(Re)Încălzire descentralizată pentru funcţionarii eliberaţi de la răcoare

31 decembrie 2013

ANTItudinea, General

O grijă mai aveau consilierii judeţului Galaţi înainte să se azvârle între piftii şi sarmale: să voteze repunerea fostului prefect, Cătălin Emanoil Bocăneanu, în funcţia de director executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor. Felul în care „sistemul” – format inclusiv din aleşii locali – cocoloşeşte un funcţionar acuzat de grave încălcări ale legii duce paradoxal la argumente pertinente, atât împotriva, dar chiar şi în favoarea modificării Codului Penal, pentru o „superimunitate” a parlamentarilor.

Ce „nimicuri” a făcut fostul prefect

Conform datelor din rechizitoriu, publicate de Viaţa liberă dar şi de Mediafax, Bocăneanu este acuzat de trafic de influenţă, abuz în serviciu, dar şi de pretindere şi luare de mită, şantaj şi instigare la folosirea neaturoziată a unor informaţii clasificate, respectiv subiecte de concurs pentru ocuparea unei funcţii publice.
Pe româneşte, Bocăneanu a făcut demersuri pentru a se asigura că o anumită firmă primeşte un contract de lucrări de construcţii şi instalaţii la fostul său loc de muncă, DJEIP, deşi aceasta se află în subordinea Consiliul Judeţului şi nu a Prefecturii. A mai intervenit pe lângă un preşedinte de comisie de examinare, a ameninţat un alt candidat la funcţia la care râvnea o prietenă a soţiei, a intervenit pe lângă poliţişti rutieri ca să-şi ia un protejat de-al său permisul înapoi, a intervenit pe lângă cei de la Finanţe pentru ca un alt protejat de-al său să-şi rezolve nişte probleme cu firmele, iar la combinat pentru o facilitare de comerţ cu alimente. Găinării de nene fără caracter paraşutat într-o funcţie, dacă e să ne uităm câţi potenţi ai zilei fac asta în mod curent.

prefect4

foto: adevarul.ro

Evenimentul zilei observă însă maliţios că prefectul despre care noi scriam aici că întârzie plata banilor către sinistraţii inundaţiilor „a refuzat să direcţioneze banii (…) pentru a putea favoriza un SRL care-i dădea mită, dar şi că a plătit cu bani publici coroana la înmormântarea unei rude dar şi material bibliografic nevestei pentru concursul de admitere în magistratură.

Ce „măreaţă” hotărâre au luat consilierii

prefect2

foto: digi24.ro

Nu reiese foarte clar în ce dată i s-au retras lui Bocăneanu prerogativele de prefect. În Viaţa liberă se vorbeşte de „încetarea suspendării raportului de serviciu al lui Cătălin Emanoil Bocăneanu odată cu încetarea măsurii arestului preventiv”, deci de pe 15 decembrie. În Presa Galaţi scrie că „lui Cătălin Emanoil Bocăneanu i-a încetat mandatul de prefect al judeţului Galaţi, pe 29 noiembrie”. Indiferent care ar fi data exactă, în ambele cotidiane acesta este menţionată în contextul în care consilierii judeţeni, peste capul cărora decidea Bocăneanu cine renovează sediul DJEIP de exemplu, vor să-l repună pe acesta în funcţia de şef avută anterior la instituţia publică menţionată. Şi tot indiferent de dată, mai reiese că Bocăneanu a fost angajatul Prefecturii şi pe o parte sau întreaga perioadă a arestării, din 15 noiembrie până în 15 decembrie. Ca ce altceva decât ca prefect?

Mai mult, conform aceloraşi cotidiane, consilierii judeţeni s-au reunit în ultima şedinţă pe 2013 pentru a-l repune pe fostul prefect director al DJEIP, asigurându-i, până la data în care va putea activa în această funcţie, un binemeritat concediu de odihnă.

Cum îi iartă aleşii noştri pe greşiţii lor

Bocăneanu nu este un simplu cercetat penal. La atâtea acuze, precum cele enumerate în debutul acestui aticol, nu doar că cel acuzat sau apărătorii săi n-au schiţat vreo replică de infirmare, dar şi procurorii au adus o mulţime de detalii. Se spune când şi la ce bancă s-a dus fostul prefect să depună o sumă de bani după ce a primit un plic într-un restaurant, ce cărţi au găsit la percheziţia domiciliară din cele cumpărate pentru examenul soţiei, sunt o mulţime de martori care susţin pentru ce şi cum i-a ameninţat prefectul etc.

