Salvaţi-l pe Stan! De cine? De el însuşi…

Scriam când a început ninsoarea, că gălăţenii nu vor fi într-atât întroieniţi de zăpadă cât de autorităţi. Şi iarăşi n-am avut în totalitate dreptate! Nu doar că au fost întroieniţi, ci au mai fost şi acoperiţi cu o flegmă uriaşă de către cei ce le încasează taxele şi impozitele.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, practic singurul loc pe unde pot cetăţenii comunica primarului doleanţele lor, persoana publică Marius Stan nu doar că nu se scuză, dar mai şi acuză cetăţenii pentru starea în care se află oraşul. Pe de-a dreptul, primarul care-şi nominalizează instituţia cu „p” mic (!), susţine că gălăţenii au ce merită tocmai fiindcă sunt gălăţeni şi nu clujeni, sibieni, braşoveni, ieşeni, constănţeni etc. Citiţi mai departe şi vă cruciţi până unde poate ajunge fudulia unui primar care altminteri e aşa cum e.

Zapada1

Primarul care este… absent

…dar prezent pe Facebook susţine că, dacă nu a comentat pe reţeaua de socializare, nu înseamnă că nu se află în Galați şi nu știe ce se întâmplă în oraș. Mai mult, el le dă dreptate cetăţenilor atunci când afirmă că „deszăpezirea de după primul episod de vreme rea a lăsat de dorit” adăugând: „Nu sunt mulțumit deloc de felul în care arată orașul.”

Prima mare greşeală de PR este chiar această prezenţă insinuată în spatele întregii mizerii. Să vii şi să dai dreptate nemulţumiţilor de deszăpezire – pretinzând că ştii foarte bine şi pe viu ce este în Galaţi – nu este doar greşeală de comunicare. La o săptămână după ninsoare, este sfidare. Adică tu, primul gospodar al oraşului, administratorul banilor strânşi din buzunarele contribuabililor, nu doar că AI ŞTIUT foarte bine ce (n-)au făcut cei pe care i-ai angajat, recte firmele de deszăpezire. Dar ai mai şi refuzat să te implici, să te vadă lumea pe teren cu Dusterul cel nou şi negru luat din impozitele gălăţenilor, să dai indicaţii, să te agiţi, să te prefaci măcar că încerci dacă tot nu-ţi iese.

zapada4

Ei bine, nu. Marius Stan a stat ascuns bine merci (sau cel puţin aşa pretinde) şi a lăsat lucrurile să se rezolve de la sine.

Nu mai bine spunea Marius Stan că a fost şi el plecat în minivacanţă şi n-a prea ştiut? Sau că a avut prea mare încredere în oamenii săi şi n-a vrut să le dea peste mână, dar acum, dacă e cazul, îi va sacrifica pentru lipsa de rezultate? Sau putea chiar să dea vina pe Cosca, fiindcă oricum respectivul e ratat pentru viaţa politică. Putea să-i pună în cârcă inclusiv netransferarea corespunzătoare a atrtibuţiunilor pe deszăpezire. La ce ieşire laşă din scenă  a avut fostul consilier PC – care acum câţiva ani se zbătea cu avocaţi la poarta CL-ului să nu fie dat afară de propriu-i partid – credeţi că sărea careva să-i ia apărarea?…

Greaua moştenire

Întocmai ca un fotbalist care, lăudându-se cu titluri de acum 3-4 sezoane, ia bătaie meciuri la rând de la recent promovate din divizia B, Marius Stan găseşte mereu vini în altă parte decât în propria-i ogradă.

Începe cu greaua moştenire, acuzând „metehne vechi, care au fost întreținute ani la rând de cei care au condus acest oraș și acum stau pe margine și cârcotesc, fără să fi pus mâna pe lopată să-și dea zăpada din fața casei sau a firmei.” Dar nu se limitează doar la sistem, ci sare şi la gâtul contribuabililor:

„este foarte ușor să înjuri primarul și primăria pentru deszăpezire. Cum rămâne însă cu spiritul civic și cu obligațiile pe care le avem prin lege? Cum rămâne cu trotuarele necurățate de proprietarii de imobile, case, blocuri, sedii de firmă sau instituții publice? Cum rămâne cu căile (sic!) de acces necurățate, cu acoperișurile și streșinile? Cum rămâne cu mașinile parcate haotic, unele în total dispreț față de lege, care îngreunează intervenția utilajelor de deszăpezire?”

Ce pare să nu înţeleagă Stan este un lucru simplu. Că zăpada vine în fiecare iarnă, iar de la o iarnă la alta există primăvară, vară, toamnă. Timp suficient să schimbi de la zero orice sistem păcătos de licitaţii, combinaţii, conspiraţii etc. moştenit de la înaintaşi. Dacă nu l-ai schimbat, înseamnă că ţi-a convenit, bre nea’ Stane!

