Rotabike, un proiect sănătos

24 aprilie 2014

Sanatate, Sport

Ce este ROTABIKE

biciclete3„ROTABIKE transforma Galatiul intr-un oras pionier in Romania, in privinta transportului urban cu bicicleta; imaginati-va ca in fiecare dimineata peste 6000 de elevi merg tacticos spre liceu cu bicicleta. Aceasta imagine seamana foarte mult, alaturi de cea a celor cateva sute de biciclete legate langa terenul de sport, cu imaginea oraselor si liceelor din alte tari.

ROTABIKE este si despre parintii dar si despre tinerii care doresc sa-si creeze propriul oras, dupa propriile dorinte. Fie ca este vorba de un aer mai putin poluat, sau un trafic mai sigur pentru scolari, fie ca este vorba de propria sanatate sau pur si simplu de o economie de bani, mersul la scoala cu bicicleta este cea mai buna optiune. Orasele europene investesc masiv in infrastructura de ciclism urban iar tinerii elevi si studentii reprezinta principalii utilizatori. Daca Galatiul are nevoie de generatii actuale care sa poata duce comunitatea mai departe dupa principiile dezvoltarii durabile, de ce sa nu invatam tinerii biciclete1din Tara lui Andrei sa practice aceste principii? Pentru a face acest lucru am inceput din 2012 cand am demarat primul studiu privire la ciclismul potential in Galati. Peste jumatate din elevii cu varsta de 14 ani deja detin o bicicleta si aproape toti ar utiliza-o daca ar avea pe unde sa mearga sau unde sa o lege in siguranta. Am aflat aceste lucruri interesante si multe altele cu ajutorul unui studiu sociologic profesionist. Prin proiect ne dorim sa punem la dispozitia tuturor elevilor rastelele de care au nevoie pentru a-si asigura bicicleta, in toate liceele din Galati. Vom monta peste 2000 de rastele unde se vor putea parca peste 6000 de biciclete. Vom desfasura o campanie ampla de educare a elevilor, cu privire la regulile de circulatie, conduita in trafic si riscurile existente. Vom face acest lucru si cu ajutorul brosurilor validate de Politia Romana. Vom derula o campanie de constientizare a conducatorilor auto cu privire la cei care le sunt colegi de trafic – ciclistii. Vom dezvolta portalul web al ciclistilor din Galati. Si va fi doar primul pas.

Sustenabilitate

biciclete2„Rotabike” a demarat in 2012, odata cu efectuarea unei cercetari sociologice, in parteneriat cu ISJ Galati, care a identificat indicatorii cu privire la biciclisti (distributie geografica etc.). A urmat obtinerea de informatii de la Primaria Galati (studiu de trafic) si Transurb (parc auto si consumuri estimate) pentru a aprecia impactul economic al proiectului asupra bugetului local. Pe baza acestor informatii, Rotaract Galati a realizat un draft pentru un masterplan de ciclism al municipiului si a schitat principalele trasee recomandate.

Suntem la faza de impulsionare a elevilor pentru a utiliza mai des bicicleta ca mijloc de transport in comun si astfel a incuraja si determina autoritatile sa ia in considerare aceasta tendinta europeana. Pe langa faptul ca, odata construita o masa critica de 20-30 de elevi/liceu utilizatori de bicicleta, aceasta cifra va creste sub un efect al bulgarelui de zapada, sustenabilitatea proiectului va fi asigurata si de faptul ca Rotaract va raporta permanent starea si necesitatile de infrastructura si de dezvoltare a acesteia catre Primaria Galati.

biciclete6Propunem in plus portalul online al ciclistilor care va deveni un vector de continuitate si de multiplicare a comportamentului ciclist. Pe masura ce apar noi generatii care implinesc 14 ani, portalul va deveni mai populat, informatiile statistice generate de acesta din ce in ce mai relevante, iar comportamentul dorit se va propaga mai rapid. Rotaract Galati isi va mentine focusul pe acest proiect in urmatorii ani, el devenind o traditie, atat pentru membrii Rotaract cat si in randul rotarienilor galateni.

Rotaract va identifica o serie de elevi dornici de voluntariat pe care ii va implica, alaturi de membrii organizatiei, in mentenanta rastelelor din liceul lor. Astfel, acestia vor capata ownership asupra proiectului, ducandu-l mai departe. Marsul ciclist va deveni un eveniment anual, iar bazinul de ciclisti se va imbogati cu studentii din Galati, dar si cu tineri profesionisti deschisi catre initiative eco. Pe termen lung, in zona se poate dezvolta cicloturismul (Macin, Valea Fagilor).”

Acest text este un fragment din expunerea de motive a proiectului „Rotabike” (vezi aici textul integral), proiect propus pentru finanţare pe site-ul „Ţara lui Andrei”. Pentru a susţine această iniţiativă este nevoie să-ţi faci cont pe www.taraluiandrei.ro şi să votezi proiectul.

Atenţie!!! Oricît de încîntaţi aţi fi de această idee vă recomand să vă faceţi un singur cont şi să votaţi o singură dată pentru a nu compromite proiectul. 

, , , , , , , ,

About Meneopol (Daniel Bogdan)

"... La ce să dai hîrtia cu şiruri numărate Pe-a caracudei labe, păroase, nespălate, Să pierzi a ta viaţă şi creierul să-l storci Zvîrlind mărgăritare în troaca unor porci..." Mihai Eminescu

View all posts by Meneopol (Daniel Bogdan)

No comments yet.

Leave a Reply