Reţetă de şters TOATE penalităţile fără ajutorul falimentarilor (II)

24 iulie 2013

ANTIreklama, ANTItudinea

Ieri v-am spus cum se poate obţine prescrierea penalităţilor, plătind timp de trei ani debitele cât de cât la zi şi fără să ne căciulim pe la ghişeele falimentarilor de la APATERM.

După ce am aflat cum putem avea vecinii aliaţi şi administratorul măcar disciplinat, să vedem cu ce ne alegem din a fi buni-platnici.

Cine garantează utilitatea transformării în bun-platnic?

Adică cine îţi garantează că, dacă devii bun-platnic, tu vei avea ape şi căldură, gaze şi lift şi alte utilităţi chiar dacă vecinii tăi nu vor plăti?

Ei bine, nimeni. Cât timp nu se va dori implementarea branşamentelor individuale, politica sistării la comun va funcţiona de minune. Apropo, v-au trâmbiţat cei de la APATERM ceva despre utilitatea plăţii la zi a utilităţilor în vederea unei nedebranşări la comun? Nici pomeneală. Fiindcă doar la comun se pot evapora peste 90 de milioane de euro fără niciun vinovat…

Dar măcar putem încerca. Şi sigur vom reuşi măcar să scăpăm cu proprietăţile neexecuate dacă utilităţile vor fi tăiate.

Plătind la zi debitele şi forţându-i pe administratori dar şi pe furnizori să accepte debitele şi penalităţile în ordinea pe care o vrem noi – chiar şi prin instanţă dacă nu se poate altfel – măcar ieşim cu asociaţia din primii 100 de datornici. Şi proşti ar fi furnizorii să ne mai debranşeze când ne-am apucat să plătim. Nu poţi debranşa chiar pe toată lumea fiindcă nu mai ai de la cine încasa enorm pentru te miri ce…

Care e finalitatea şi ce se întâmplă efectiv cu penalităţile?

apaterm

Finalitatea e să scăpăm de penalităţi. Cu debitele la zi şi penalităţile prescrise, putem cere adeverinţă de debranşare, să ne punem centrală de apartament. Că ăsta e viitorul luminos, nu alba-neagra pe banii noştri cu toţi atârnaţii politic care manageriază biruri pentru traiul la comun. Cui se opune, pac! acţiune în instanţă. Cu ordonanţă preşedenţială, pe motiv de disconfort termic, şi daune-interese cât cuprinde, pretinse nominal de la cine a refuzat să semneze. Poa’ se răzgândeşte din start.

O finalitate secundară, adiacentă, ar putea fi aceea a controlării lui ‘nea ăla de ne ia banii, dacă-i dă mai departe… Că din ei e plătit şi el. Eventual mai socializăm cu vreo vecină bună, chiar şi de gură – posibil aliat la o adică etc.

Iar penalităţile facturate de furnizori către asociaţie, dar prescrise după trei ani dinspre asociaţie către membrii ei rămân în sarcina asociaţiei. Fie le plătim toţi la comun, fie le putem imputa administratorului. Că şi el poate fi executat la o adică. Cinic, nu? Dar dacă ne-ar executa pe noi, ne-ar plânge cineva de milă?…

Şi unde mai apare APATERM în ştergerea penalităţilor?

Evident, nicăieri. Şi iată de ce.

Pe lanţul dintre ROMGAZ şi noi, APATERM e cum e asociaţia din scara blocului. APATERM strânge banii de la asociaţii şi îi dă mai departe la ELECTROCENTRALE. Aceasta îi prestează agent termic precum APATERM-ul nouă distribuţie. Fără bani de la APATERM, pe agent termic, şi ArcelorMittal, pe curent electric, ELECTROCENTRALE n-are cu ce plăti la ROMGAZ. Fără banii de la asociaţia noastră şi de la altele, APATERM n-are cu ce plăti la ELECTROCENTRALE. Fără banii noştri şi ai vecinilor, asociaţia n-are cu ce plăti la APATERM.

Totuşi. ArcelorMittal a plătit, APATERM nu, dar ELECTROCENTRALE a mai primit gaz. Asociaţia noastră a plătit, altele nu, dar şi acelea au primit căldură şi apă caldă dacă în blocurile cu pricina locuieşte cine trebuie, vreun revoluţionar, vreun chiriaş de lux al Primăriei, de exemplu. Noi n-am plătit, vecinii noştri da, şi am primit cu toţii căldură şi apă caldă.

Concluzie la rece pentru probleme arzătoare  

Noi suntem nişte nenorociţi, dar vrem să ne îndreptăm. APATERM, în schimb, nu se îndreaptă împotriva managementului său care, deşi avea de primit doar 30 de milioane de euro de la noi, răi-platnicii Galaţiului, a uitat să dea mai departe peste 80 de milioane în total. Adică a evaporat şi milioanele de la buni-platnici, ba poate şi subvenţia la căldură dată de guvern pe vreo 10 ani, plus penalităţile de rigoare…

Şi atunci, cum să mergem la „administratorul” APATERM, cel care a jecmănit „asociaţia” de asociaţii a oraşului, să ne ţină lecţii de disciplină financiară? Om fi noi răi-platnici, da’ nu şi proşti!

Deci, valea! La reorganizare seriosă, nu la întins mâna!

Declinare: Cele de mai sus reprezintă opinia autorului, bazată pe propria sa experienţă particulară şi observarea experienţelor altora. Nu încercaţi aşa ceva acasă fără consultanţa specifică şi prealabilă a unui specialist.

, , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply