Roșia Montană sau Galați, tot un drac!

11 noiembrie 2013

General, Politic

Sînt unul din cei 20-30 de hipsteri care au participat la protestele împotriva proiectului RMGC (Roșia Montană) desfășurate la Galați. Am fost și la București dar acolo este altă poveste. Vreau să mă rezum doar la ceea ce-am observat în orașul meu pentru că Galațiul gîndește altfel.

Am fost și sînt în continuare contrariat de felul în care gălățenii se implică în problemele serioase, majore. De altfel toți avem ceva de reproșat cuiva, toți deținem adevărul absolut și rezolvarea tuturor problemelor dar cînd trebuie să ne implicăm în esența lucrurilor reușim să ne fofilăm cu abilitate lăsînd pe alții să se ocupe, să se implice, să se compromită.

Mult timp am crezut că orașul nostru are o doză serioasă de lașitate dar pe parcursul celor cîteva luni de proteste la nivel național și internațional am observat că Galațiul este foarte, foarte prost informat. Singura sursă de informare este televizorul, lucru ciudat avînd în vedere că fiecare dintre noi este conectat la rețeaua de internet unde informația este mult mai bine răspîndită dar mai cu seamă este mult mai elaborată, documentată și argumentată.

pliantZilele petrecute în stradă de protestatarii gălățeni au fost dedicate informării. De multe ori ni s-a atras atenția că ar trebui să fim mai virulenți în mesaj și atitudine dar dorința noastră nu este de a învenina cetățenii, la asta se pricep foarte bine televiziunile de știri, Antena 3 în special. Noi ne dorim ca cetățenii, înainte de a ieși în stradă, să știe exact pentru ce protestează și să înțeleagă că orice formă de violență ne îndepărtează de rezolvarea problemelor. De aceea prin eforturi și resurse proprii (în unele cazuri sprijiniți de firme de print) am reușit să tipărim pliante și flyere. Acestea conțin informații ce se regăsesc în pliantele răspîndite în toate celelalte mari orașe, cu mici adăugiri care au personalizat mesajul nostru.

Înainte de a se produce atât de mult aşteptatele schimbări de sistem politic e necesară o schimbare fundamentală a mentalităţilor din societate. Iar rezistenţa din cazul Roşia Montană dovedeşte că este capabilă să genereze o asemenea schimbare de mentalităţi. Şi că o face în mod asumat şi programatic. Acceptând faptul că, cel mai probabil, cei care vor beneficia cu adevărat de efectele unei astfel de schimbări sunt cei care participă la proteste în aceste luni în cărucioare şi în braţele sau pe umerii părinţilor. – Mihai Goțiu

În discuțiile purtate cu cetățenii de pe stradă am fost nu o singură dată jigniți, umiliți, înjurați, batjocoriți sau luați la… mișto. Nu ne-a fost ușor să trecem peste acestea. Unii dintre noi fiind profesori, medici sau artiști se tem în continuare de repercusiuni la locurile lor de muncă. Am fost tratați cu superficialitate de cele mai multe ori („…nu aveți o pagină de facebook ca să vă dau Like?”), dar printre toate acestea unii dintre gălățeni s-au oprit să ne asculte sau să intre într-o mică dezbatere pe această temă, lucru care ne-a dat speranțe motiv pentru care iată că nu ne-am oprit.

Aparent protestul Roșia Montană este unul ecologist dar vă asigur că nu e numai atît. Despre această mișcare Mihai Goțiu, unul dintre jurnaliștii de investigații care anchetează afacerea RMGC de la începutul ei, spune așa:

e vorba de o mişcare în care oamenii învaţă care le sunt drepturile şi cum şi le pot apăra, îşi înving lehamitea şi teama, înţeleg care sunt rosturile patrimoniului cultural şi mediului, mecanismele economice, tehnicile de manipulare în masă şi antidoturile la acestea.

sloganCa să aduc mesajul protestului cît mai aproape de problemele orașului nostru am făcut întotdeauna referire la o privatizare gălățeană care ridică la fel de multe semne de întrebare ca afacerea Roșia Montană: Sidex. Și într-un caz și în celălalt înstrăinarea resurselor naționale a adus pagube însemnate României. Diferența este că astăzi, cel puțin noi gălățenii, avem un exemplu clar din care putem înțelege efectele pe termen mediu și lung a acestor decizii luate, fără să fim consultați, de cei care măsluiesc politic România. Dar mai există o diferență: faptul că pentru ideea de Roșia Montană, la nivel național și internațional, românii au hotărît să iasă în stradă. Vă rog doar să vă gîndiți ce ar fi însemnat orașul nostru astăzi dacă atunci, la privatizarea Sidex, ne-am fi opus și am fi cerut politicienilor să dea socoteală pentru trocul păgubos pus la cale mișelește, printr-un contract secret! Șomajul exasperant de astăzi, exodul tinerilor, profesorilor, medicilor și inginerilor din orașul nostru, nivelul de trai indecent de scăzut și cloaca de politicieni corupți este în bună parte rezultatul acestei privatizări. Și a nepăsării noastre. Probabil atunci nu aveam datele necesare ca să pricepem dedesubtul acestei afaceri și ce vinde guvrenul Năstase, dar astăzi avem la doar un click distanță toată informația necesară.

