Cu ceva vreme în urmă, Marius Grama, de la ProTV, se plângea pe contul său de Facebook vizavi de atitudinea faţă de muncă – dacă se poate spune aşa – a instituţiilor de forţă, în speţă Jandarmeria şi Poliţia. Forţă, vorba vine, că la cât de rapid se mişcă, melcul pare a fi, prin comparație, un adevărat campion.
Dar haideţi să vedem ce spunea Marius şi argumentăm după.
Poliţiştii şi jandarmii au ieşit la joacă
„Astazi (7 mai, n.m.) am primit un comunicat din care am aflat ca jandarmii din Galati au participat la o lectie, la rugamintea doamnei diriginte, la clasa a VIII-a D de la nu-stiu-ce scoala generala. Politia locala ne-a anuntat ca are campionat de tenis de masa, bowling, atletism, fotbal, tir si pescuit, la care participa echipe din partea IPJ, Politiei de Frontiera, ISU, IJJ, Penitenciarul Galați, Secția Regională de Poliție Transporturi si UM 1552. Acum vreo saptamana, IPJ dadea comunicat ca organizeaza un concurs de creatie literara pentru copii, pe categorii de varsta.
OAMENI BUNI, CEVA FUNCTIONEAZA GRESIT SAU AM INNEBUNIT EU? Cine ii mai prinde pe hoti? Statul roman ii opreste bani din pensie tatalui meu ca sa va imbrace pe voi in uniforma si voi… va laudati ca jucati fotbal si bowling?
Vreau sa traiesc intr-o tara in care uniforma sa fie respectata. Ma ingrijoreaza cand vad ca toti meltenii va filmeaza in timp ce va ultragiaza si va cer socoteala, de parca nu ati reprezenta legea, ci „dusmanii poporului”. Dar cred ca asta obtineti jucand Popa Prostu, in timp ce hotii si golanii isi fac de cap. Si sa stiti ca, daca numarul reclamatiilor scade, nu inseamna neaparat ca infractionalitatea s-a diminuat. Poate sa insemne si ca oamenii nu mai au incredere in voi. Pur si simplu!”
Împăciuitoare, Mariana Constandache, de la Viaţa liberă, a comentat pe marginea revoltei lui Marius opinând că ar fi vorba doar despre o problemă de comunicare:
„Nu e vorba de cati jandarmi sau politisti participa la activitatile cultural-distractive sau de alta natura, ci de mesajele care vin din zona respectivelor institutii. Daca intalnirile cu elevii, nu stiu ce exercitiu canin sau un concurs de poezie e tot ce poate transmite o institutie strategica pentru siguranta publica intr-o zi, atunci inseamna ca ceva e putred in Danemarca. Dintre toate concluziile care le-as putea trage, o prefer pe cea a deficitului de comunicare.”
Adică instituţiile, vezi-Doamne, sunt eficiente doar că ţin morţiş să parafrazeze vechiul banc al asemănării dintre câine şi inginer: ambii sunt inteligenţi dar nu ştiu să se exprime.
Marius Grama, vâslind prin meandrele concretului comunicatelor de presă ale poliției, și Mariana Constandache, țintind o vină cât mai vagă. Foto: Facebook, respectiv Bogdan Codrescu
Breaking News cu noutăți de ieri…
Drăguţă Mariana, are suflet bun, le ţine partea purtătorilor de uniformă, dar greşeşte fundamental, cel puţin pentru un jurnalist responsabil. V-o spune unul care a făcut o sesizare jurnalistico-cetăţenească vizavi de comportamentul unor poliţişti, jucători la Loto în timpul programului de şi cu maşina de serviciu, şi a primit răspuns după mai bine de 30 de zile. Evident, răspuns negativ, adică ceea ce sesizase inclusiv prin capturi de pe videoul doveditor nu reprezintă o încălcare a consemnului şi regulamentelor bla-bla etc. Dar fiindcă nu trebuie să mă credeţi pe mine pe cuvânt, mai bine vorbim altădată despre cazul ăsta, cu ilustraţiile de rigoare…
Acum haideţi mai bine să vedem două exemple recente, ca să ştie lumea de ce nemulţumirile domnului Grama sunt perfect justificate, iar poliţia, în special, mai are mult de lucru până să se ridice măcar la nivelul fişei postului, darămite al aşteptărilor comunităţii care o plăteşte.
Accident cu două victime, din care una în comă, la Tudor Vladimirescu. Foto: Facebook via Presa Galați
Vineri, 15 mai, un accident urât la Tudor Vladimirescu. Un deştept a intrat în depăşire atât de bine încât a părăsit partea carosabilă de pe sensul opus, a accidentat o femeie de 34 de ani, care mergea pe lângă o bicicletă, a lovit şi un autoturism care circula în faţa sa, virând apoi stânga pe un drum comunal şi accidentând şi acolo un minor de 14 ani. Femeia, în comă, a ajuns cu elicopterul SMURD-ului la spital.
Cotidianele gălăţene au dat ştirea abia sâmbătă. Evident, după ce au văzut imagini de vineri pe Grupul Şoferilor din Galaţi şi au cerut informaţii de la poliţie. Dar probabil că, fiind vineri dup-amiază târziu, nu mai avea cine să dea relaţii „peste program”. A păţit-o şi subsemnatul nu o dată fiindcă, nu-i aşa, evenimentele se întâmplă între 9 şi 17….
Presa de Galaţi-Brăila şi Viaţa liberă au dat ştirea menţionând că este de cu o zi înainte, PresaGalati.ro nici nu a mai pomenit detaliul. Cred că bieţilor jurnalişti le-a fost ruşine de ruşinea purtătorilor de cuvânt ai poliţiei care au relatat ditamai accidentul – grav de a trebuit chemat elicopterul – la o zi după, ca şi cum ar fi fost un furtişag din buzunare printr-o piaţă mărginaşă.
Ilustrarea accidentului, fiecare cu ce a avut. PresaGalati.ro cu o poză de pe Facebook, Viața liberă cu una de la… inaugurarea elicopterului
Şi nici măcar comunicatorii de la ISU sau SMURD nu s-au simţit să informeze presa deşi, altminteri, se bucură nespus să fie măguliţi cu poze „de podium” când au ei câte o mărgică de sărbătorit. Cum ar fi fix inaugurarea elicopterului cumpărat din banii contribuabililor şi cărora, iată, autorităţile nici hangar nu-s în stare să-i asigure. Bine că ştim să publicăm pe Facebook poze de la intervenţia la accident (din timpul serviciului deci, vezi mai sus), dar să le dăm informaţii şi amărâţilor ălora care ne consemnează cu loialitate faptele de vitejie din fişa postului nu ne grăbim…
Mă rog, chestie de educaţie… Că, deh! Și comunicatorii ăştia, cum şi-i „educă” jurnaşiştii înşişi, aşa o să-i aibă…
Monte Cristo din Furcenii Noi a săpat singur 100 de metri cubi…
Ce aţi citit mai sus este despre comunicare. Dar haideţi să vedem, de-a dreptul, cum stăm cu munca, cu eficienţa în poliţie, cu d-astea pentru care efectiv sunt plătiţi „oamenii legii”. Iată mai jos un caz eminamente RUŞINOS pentru poliţia din această parte de ţară. Care, însă, cu largul concurs al stupefacţiei naive din presă, a fost prezentat ca o mare izbândă.
Dacă citeşti ştirea recentă despre braconierul din Furcenii Noi, cel care a săpat un tunel pe sub mal ca să ajungă nestingherit din casă la ţărmul râului, mai să zici că poliţiştii au luat lecţii de la Sherlock Holmes personal. Gândul: „Poliţiştii au primit un pont despre un braconier din Galaţi. În În 11 mai, poliţişti ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi au efectuat mai multe percheziţii la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea unor delicte piscicole”. Ştirea apare însă abia pe 16 mai, ora 12:51, în presa naţională şi abia după ore bune (la 19:00) în cea locală!
Tunel despre care, bineînţeles, unii susţin că s-a construit peste noapte şi aia întunecată, fără lună…
…iar poliţiştii s-au prins (în plase) după opt ani?
Ei bine, dacă mă întrebaţi pe mine, acest caz nici nu trebuia să-l mai popularizeze poliţia. Nu este vreo victorie, ci un motiv de ruşine! În urma acestei aşa-zise descoperiri ar trebui să cadă capete! Sau măcar unii dintre luminaţii cu şepci suspuse să-şi dea demisia.
Omul din marginea lacului de acumulare de la ăla ori era Monte Cristo în persoană, ori poliţiştii care aveau în grijă zona au nevoie de un control. Cel puţin la ochi… Cum să nu vezi, să nu auzi, să nu miroşi măcar că unul sapă un tunel de 2 m înălţime, 1,2 lățime şi lung cât aproape jumătate de stadion, îl betonează şi-i mai pune şi iluminat electric? Voi chiar credeţi asta? Dacă da, atunci ia vedeţi ce se scria pe un site vrâncean despre zona respectivă şi activităţile de acolo, inclusiv complicitatea aparentă a poliţiei, încă din 2007 (!) Iar în 2013, locația era consemnată deja ca loc tradiţional de braconaj, trecut pe hartapescar.ro.
Deci, părerea mea este că Marius Grama are mare dreptate. Dar numai pe jumătate. Aceea care se vede. S-ar putea ca faţa nevăzută a activităţii poliţiei gălăţene să fie mult mai urâtă decât ne putem imagina…
20 mai 2015 at 12:17
„Dintre toate concluziile care le-as putea trage”
Citatul e de pe facebook, sau transcript ceva?
Pt ca e grav…jurnalistii is cei care-ar trebui sa manuiasca cuvintele mai ceva decat Dártagnan sabia. Unde-i PE-ul?
Trecand peste asta…in tot orasul asta imbolnavit de comunism sunt mare lacune in comunicare. De la primarie si politie pana la entitati private. Desi Galatiul e pe 8 in lume ca viteza de trafic pe internet site-urile firmelor locale arata jalnic. Jandarmeria inca e agresiva, impulsiva, politia inca e abuziva…
Grav tare…