REVOLTĂTOR: Aur pentru cetăţeni, risipă pentru autorităţi. Dar şi afacere grasă şi personală

Ceea ce pentru cetăţeni se măsoară  cu „pipeta” unei cisterne la mulţimea de locatari a unui cartier şi se taxează cu vagonul de bani, pentru autorităţi poate fi dat pe râpă, cum se spune. Apa atât de scumpă pentru gălăţeni este dispreţuită de conducătorii oraşului până la a o lăsa să curgă în neştire dar cu bună-ştiinţă. Deşi se cheltuie sume colosale pentru ameliorarea sistemelor de distribuţie, Galaţiul rămâne un sat cu pâraie la întâmplare.

Citiţi şi PÂRÂUL DE RAHAT AL GALAŢIULUI

Am mai scris despre răpa de sub parcul Cloşca şi rolul ei de deversor pentru scursurile din multpreaînlocuitele ţevi ale oraşului dintre trei ape curgătoare. Dacă acum nici un an ţâşneau puhoaie de zoaie din ţevile de scurgere care traversează văioaga dintre parc şi strada Brăilei, acum nici ţevile de apă curată nu mai pot fi ţinute în frâu. Noi tot trecem pe acolo de două săptămâni, noapte sau zi – debitul este acelaşi. Deci în niciun caz nu poate fi vorba de scurgere din canalizare, ci de una dintr-o reţea sub presiune constantă.

P1100405

Nu ştim dacă este vorba de apă rece sau caldă, din sistemul celor de la termoficare. Nici nu interesează dacă este vorba de o vană defectă ce n-a putut fi înlocuită sau captarea unei scurgeri a cărei sursă încă n-a putut fi depistată. Cert este că firma deţinută de autorităţile locale, fie ea S.A.-ul Apă Canal sau Calorgal, nici nu-şi pune problema să remedieze scurgerea şi risipa. A tras, profesionist, în stilul „injinerilor de la seral”, o ţeavă de scurgere mai spre mijlocul râpei şi nici capul nu o doare… În timpul ăsta, profiturile cresc, bonusurile, primele şi indemnizaţiile directorilor aşişderea, iar gălăţenii plătesc ca proştii ceea ce pentru alţii este numai bun de dat pe gărlă.

Cum se mânăresc banii europeni pentru reabilitări

Cei care ar fi trebuit să observe pierderileerau Apă Canal SA. Chiar în fundul curţii bazei lor de lângă stadionul Dunărea dă acest părău, în drumul său dinspre parcul Cloşca către Dunăre.

P1100421

Dar firma condusă precum propria moşie de către pesedistul Gelu Stan are cu totul alte preocupări. Aşa cum arată şi presa, evident nu cea gălăţeană. A, da, ştiu! De la cele şase articole despre licitaţiile de la Apă Canal, n-am mai prea scris pe subiect… Mea culpa, nu mi-am dat seama că sunt singurul pe care îl interesează problema… Sau poate totuşi nu?

Citeşte şi AFACERI URÂT MIROSIOARE LA STAŢIA DE EPURARE

Oricum, pentru (auto)stimularea jurnaliştilor gălăţeni, iată o anchetă făcută de cei de la Anchete Online despre cum a intrat şi Apă Canal SA Galaţi în caracatiţa consultanţei firmelor de mediu constituite dde fpşti directori ai ministerului de resort. Poate, citind cele de mai jos, jurnaliştii locali îşi vor da şi ei seama că stau pe o mină de subiecte tari…

„Baietii destepti ai consultantei pe protectia mediului sunt foarte bine organizati. Fiecare licitatie la care participa este  gandita indelung: intotdeauna e nevoie de sustinerea unui om din interior, apoi se constituie o intelegere de tip cartel, care sa aiba maximul de eficienta. Apoi, succesul este garantat. Asa se pare ca gruparea de firme SC Interdevelopment – SC Ramboll South East Europe si societatile sale satelit au ajuns sau sunt pe cale sa castige, o serie de contracte pentru modernizarea retelelor de apa din o serie de judete. Reprezentantii acestor societati sunt fosti directori din Ministerul Mediului, exact institutia publica prin care deruleaza finantarea acestor proiecte, cu bani europeni. Din aceasta grupare fac parte, Mihai Cozariuc, Radu Paunescu si Silviu Stoica, care s-au bucurat de sustinere politica la cel mai inalt nivel (in special in PNL).

La Galati, in urma licitatiei derulate pe 18.09.2014, castigatoare a fost desemnata asocierea de firme SC Ramboll South East Europe – SC Ramboll Danmark – Romproed SA. Dar numai pe baza unei intelegeri in prealabil, dupa toate probabilitatile, cu SC Intedevelopment SRL- Fichtner SRL. Beneficiarul acestei lucrari este Apa Canal SA, in cadrul unui amplu program de modernizare a retelei de apa din judet, cu fonduri de la Uniunea Europeana. Compania castigatoare asigura studii de fezabilitate, proiecte tehnice si aplicatii de finantare, pe perioada executarii programului.

Citeşte şi SCANDAL LA APĂ CANAL – FIRMA MAMEI LUI NECULA IA 20 DE MILIOANE DE EURO

Asocierea de firme din jurul lui SC Ramboll South East Europe s-a plasat, potrivit caietului de sarcini, pe pozitia a 7, dar in final, a castigat licitatia. Valoare oferita de aceasta grupare de societati a fost de 9,269 milioane de lei. In timp ce asocierea SC Interdevelopment SRL – Fichter s-a situat pe pozitia a 7, cu o valoare de 6,507 milioane de lei. Pe primul loc s-a aflat asocierea Accione Ingenieria –Luca Way-Tractebel Engineering SA cu suma de 5,757 milioane de lei. Pe locul doi s-a plasat  asocierea  European Funds Invest –Compania de Consultanta si Asistenta Tehnica –Innovation Civil Espanila – Estudio Pereda 4, cu o valoare de 5, 9 milioane de lei.

Drept urmare, castigatorul desemnat – asocierea din jurul lui SC Ramboll SA, a licitat o suma mult mai mare,  aproape dubla fata de prima pozitie. Dar, comisia de licitatie, a descalificat, in mod inexplicabil toate firmele care aveau o oferta mai buna decat societatea declarata invingatoare.

Troica castigatoare

Totul pare sa fi fost aranjat. Cum se spune in limbajul de specialitate, o licitatie trucata. Cel putin asa se poate interpreta, avand mai toate datele din cadrul licitatiei. Intelegerea ar fi fost pusa la cale de SC Ramboll SA cu SC Interdevelopment. Adica, un posibil aranjament intre doi  fosti colegi de la  Ministerului Mediului. Bineinteles, nu se putea face afacerea fara sprijinul acordat de directorul Companiei de Apa si Canal Galati, Gelu Stan. Presedintele comisiei de licitatie a fost Carmen Condurache, o apropiata a lui Stan.

Citeşte şi LICITAŢII PUTREDE ÎN CURTEA LUI STAN, GELU STAN

Desi cel mai mare punctaj a fost acordat lui SC Ramboll SA, castigatoare a iesit intelegerea dintre Mihai Cozariuc, reprezentat SC Interdevelopment si Silviu Stoica, directorul general al SC Ramboll. Un asemenea deal nu ar fi fost posibil daca Mihai Cozariuc nu si-ar fi  folosit relatiile si pilele de la nivelul Companiei de Apa si Canal Galati. Surse din mediul licitatiei au relatat ca Mihai Cozariuc este un apropiat al lui Gelu Stan, directorul companiei de apa.
Trebuie precizat ca SC Interdevelopment avea o oferta mai buna decat SC Ramboll SA: 6,507 milioane de lei, adica cu 2,742 milioane de lei, mai putin.

Dar, surse din interiorul sistemului, sustin ca Mihai Cozariuc (SC Interdevelopment), Silviu Stoica (SC Ramboll) si Gelu Stan (Campania de Apa), ar fi cazut de acord ca asocierea din jurul lui SC Ramboll South East Europe sa castige licitatia. Intelegerea ar fi fost ca un subcontractant al lucrarii sa fie numita una dintre firmele satelit a lui Mihai Cozariuc: SC Finara Consult (reprezentata de Razvan Caragea) sau SC Resourcing Environment Consulting SRL (al carui actionar este Anca Tofan, prietena lui Radu Paunescu, asociatul lui Cozariuc).

0d728cd31f32c13eb6e4b23edaa79ec1_XLFoto: Viaţa liberă

Cine este Gelu Stan?

Acesta conduce, in calitate de director general, Compania de Apa si Canal Galati. El este  membru PSD, un apropiat al fostului ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, seful organizatiei judetene a acestui partid. Stan a ocupat acest post, dupa ce a fost demis din functia director general al Santierul Naval Damen Galati. Gelu Stan a fost nevoit sa se retraga, deoarece compania navala adunase, in perioada directoratului sau, o datorie de 130 de milioane de euro. Insa, PSD Galati nu l-a lasat de izbeliste, iar in 2009, Stan este pus in functia de director general al Companiei Apa si Canal Galati, sub mandatul primarului pesedist, Dumitru Nicolae.

Citeşte şi EXPLICAŢII PENIBILE DEVERSATE DE STĂPÂNUL ŢEVILOR

Gelu Stan s-a facut remarcat, la conducerea Companiei de Apa si Canal Galati, prin scumpirea exagerata a pretului apei in municipiul Galati, care a ajuns la cea mai mare valoare din tara. In urma acestei masuri luate, Apa Canal a inregistrat un profit foarte mare, triplat in doar trei ani. Ca urmare, buzunarele lui Stan s-au umplut de cand se afla in fruntea acestei companii. Potrivit presei locale, acesta ar fi adunat, din salariu, prime si bonuri, un venit de peste 1,7 milioane de lei,  pe an. Asta, in timp ce pretul apei pentru populatie, a crescut de 3 ori, intre 2011 si 2014.

