Protest contra fosilelor cât încă suntem vii

5 octombrie 2013

ANTIpatia, ANTItudinea, Politic

Chebac MarinAş începe abrupt cu mirosul de hoit care a stârnit lumea politică şi traseiştii ei. Deputatul Eugen Chebac şi senatorul Nicolae Marin au făcut ţup şi respectiv ţop (la masculin), părăsind garsoniera gălăţeană a mogulului Dan Diaconescu. Au ales all inclusive-ul de cinci stele (aurii, pe umăr?) pus la dispoziţie de UNPR/PSD (mai multe amănunte în PresaGalaţi.ro). Ne-am învăţat cu astfel de atitudini bărbăteşti din partea lor, parcă nici nu ne-ar mai surprinde…

Cutremurările divine sau de vină?

Ulterior, ca o coincidenţă divină sau de vină, judeţul Galaţi a început să se cutremure, la propriu. Şi nu din cauza protestelor „Roşia Montană” –  cum se întâmplă în marile oraşe. La Galaţi, aceste proteste au rămas nesemnificative, la stadiul de fiţă sau moft. Gradul de inteligenţă politică local nu pare a trece de genunchiul broaştei săltăreţe din sediu în sediu, după cum NU bate vântul înăuntru… Prin urmare, de unde capacitatea de a înţelege că protestul în sine nu este unul eminamente ecologic? Ci e unul îndreptat en gros împotriva mânăriilor clasei politice, ca cea de mai sus spre exemplu.
Suspiciunile că aceste zguduituri nu ar fi chiar naturale, dar ar putea decurge din niscaiva exploatări contra naturii se lasă loco doar cu petiţii online. Pe când în Bucureşti (dar şi Cluj, Braşov, Alba, Iaşi, Oradea, Piteşti etc.), nişte hipsteri strigă de ceva vreme nişte treburi. Or gălăţenii s-au arătat foarte relaxaţi în privinţa acestor probleme. Deşi oamenii din Izvoarele au ieşit în stradă, pe gălăţeni îi doare-n moţ de casele, şcolile, cimitirele lor şi rămân doar telespectatori? Chiar şi la câteva zeci de kilometri de Galaţi problema pare tot îndepărtată, nici moţul de la bască nu ni-l deranjează!

Doctori în Honoris… Pauza

Până şi la vârful societăţii civile, spre creierele cele mai luminate, urcă o scară a valorii răsturnată.

Facultatea de Istorie a oferit zilele acestea titlul de Doctor Honoris Causa Academicianului Prof. univ. dr. Ioan–Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş–Bolyai” din Cluj. Frumos din partea Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, mă înclin. Povestea a luat însă o turnură ciudată.
De la prezidiu, prof. univ. dr. Ionel Cândea, printre cuvintele frumoase la adresa oaspetelui clujean, a ţinut morţiş să beştelească un alt universitar, Neagu Djuvara. Era locul şi momentul? Răfuielile „academice” ar trebui să aibă locDjuvara Honoris Causa organizat, cu mănușile argumentelor și bărbăţia onoarei. Or, în ziua respectivă s-a greşit elementar în cîteva locuri. Acuzele i-au fost aduse unui Neagu Djuvara care nu era de faţă. Publicul era format aproape exclusiv din tineri studenţi şi  sigur nu le-a scăpat momentul. Nimeni nu a luat atitudine, nimeni nu a apărat partea care lipsea.
Şi, pe lângă preşedintele de şedinţă, prof.univ. dr. ing Lucian Georgescu, se mai afla şi Părintele Casian, un obişnuit al multor adunări mai mult sau mai puţin tovărăşeşti. Preşedintele, cu doar cîteva luni în urmă, sub aceeaşi cupolă, personal îi înmâna acelaşi titlu lui… Neagu Djuvara, iar Casian avea măcar datoria morală, de preot, să facă apel la înţelepciune, inclusiv apărându-l astfel pe cel care nu se putea apăra.
Păcat de inițiativa lăudabilă întinată, din câteva fraze, ce s-a transformat într-o mică nedreptate.

Ar fi cazul să ne strigăm necazul

Am impresia că societatea civilă românească s-a cam prăvălit. Într-o rână şi la propriu! Cei de la vârf isterizaţi de invidie şi egoism, cei de la bază adormiţi de nepăsare. Nepăsare faţă de politrucii care ies mereu la suprafaţă, precum gazele de şist din subsolul cu fosile, nepăsare pentru ţara de departe, iar mai nou şi pentru cea de sub noi!
Poate exagerez, dar dacă nu ieşim să ne cucerim măcar strada, cum să le cerem politrucilor socoteală pentru banii daţiprotest pe educaţia din ce în ce mai precară şi sănătatea tot mai bolnavă? Dacă nu ne vom arăta vii şi indignaţi, ne-ar putea confunda cu hoiturile fosilizate în adâncuri de mai sus! Şi atunci ne vor exploata ca pe gaze, evident…

Ca să nu fim pesimişti până la capăt, remarcăm că ceva se mişcă totuşi. Vizitaţi pagina oficială a protestului „Salvaţi Roşia Montană” şi nu rataţi pagina gălăţeană de facebook a protestului programat pentru 6 octombrie.

, , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fii risipitori au rămas datori | Made in Galaţi - 12 octombrie 2013

    […] cum am mai relatat pe site-ul nostru, şi filiala Galaţi a PPDD are doi traseişti profesionişti: deputatul Eugen […]

Leave a Reply