Să ne imaginăm că viitorul Galaţiului începe azi

21 ianuarie 2014

General

Tiglina 2 susPornind de la o fotografie a oraşului, veche de aproape 50 de ani, postată pe Vechiul Galaţi în imagini, am constatat că sînt mulţi cei care suferă de boala mea cu gardurile. Motiv pentru care revin şi spun că voi milita toată viaţa mea pentru dărîmarea acestora! Nici cimitirele nu trebuie să aibă garduri.

Ce frumos era, ce praf e acum şi ce viitor neclar avem

Tiglina 2 verdeConstat totuşi că sînt prea mulţi melancolici în oraşul nostru şi nu pot fi deacord cu cei care spun că ce frumos era şi ce urît e acum sau nu se mai poate face nimic. Aţi văzut cu toţii că s-a făcut într-o vară ceea ce nu s-a făcut în 25 de ani, deci se poate! Zone precum “Ţiglina I” sau „Spitalul de copii” s-au luminat imediat după ce s-a dărîmat chioşcăraia. În plus crearea şi îngrijirea spaţiilor verzi au dat viaţă locurilor gri. Toate astea fără să apelăm la tehnică germană, da?

Nu sînt bolnav de optimism, ba din contră, am atîtea de reproşat acestui oraş, dar nici nu vreau să rămînem în amorţeală mai ales acum cînd am văzut că se poate. Mi-aş dori să ne deşteptăm şi să cerem mai mult pentru că am plătit destul în aceşti 25 de ani şi nu am primit nimic. Ar trebui să cerem socoteală primarilor, consilierilor şi tuturor politrucilor locali care s-au tot împroprietărit cu terenuri, clădiri şi spaţii comerciale, care au dărîmat fabricile (vezi zona Coşbuc), care au autorizat construcţii ce au mutilat zone întregi (vezi zona A-urilor de pe Brăilei) etc.

Galaţiul din viitor trebuie creat

Tiglina 2Dacă ne pierdem în frumuseţea trecutului uităm să inventăm frumuseţea viitorului. Copilului meu, spre exemplu, degeaba îi desenez în cuvinte frumoase cum a fost înainte pentru că el nu înţelege ceea ce simt eu. Pentru el trecutul începe astăzi şi dacă peste 20, 30 de ani va tînji după străzile galaţiului de azi aşa cum tînjesc eu după oraşul de ieri înseamnă că noi am ratat, am dat greş exact ca cei pe care astăzi îi blamăm.

Trebuie să fim rezonabili, atenţi la detalii, documentaţi, inteligenţi, harnici, modeşti, uniţi şi hotărîţi. Trebuie să dispară hoţia, ura şi invidia dintre vecini, golănia de cartier, chiloţii întinşi în grădini, pişaţii dintre tronsoane, grătarele din faţa blocului şi nu în ultimul rînd gardurile. În primul rînd gardurile minţii! Trebuie să ne exprimăm artistic, să-i lăsăm pe tineri să creeze, să reinventeze şi să coloreze oraşul, să fim mai deschişi la artă decît la dungi drepte şi reguli inepte (“Nu călcaţi spaţiul verde!”). Dar nu în ultimul rînd trebuie să ne organizăm. Pe zone, pe cartiere, în asociaţii de tot felul care să genereze idei şi proiecte iar odată propuse Consiliului Local şi Primăriei acestea să le pună în practică.

Eu zic că nu e greu. Iar scepticii de azi care plîng după vechiul oraş ar trebui să-şi şteargă lacrimile, să se organizeze şi să propună cel mai tare proiect pentru oraşul Galaţi.

foto: VECHIUL GALAȚI ÎN IMAGINI

, , , , , , ,

About Meneopol (Daniel Bogdan)

"... La ce să dai hîrtia cu şiruri numărate Pe-a caracudei labe, păroase, nespălate, Să pierzi a ta viaţă şi creierul să-l storci Zvîrlind mărgăritare în troaca unor porci..." Mihai Eminescu

View all posts by Meneopol (Daniel Bogdan)

No comments yet.

Leave a Reply