Ca surse de informare vă recomand cu încredere jurnaliști precum Mihai Goțiu, Moise Guran (emisiunile Biziday și Ora de Business), tinerii jurnaliști de la Casa Jurnalistului,  Vlad Ursuleanu, Agenţia de Monitorizare a Presei ActiveWatchThink Outside The Box, Contributors, Grupul Independent de Informare, Gândește România şi o cronologie a protestului semnată de amicul meu Manuel Cheta.

În această seară (11.11.2013) comisia parlamentară specială a respins proiectul Guvernului pentru exploatarea de la Roşia Montană. Probabil este timpul să mergem mai departe, să cerem demisia şi judecare celor care au avut această iniţiativă.

, , , , , , , , , , , ,

About Meneopol (Daniel Bogdan)

"... La ce să dai hîrtia cu şiruri numărate Pe-a caracudei labe, păroase, nespălate, Să pierzi a ta viaţă şi creierul să-l storci Zvîrlind mărgăritare în troaca unor porci..." Mihai Eminescu

View all posts by Meneopol (Daniel Bogdan)

6 Responses to “Roșia Montană sau Galați, tot un drac!”

 1. Stefan Badita Says:

  Frumos ca ai participat, eu sunt dezamagit de galateni in general pentru ca nu-i intereseaza soarta nici a lor, nici a oamenilor din alta parte….

  Reply

  • Meneopol (Daniel Bogdan) Says:

   Eu nu mai cred că sînt chiar așa dezinteresați. Gălățenii se informează din surse bolnave și sînt foarte dezbinați. De pildă am încercat să atrag studenții alături de protestele noastre. Am fost refuzat elegant. Acum cîteva zile cînd au ieșit cadrele medicale în stradă liderii lor de sindicat au considerat că e mai bine să se delimiteze de protestatarii „ciumați” de la Roșia Montană. Ba chiar un incult lider de sindicat a declarat că ar exista meseria de… protestatar. :)

   „Eu cred că aşa cum meseria mea este de sindicalist şi protestatarii au meseria lor de protestatari, dar am dorit să ne delimităm puţin.”
   http://adevarul.ro/news/bucuresti/rosia-montana-1_5274da07c7b855ff56aae1a5/index.html

   Sînt convins că studenții și cadrele didactice, care vor ieși zilele acestea în stradă, vor avea aceeași atitudine pentru că liderii lor vor face cărțile. Din nefericire după atîtea săptămîni de protest nici măcar clasele sociale mai răsărite nu au înțeles că doar Uniți Salvăm, indiferent că e vorba de natură, cultură sau sănătate.

   Reply

   • Laura Negoi Says:

    Trist că studenții și protestatarii din domeniul medical nu au vrut sa se asocieze cu imaginea protestului RM, în condițiile în care reciproca nu a fost valabilă și s-a făcut apel la solidaritate. http://rezistenta.net/wp-content/uploads/2013/10/4265-thumb.jpg

    Reply

    • Meneopol (Daniel Bogdan) Says:

     Eu sînt ceva mai paranoic, nu cred că protestatarii din domeniul medical au fost cei care s-au opus, cred că liderii de sindicat au fost aceia. Totul a fost manevră politică pentru discreditarea şi umilirea protestatarilor „Uniţi Salvăm” iar noi ştim cu toţii că liderii de sindicat sînt mînjiţi politic. Ceea ce este supărător este că membrii de sindicate nu i-au tras de urechi pe lideri.

     O tactică asemănătoare a fost aplicată duminica aceasta în Bucureşti cînd a fost aprobat în paralel şi protestul legionarilor. Tot o manevră politică.

     Reply

 2. Jeana Florea Says:

  Iata ca am ajuns asta pagina web despre Roșia
  Montană sau Galați, tot un drac!, cautand despre maramu.
  Acum tre sa recunosc ca faci treaba super.
  iti recomand sa cunosti si saitul http://cazare-maramures.net un site despre maramureseni.
  Mult spor

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. NU exploatărilor de la Roșia Montană – CRONOLOGIE A PROTESTELOR | Obisnuit.eu - 12 noiembrie 2013

  […] Roșia Montană sau Galați, tot un drac! | Made in Galaţi – 11. Nov, 2013 […]

Leave a Reply