţiile de acum. De parcă ar sta de vorbă cu nişte domni chestori…
Iar Gabriel Panaitescu, subprefectul, liberal şi el, dă un comunicat de zici că ori a fost plecat de pe planetă, ori că l-a scris cu mâna altuia şi n-a modificat o virgulă, de frică să nu i se arate şi lui uşa sediului. „Condiţiile principale sunt ca populaţia să-şi plătească restanţele (sic!)” decretează ritos subprefectul, de parcă n-ar fi aflat până şi marţienii că mai bine de jumătate din datoria către Electrocentrale nu se regăseşte în sumele neachitate de cetăţeni.
După mai bine de 20 de ani de social-democraţie găunoasă, te-ai aştepta ca liberalii, odată ajunşi la putere, să facă din Oraşul Roşu un model de renaştere. Nicidecum să se-ncaiere din orgolii şi să nu mai vadă pădurea de probleme din copacii funcţiilor în care s-au văzut urcaţi.
Trackbacks/Pingbacks
[…] Da oameni buni, e anul 2013 iar Galati-ul nu are apa calda. […]