Atac la persoană

Faza ieşitului cu lopata la zăpadă  însă depăşeşete orice limită a bunului simţ dar şi a minimei logici. Iată de ce:

Să presupunem că eu şi familia mea ieşeam la lopată. Pe cine puteam să aduc la muncă patriotică? Păi, să vedem: o mamă pensionară, o bunică nonagenară, un tată în prag de pensie dar, din păcate, cu handicap de gr. II şi operat înainte de Sărbători.

Aşa că am dat eu la lopată şi la mine, şi la părinţi. Dovada? Faptul că umblăm cu maşinile! Şi eu, de pe strada mea în lucru, închisă şi evident nedeszăpezită, dar şi tata, dintr-un fund de cartier muncitoresc care de-abia ieri a văzut lamă pe străzi, darămite pe aleile din spatele blocurilor…

Dar dumneata, domnule Stan, pe care stradă ai dat la lopată, că nu te-am văzut? Vezi ce uşor e să lansezi acuzaţii fără o minimă logică? Dumneata crezi că maşinile cu care umblă gălăţenii nemulţumiţi de starea drumurilor s-au deszăpezit singure? E clar că, în dreptul lor, oamenii au dat la lopată. Priviţi stivele de zăpadă din parcări! A, că n-au deszăpezit şi utilajele firmelor plătite de Primărie, că nu le-au cărat motorină, că n-au stat şi să le supravegheze în locul primarului etc. asta e deja altă discuţie…

Abureli pe banii noştri

Pe de altă parte, că veni vorba de logică: oare de câţi gălăţeni cu lopeţi o fi nevoie ca să suplinească cele 90 de utilaje declarate drept contractate pentru aproximativ un milion de euro? Adică, chiar trebuie să-ţi deseneze cineva, domnule primar?…

P1080301

Practic, prin aşa-zisul apel la spirit civic, lui Stan nu i-a ieşit doar un jalnic atac la persoană. A mai pus-o şi de o autodezvinovăţire tipică ratangiilor din fotbal: oricine e de vină – adversarii, publicul, chiar şi arbitrul – numai ei nu.

Mai mult, indirect, prin vocea directorului ECOSAL, Stan lasă să se-nţeleagă că şi dac-ar fi fost în localitate, tot degeaba era. Fiindcă prestatorii deszăpezirii oricum l/i-au minţit de la obraz, cu raportări măsluite. Păi şi atunci cum ne abureşti dumneata, domnule primar, că le vei tăia din bani dacă nici nu ştii cât au lucrat din cât s-au angajat?

Primar, caut oraş pe măsura mea

Ceea ce ar trebui să înţeleagă oricine este însă că Marius Stan este sătul. Fără să-şi dea seama, omul chiar recunoaşte că s-a săturat să fie primarul gălăţenilor!

„Aud de foarte multe ori că Galațiul nu e ca Sibiul, Brașovul, Clujul, Iașiul, Constanța și lista poate continua. Nu este, e adevărat! (…) În opinia mea, Galațiul va arăta ca Sibiul, Clujul, Brașovul, etc. atunci când fiecare dintre noi se va comporta ca sibienii, clujenii sau brașovenii.”

Flegma în care înoată aceste cuvinte ale primarului este evidentă. E ca şi cum i-ai spune unei femei că te-nsori cu ea când va fi mai tânără. (!) Păi, dacă erau sibieni, braşoveni, timişoreni etc., gălăţenii ar fi trăit în… Galaţi? Mai mult chiar: mai alegeau ei un primar ca Durbacă pentru ca apoi să ajungă să aleagă între Drujbacă şi Nicolae? Iar apoi între discipolul lui Niciolaie şi acest Stan care până şi lui Bran i-a dat cu flit de arogant ce e?

468031-stan-si-bran-bun

Ghici la braţul cărui Bran a ajuns Marius Stan în politică!…

După părerea mea, Marius Stan are o mare problemă. Cu cine oare? Cu gălăţenii, dac-ar fi avut, nu candida să-i „primărească” de la bun-început! Logic, nu? Fiindcă pe cetăţeni nu-i poţi schimba peste noapte.

E clar că fostul fotbalist are de fapt o problemă cu sine însuşi. Îşi dă seama că şi-a ales o pălărie prea mare şi acum nu ştie cum să scape de răspundere. Preferă să spună că strugurii sunt acri. Şi, ca să folosim fix logica lui din finalul discursului de pe Facebook: „când fiecare dintre noi se va comporta ca sibienii, clujenii sau brașovenii„, credeţi că cineva îl va mai băga în seamă pe Marius Stan? Darămite să-l mai şi aleagă primar…

Asta doar dacă nu va începe el însuşi să se comporte ca un adevărat primar sibian, braşovean, clujean etc. Adică unul căruia îi pasă măcar. Sau, cine ştie, poate va întineri mireasa… Şi-şi va căuta pe unul mai potent…

(Ilustraţiile de mai sus sunt foto autor, Viaţa liberă şi colaj din Gazeta Sporturilor)

, , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply