Primarul, alegătorii și nebunii

27 martie 2014

Administrație, Politic

Pe acest blog scriu (deocamdată) două persoane: subsemnatul și colegul de „suferință”, Mihai Angheluță. Eu sunt mai puțin experimentat în arta jurnalismului, lucru mai mult decât evident, tocmai de aceea scriu mai rar iar textele mele reflectă opinii personale și nu am pretenții de jurnalist ori scriitor. Am găsit însă în blog locul unde îmi pot face cunoscut punctul de vedere. Mihai are ceva ani de practică jurnalistică dar și nebunia aceea a jurnalistului care-și bagă nasul peste tot, cercetează, analizează, despică firul în patru, investighează în amănunt toate detaliile și are tendința să posteze știrea pe site ca și cum ar fi un „breaking news” al bolnavilor de la Antena3 ori Realitatea.

Nu de puține ori, în „ședințele de redacție” care de obicei se țin la un tenis de masă ori la o bere, îi atrag atenția că acesta este un blog și nu un ziar, nu concurăm cu nimeni, nu ne presează timpul, sponsorii ori patronul, chestii de-astea minore dar care mie mi se par importante. Cel mai greu mi-a fost atunci când am încercat să-i atrag atenția că pe blogul nostru apar prea multe articole despre primarul Marius Stan și că mi se pare puțin exagerat să-i urmărim toate gafele, făcând din ele chiar niște articole elaborate. Nu merită, am zis. Dar Mihai a venit cu argumente și m-a convins. Chiar mi-a promis că va aduce pe „Made în Galați” un text în care-și va explica poziția față de primarul liberal. Mihai este, apropo, un liberal convins, chiar dacă nu e și penelist.

Dacă nu răcnim, nu înseamnă că nu știm

Dar să revenim… Ultima postare a primarului de pe contul personal de Facebook mi-a atras atenția într-un mod mai special pentru că chiar mă jignește.

ms doors

Probabil luat de valul buldozerelor care dărâmă garaje domnul Stan a zis că e timpul să scape de o tinichea care atârnă greu la imagine: „Doors”. Este vorba despre o bodegă de fițe din centrul orașului care apare, deloc întâmplător, după ce primarul își intră în „drepturi”. Am mai scris despre această construcție ridicată total anapoda pe domeniul public într-un text în care nu am avut nici cea mai mică intenție să aduc prea multe date personale, de altfel evidente, considerând că nu e cazul să ne comportăm ca niște sălbatici care, uau, ce descoperire fantastică au făcut! Datele evidente la care fac referire sunt date oficiale care se pot găsi la Registrul Comerțului și din care reiese că ȘI soţia primarului este administrator al firmei Pamas Luck S. R. L., firmă care operează terasa „Doors”.

admin Doors

He-he, obiceiuri vechi și vicioase

Încerc să fac acum o paralelă care aparent pare a fi răutăcioasă dar care ne va dovedi că aceste extinderi făcute de persoane publice din primărie sunt o practică mai veche în orașul nostru. Domnul Ciumacenco, fostul contracandidat al lui Marius Stan la primărie, atunci când devenea un viceprimar activ, își extindea o clădire deja construită. Cea de pe Regiment 11 Siret, acolo unde este și cabinetul său stomatologic. Bănuiesc că, exact ca în cazul primarului, și domnul Ciumacenco avea toate avizele necesare dar nu pot trece cu vederea faptul că toate aceste „afaceri” devin realitate după ce personajele ocupă funcții în primărie.

DoorsPe lângă mârlănia de a construi pe domeniul public primarul își permite să ne trateze ca pe niște bolnavi mintal afirmând că, în jurul acestui birt, noi, nebunii, am inventat legende. Aş recomanda primarului ca atunci cînd mai supune dezbaterii teme de discuţie acestea să se ridice la nivelul funcţiei cu care l-am însărcinat, să fie ceva mai serios şi să nu ne trateze ca pe niște handicapați.

Indiferent de înclinaţiile noastre politice, pretenţiile noastre de la dumnealui sînt foarte mari. Pentru că e un om tînăr, un (fost) sportiv, un manager cu realizări iar oraşul are nevoie de o relansare economică imediată, nu de bârfe și șușanele de cocote masculine. Indiferent de proiectele sale, acestea trebuie foarte bine cântărite şi analizate prin prisma cheltuielilor şi a recuperării investiţiilor. Nu este deloc productiv să agite în gălăţeni un fals spirit de cetăţean implicat în viaţa urbei, indicînd opiniei publice teme sterile (asta apropo de postările sale de pe Facebook). Să-şi oprească măcar pentru o vreme campania de imagine, declaraţiile şocante în presă şi pe rețele de socializare și să se aplece cu seriozitate şi înţelepciune peste fiecare problemă a orașului.

Am crezut o vreme că este consiliat greșit de „aviatorii” aduși de dumnealui în primărie. Dar nu-i chiar așa, se simte stilul ce-l caracterizează. Am văzut această atitudine și în relația cu clubul Oțelul, cu Borș de la Arcelor sau cu cei din Consiliul Local. Chiar toți să fim nebuni, domnule Stan?

, , , , , ,

About Meneopol (Daniel Bogdan)

"... La ce să dai hîrtia cu şiruri numărate Pe-a caracudei labe, păroase, nespălate, Să pierzi a ta viaţă şi creierul să-l storci Zvîrlind mărgăritare în troaca unor porci..." Mihai Eminescu

View all posts by Meneopol (Daniel Bogdan)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Aroganța care ne jignește | Made in Galați - 1 decembrie 2014

    […] orbi și că știm că a mințit din prima zi de campanie și de mandat. Așa cum, dealtfel, a mințit cu nerușinare şi în legătură cu restaurantul soției extins pe domeniul public, atunci cînd se ascundea ca […]

Leave a Reply