Prosoape si lapte praf de zeci de mii de euro

De asemenea, compania de apa din Galati, sub conducerea lui Gelu Stan a risipit sume mari de bani pentru asa zisele “consumabile”. Spre exemplu, potrivit unui contract ( 23.902/02.12.2011), Compania de Apa  a achizitionat 11 000 de prosoape flausate , din bumbac, in culori pastelate, folosite la dus de angajatii companiei, in valoare de 20 000 de euro. Acest lucru, in timp ce , cu un an in urma, compania de apa mai comparase 800 de prosoape, cu un total de 1000 de euro.

De asemenea, printr-un alt contract – 16.167/07.09.2011, compania a cumparat lapte praf in valoare de 50 000 de euro. Laptele praf este folosit  ca antidot pentru angajatii laboratorului la care este verificata calitate apei potabile. Toate aceste achizitii au fost realizate prin intermediul aceleasi firme, SC Amia Invest SRL Iasi, care avea un singur angajat.

Asa ne putem da seama cine este Gelu Stan, directorul Companiei de Apa si Canal Galati, un personaj central in “aranjamentul” licitatiei din 18 septembrie 2014, cand a castigat SC Ramboll SA, in urma intelegerii cu SC Interdevelopment.

Cine este SC Ramboll South East Europe?

Compania are actionariat si capital danez, dar este condusa de directorul general, Silviu Stoica, un fost fost sef al Autoritatii de Management a Programului Operaţional Sectorial Mediu si fost director general al Direcţiei pentru Managementul Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Mediului. Acesta si-ar fi dat demisia din minister in 2009, ca urmare a unui scandal de coruptie, dupa ce s-a descoperit ca ar fi girat incheierea de catre Ministerul Mediului a unui contract ilegal, in valoare de 958.000 euro, cu o firma din Ploiesti, SC Ars Advertising. Acest fapt a fost constatat de Autoritatea Nationala de Reglementare a Achizitiilor Publice.

Silviu Stoica este un om necesar in asemenea companie, deoarece cunoaste toate dedesupturile din cadrul ministerului, atunci cand este vorba despre lucrari cu fonduri europene. Oare nu este vorba despre un posibil conflict de interese? Intelegem ca nu mai lucreaza in minister, dar relatiile si le-a pastrat si chiar  dezvoltat, relatii care  l-au ajutat, in calitate de director general al companiei SC Ramboll, sa castige o serie de contracte cu bani europeni.

Citeşte şi EPURARE EUROPEANĂ PE CONTRACTE CU DEDICAŢIE POLITICĂ

Initial, Stoica a fost director la compania Blom Romania Targoviste(detinuta de deputatul PSD Ionut Savoiu), care apoi a fuzionat cu SC Ramboll. In acest context trebuie precizat ca SC Blom Romania Targoviste a castigat, in asociere cu SC Interdevelopment, un contract greu la Bihor pentru o lucrare de modernizare a retelei de apa in acest judet (citeste si http://www.ancheteonline.ro/2015/03/baietii-destepti-ai-gunoaielor-si-afacerile-lor-urat-mirositoare-cum-se-scot-bani-europeni-din-relatii-si-pile-la-ministerul-mediului/). O dovada a prieteniei dintre Silviu Stoica si Mihai Cozariuc, cei doi fost directori din cadrul Ministerului Mediului.

Intelegeri si conflict de interese!

In concluzie, putem spune, pe baza informatiilor furnizate de sursele noastre, ca pentru castigarea unor contracte zdravene cu bani europeni, s-ar fi creat intelegeri de tip “cartel” pentru castigarea licitatiilor privind intocmirea de studii de fezabilitate, proiecte tehnice si aplicatii de finantare, organizate in mai multe judete si care se deruleaza prin ministerul Mediului.

De asemenea, atragem atentia asupra unei posibile stari de conflict de interese in conditiile in care, in multe cazuri, licitatii pe zona de consultanta, au fost castigate de firme controlate de fosti directori ai Ministerului Mediului, care au coordonat autoritati de management si implementare a fondurilor europene. Cu alte cuvinte, cei care au gestionat programe guvernamentale pe mediu, derulate cu fonduri europene, au ajuns sa condusa firme, care castiga, pe banda rulanta, contracte de consultanta, derulate prin intermediul Ministerului Mediului. Adica, sunt unii care si centreaza si dau cu capul!”

P1100408

, , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

One Response to “REVOLTĂTOR: Aur pentru cetăţeni, risipă pentru autorităţi. Dar şi afacere grasă şi personală”

  1. IOANA Says:

    SI DNA CE FACE??? MAI EXISTA??? HOTII LASA LIBERI ALTI HOTI!

    Reply

Leave a Reply