Puie Monta

23 septembrie 2013

ANTItudinea, Politic

Pentru că îmi doresc din frageda pruncie să devin hipster, am simțit că protestul Roșia Montană poate fi o rampă de lansare. De aceea cînd mi s-a oferit ocazia să plec spre București nu mi-am permis să o ratez. :)

Lăsînd gluma, mi-am dorit să particip din mai multe motive. Se vorbește foarte mult despre faptul că acest protest este deja cumpărat de forțe oculte și am vrut să văd „forța ocultă” în carne și oase. Mai apoi amploarea evenimentului și modul de organizare sînt impresionante cînd citești despre ele sau cînd vezi fotografii pe rețelele de socializare. Mai mult, mi-am dorit să simt pulsul Pieții și să văd cam care e ponderea iubitorilor de natură și-atît și cei care văd dincolo de problema ecologică.

Forța ocultă cu cașcaval la gură

Să ne întoarcem la forțele oculte. Nu pot afirma cu tărie și certitudine dar cred că organizatorii vor o bucată de cașcaval. Ce vor face cu această bucată de cașcaval după terminarea protestelor rămîne de văzut și chiar trebuie urmărit. Dar ceea ce mi-a atras atenția cel mai mult au fost oamenii, participanții la protest, cei care au venit acolo pentru că aveau o problemă de rezolvat și nu pentru că i-a chemat cineva. Vă spun sincer că nu ați văzut în viața voastră atît de mulțiILIESCU oameni civilizați adunați într-un singur loc. Acest amănunt ar trebui să-i sperie pe guvernanți dar și pe cei care ar încerca să manipuleze această categorie de oameni. Am văzut acolo oameni din categorii diferite dar care au un punct comun esențial: sînt oameni care știu să se informeze și să filtreze informația. Sînt oameni care știu să decidă, care știu să aleagă. Pe aceștia nu-i poți păcăli cu un slogan sau cu un pliant. Sînt cei care nu au avut șansa în ultimile decenii să-și spună punctul de vedere cu toate că opinia lor este cea demnă de ascultat. Am văzut actori renumiți, muzicieni renumiți, jurnaliști renumiți, dar niciunul ieșind în față sau acaparînd atenția. Acolo au fost egalul celorlalți cum de altfel cred că sînt în fiecare zi. Mai mult, nici nu cred că ar fi putut acapara Piața. Pe lîngă oameni trecuți de o anumită vîrstă (chiar impresionant acest melanj de vîrste), Piața cred că le aparține celor tineri. Aceștia sînt cei născuți după Revoluție sau puțin înainte de aceasta, oameni care nu cunosc foamea și frigul comunismului dar au trăit pe pielea lor umilințele capitalismului nefericit marca Iliescu.

20.000 de protestatari singuri

În discuțiile mele de-acasă, cu cei apropiați, concluzia generală este că „singuri nu vom reuși”. Așa și este, numai că de data asta am participat la un protest de 20.000 de oameni singuri. Și mai sînt protestatari singuri la Brașov sau Cluj, la Iași, Timișoara și multe alte orașe, ceea ce mă face să cred că „singuri nu vom reuși” este de fapt felul nostru de a ne justifica neimplicarea. Poate cei 30-40.000 de oameni care se adună duminică de duminică în toată țara nu sînt mulți dar nici nu cred că sînt apă de ploaie.

Vinovații trebuie să răspundă

REGELEProblema ecologică este tratată serios de toți participanții la aceste proteste. Dar cu toții sînt conștienți că oprirea proiectul RMGC nu garantează și rezolvarea problemelor de fond. Vinovații trebuie să răspundă pentru faptele lor iar cei din Piață mi se par destul de motivați și hotărîți să meargă pînă la capăt. De fapt cred că aici se… lucrează puțin la denaturarea protestelor, făcînd din acestea un fel de „salvați panseluțele și pistele de biciclete” cînd, de fapt, protestatarii indiferent că sînt bicicliști, vamaioți, iubitori de iarbă verde sau animale, cer desecretizarea acestui gen de afaceri urît mirositoare și care se tot repetă (vezi vînzarea Sidex). Și nu e o dorință vampirică de sînge ci mai degrabă o nevoie acută de adevăr și normalitate.

„ProTv, deșteaptă-te!”

Comportamentul protestatarilor este impecabil. Nu au existat huiduieli, cu o singură și foarte mică excepție. Nu am auzit înjurături, expresii sau gesturi vulgare. Nu am văzut consumatori de alcool. Foarte ciudat, nu? Singurul moment în care protestatarii au huiduit a fost momentul în care mulțimea a trecut pe lîngă sediul PROTV. Și sînt convins că acolo a fost o scăpare de moment pentru că scandările au fost de genul „ProTv, deșteaptă-te!”, semn că trustul Pro încă se bucură de o nemeritată încredere din partea telespectatorilor. Lucru care nu se poate spune despre restul presei. „Presa Română, plină de cianură”. Am trecut pePRESA lîngă filiale de partide iar protestatarii nu au schițat nici un gest. Relația cu forțele de ordine a fost una din cele mai normale. Singurul dialog purtat pe tot parcursul drumului a fost între protestatari și cei care priveau de la balcoane. Cînd cineva saluta coloana de manifestanți era răsplătit cu aplauze și mult zgomot de peturi, în semn de apreciere. Dacă privitorii se mulțumeau doar cu privitul, protestatarii cîntau „Dacă vă pasă, ieșiți din casă”. Pe un bulevard mai lat, flancat de blocuri turn, unul din locatari și-a scos proiectorul și a proiectat pe blocul de vizavi, cam pe înălțime de 2-3 etaje și o lățime de scară de bloc, sloganul „Uniți Salvăm Roșia Măntană”. A fost un deliciu pentru manifestanți și parcă o sursă de energie.

În fața mea, un domn cam la 40 de ani, la braț cu soția, scandează de zor iar ea îl admiră în tăcere. Se oprește din scandat și îi spune: „Parcă am înebunit. Nu mă pot opri. Îmi vine să strig încontinuu!”

Ceea ce vă doresc și dumneavoastră!

, , , , , ,

About Meneopol (Daniel Bogdan)

"... La ce să dai hîrtia cu şiruri numărate Pe-a caracudei labe, păroase, nespălate, Să pierzi a ta viaţă şi creierul să-l storci Zvîrlind mărgăritare în troaca unor porci..." Mihai Eminescu

View all posts by Meneopol (Daniel Bogdan)

No comments yet.

Leave a Reply