Problema câinilor comunitari din Galaţi – REZOLVARE

10 decembrie 2014

Administrație, ANTItudinea, General, Strada

Pe reţelele de socializare se discută destul de aprins despre tema cîinilor comunitari. Ca întotdeauna există două tabere şi prea puţine soluţii. Mi-a atras atenţia una dintre cele mai complete propuneri motiv pentru care o public aici pentru a putea fi dezbătută, corectată şi completată.

4


Datele problemei:

Cifra estimată a câinilor comunitari din Galaţi: 20.000 +/- 5.000

Număr de hingheri disponibili (angajaţi, voluntari, personal contractual): 22

Număr câini strânşi / oră / angajat (productivitate): 2

Cerinţa 1: Cât durează prinderea tuturor celor 20.000 câini.
Răspuns: Un calcul simplu ne arată că timpul necesar pentru prinderea acestora este de 28 de zile în cazul în care se lucrează în două schimburi, )adică se dublează numărul de angajaţi folosindu-se aceleaşi echipamente, maşini etc.) respectiv 56 de zile în cazul în care se lucrează într-un singur schimb.

Cerinţa 2: Ce se întâmplă cu câinele odată ce acesta a fost capturat?
Răspuns: Câinele este sedat şi transportat direct la veterinar, unde, după caz va fi sterilizat indiferent de sex (în cazul câinilor sănătoşi) sau eutanasiat, în cazul câinilor bolnavi sau al câinilor cu malformaţii. După sterilizare câinele este marcat corespunzător, i se dă un număr de identificare şi este transportat spre locul de unde a fost prelevat. Aceştia vor dispărea natural şi nu se vor mai înmulţi.

Cerinţa 3: Cum rezolvăm problema agresivităţii câinilor având în vedere faptul că sterilizarea nu îi face mai puţin agresivi.
Răspuns: Fiind identificabili cu ajutorul marcajului, orice cetăţean poate reclama ulterior, la serviciul ecarisaj, un câine agresiv. La deplasarea în teren a echipei de hingheri, reclamantul trebuie să indice câinele agresiv şi să semneze o declaraţie tipizată că a fost agresat. Odată cu înregistrarea a două astfel de declaraţii, cu privire la acelaşi câine, acela poate fi considerat un câine agresiv, motiv pentru care va fi capturat. În cazul capturării, câinele se transportă la padocul municipal unde este înregistrat spre adopţie. După două săptămâni, în cazul în care nimeni nu îşi manifestă dorinţa de a adopta câinele, acesta va fi eutanasiat, el reprezentând un câine agresiv dovedit, fără şanse de adopţie.

Cerinţa 4: Cum facem ca cei care adoptă câinele, să nu îl elibereze din nou pe stradă?
Răspuns: Odată cu adopţia se va completa un proces-verbal care va conţine datele de identificare ale persoanei care adoptă, precum şi datele de identificare ale animalului. Dacă acesta va fi identificat liber pe stradă deşi figurează în evidenţe că a fost adoptat, va fi capturat şi supus eutanasierii iar stăpânul amendat. Această procedură va fi acceptată de parţi, odată cu semnarea procesului-verbal de adopţie.

Cerinţa 5: Cât ar costa organizarea întregului sistem?
Răspuns:
Faza 1: capturarea (5 EUR), sterilizarea (50 EUR), marcarea (3 EUR), eliberarea (5 EUR), altele (10-35 EUR) = 73-100 EUR/câine, totalizând maxim un milion de euro.
Faza 2: Întreţinerea sistemului de control, capturare a câinilor agresivi, adopţii, amendare, etc. se susţine exclusiv din bugetul de ecarisaj, obţinut prin plata de către toate perosanele juridice din municipiul Galaţi, a taxei de ecarisaj, deja în vigoare.

Anual, Primăria strânge aproape 60% din taxa de ecarisaj, aproximativ 200 de mii de euro, dar nu foloseşte nici jumătate. Deci, cu bugetul preconizat pe trei ani, eventual cu ajutorul unei cofinanţări UE şi/sau împrumut bancar, problema ar fi rezolvată cu banii strânşi în mod real într-un cincinal şi necheltuiţi nici într-un deceniu.