Şi instanţa s-a pronunţat asupra vinovăţiei clare a lui Bocăneanu, chiar dacă gradul acesteia urmează să fie stabilit în urma judecăţii. Atâta timp cât i-a fost interzis să ia legătura cu martorii din dosar, e clar că Bocăneanu nu face parte dintre ei. Şi atunci, ce s-au gândit aleşii judeţului? Că ar merita o nouă funcţie! Şi de conducere, evident. Să aibă omul cu ce-şi plăti avocaţii… Iar cât priveşte „sincopa” în activitate, aceiaşi consilieri judeţeni au avut grijă şi ca aceasta să fie cât mai mică. Astfel, conform Vieţii libere, „fostul prefect de Galaţi se va afla în concediu de odihnă până pe data de 13 ianuarie 2014, atunci când, la ora 00.00, va înceta interdicţia dispusă de către magistraţi.” Deci, din 13 ianuarie, va fi în regulă, numai bun de o nouă şefie!

Penalii locali mai tari decât cei naţionali

prefect3

foto: antena3.ro

Negreșit ce au votat consilierii judeţeni s-a făcut cu respectarea legii. Cine ar putea crede că 30 şi ceva de inşi ar risca ilegalităţi doar ca să cocoloşească un presupus infractor? Nici nu mai are rost să facem vreo comparaţie cu angajaţii de rând care abia reuşesc să-şi ia zilele de concediu la care au dreptul, darămite în avans pe anul următor. Şi nici de pensionarii obişnuiţi nu are rost să ne mai amintim, cărora n-a avut cine să le „îngrijească” aşa de atent continuitatea şi înregistrările din actele de muncă, nu care cumva să piardă vreo zi, vreo categorie sau vreunj spor din drepturile de pensie…

Şi când te gândeşti că, doar la adierea unor dosare, nume grele de senatori, miniştri sau doar propuşi pentru astfel de funcţii au trebuit să facă un pas înapoi sau au fost retraşi de către partidele lor… (în special cel liberal)… La Galaţi însă, nu doar că nu se face un pas înapoi, dar a fi acuzat de un complex de infracţiuni e chiar un atu în a (re)ocupa o funcţie fruntaşă. Gestiunea defectuoasă a banilor publici poate fi o recomandare în lucrul cu acte cel puţin tot la fel de importante ca şi bancnotele…

Nevinovata „superimunitate” parlamentară

Felul în care „parlamentarii” locali, puterea descentralizată, investiţi şi ei cu încrederea noastră pentru a decide ce e bine şi drept, hotărăsc că nu e nimeni mai bun de o funcţie de conducere decât un cercetat penal cu mari probleme de credibilitate, demonstrează o relativitate gravă a legii. Folosind-o dibaci, aceasta poate fii pentru unii mumă, pentru alţii… sperietoare cu dosare. Penale…

Unii ar spune că modificări la Codul Penal, în favoarea unei intangibilităţi a parlamentarilor cercetaţi penal ne mai trebuie! Pe de altă parte, dacă pentru un funcţionar local legea poate fi atât de permisivă, de ce să nu aibă şi parlamentarii – aleşii noştri investiţi cu cele mai mari speranţe la o adică – imunitate în faţa unor dosare contrafăcute la ordinele unui preşedinte meschin şi discreţionar, de exemplu?

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

2 Responses to “(Re)Încălzire descentralizată pentru funcţionarii eliberaţi de la răcoare”

  1. Basil Says:

    OARE ARE VREO IMPORTANTA ”CA CATALIN” ESTE NEPOTUL DOCTORULUI IN STIINTE MRTALURGICE SANDU FLORENTIN ?

    Reply

  2. Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

    Evident că ar avea, dar numai în măsura apropierii d-lui SF de vârfuri din PSD local, gen DN, și nu la Dumitru Nicolae mă refer aici!

    Reply

Leave a Reply