2

Cerinţa 6: Ce demersuri juridice şi administrative sunt necesare?
Răspuns: Din punctul de vedere juridic nu este necesar nici un demers. Legislaţia României deja permite existenţa sistemului de mai sus, dealtfel prezent în mai multe municipii. Din punct de vedere administrativ, nu este necesară nici o hotărâre suplimentară de Consiliu Local, competenţele de ecarisaj fiind deja delegate către Ecosal. Este necesară o alocare de buget suplimentară, pentru demararea fazei de capturare, doar în cazul în care bugetul Ecosal nu ar permite deja acest demers.

Cerinţa 7: Cum s-ar putea organiza o astfel de operaţiune?
Răspuns: Organizarea unui taskforce informal, în cadrul Primăriei, condus de o persoana cu competenţe de management al proiectelor. Echipa ar trebui formata din voluntari, conducere Ecosal, ADP, DSV, Colegiul Medicilor Veterinari, Poliţia Locală, ONG-uri. Taskforce-ul are rolul de a organiza capturarea, de a semna contracte cu medicii veterinari pentru sterilizare şi eutanasiere, de a distribui câinii către medicii veterinari, de a întocmi registrul câinilor marcaţi, de a construi sistemul de administrarea a adopţiilor, de a raporta progresele efectuate. Durata acestui taskforce nu ar trebui să depăşească 90 de zile, până la „predarea” sistemului către Ecosal şi Poliţia Locală.

Cerinţa 8: Cum îmbunătăţim sistemul ulterior?
Răspuns: După rezolvarea „grosului” problemei, departamentul de dezvoltare al Primăriei va scrie un proiect pe fonduri europene pentru: construirea unui nou padoc civilizat pentru capacitate mare, achiziţia de noi autovehicule şi utilaje pentru managementul câinilor comunitari, instituirea liniei verzi, cabinet de sterilizare, etc. etc.

Cerinţa 9: Totuşi, merită să cheltuim atâţia bani pentru rezolvarea problemei?
Raspuns: Da. Orice sondaj de opinie în rândul populaţiei demonstrează acest lucru.

Cerinţa 10: De ce, totuşi, nu se pune în aplicare o astfel de soluţie?
Răspuns: Aceasta problema fie nu se află printre priorităţile actualei administraţii locale, fie nu există, în rândul acestora, persoane cu expertiza necesară pentru a o pune în aplicare.

ÎN CAZUL APARIŢIEI UNOR CERINŢE SUPLIMENTARE, ACESTEA ÎŞI VOR GĂSI IMEDIAT REZOLVAREA DACĂ EXISTĂ CU ADEVĂRAT VOINŢĂ POLITICĂ.

Acest text este semnat de Gregor Teodorescu


11-BarneyLitUp_zpsc6065fca

În strînsă legătură cu acest subiect există deja şi o petiţie online (Galațiul, oraș fără câini maidanezi) care a strîns pînă în acest moment 221 de semnături.

, , , , , , , ,

About Meneopol (Daniel Bogdan)

"... La ce să dai hîrtia cu şiruri numărate Pe-a caracudei labe, păroase, nespălate, Să pierzi a ta viaţă şi creierul să-l storci Zvîrlind mărgăritare în troaca unor porci..." Mihai Eminescu

View all posts by Meneopol (Daniel Bogdan)

2 Responses to “Problema câinilor comunitari din Galaţi – REZOLVARE”

  1. Bercea andrei Says:

    Buna ziua avem si noi o problema an sc bl. Si miroase foarte urat chear nu se poate face nimica adica sa fie luat. str. Energiei. Nr 3. Bl. 10b . cainele sta mai mult la et. 2

    Reply

  2. Bradu Cătălin Says:

    Când vine ecarisajul și prin Țiglina 1 in spate la Bârlădeanu pentru a strânge câinii maidanezi care sar de fiecare data la oricare trece prin fața scării D1 sc.4 . Nu contează dacă ai un copil mic de 3ani sau sunt elevii care trec de la școală câinii sar iar „babele” nu fac decât să le de-a de mancat. Va Mulțumesc.

    Reply

Leave a Reply