SFORĂITOR: Cum a ajuns MIZA gălăţeană LIBERALĂ tot pe o mână MOARTĂ

21 ianuarie 2016

ANTIpatia, ANTItudinea, Lansare, Politic

La luni bune după #Colectiv și declanșarea curentului de restartare a politicii românești, Partidul Național Liberal, cel puțin la Galați, dovedește că este printre cele mai nereformate grupări politice. Mai mult, propunerea pentru fotoliul de primar arată chiar că ”săgeata” se poate pleca în jos și întoarce în timp.

Astăzi, 22 ianuarie, liberalii gălățeni le vor prezenta liderilor partidului, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, mărgica pe care au făcut-o ei după mai bine de șase ani de scremete interne, candidatul pe care îl vor aduce în fața gălățenilor în cursa pentru Primărie. Acesta este nimeni altul decât Nicușor Ciumacenco, fostul viceprimar mână-dreaptă a lui Dumitru Nicolae, cel care a candidat independent în 2012 pentru fotoliul de edil-șef numai ca nu care cumva să rămână PSD-iștii neîmpăcați la ideea că n-au avut ei șansa lor la butoanele Galațiului.

Ei bine, după episodul independent, aciuat în PD-L-ul pe a cărui ușă nimeni nu mai voia să intre, să nu care cumva să fie văzut în sediu, Nicușor Ciumacenco a ajuns astăzi candidatul de primar al liberalilor din Universității 6.

Evident, nu s-au mai găsit între atâta amar de membri vreun doctor, vreun profesor, vreun om integru și coerent care să reprezinte valorile liberale în cursa pentru Primărie, cu onoare măcar dacă nu și cu succes.

Practic, nu doar că n-au fost în stare să aplice diverse proceduri bazate pe statut și reprezentativitate pentru a nu intra sub papucul portocaliilor – să ne amintim că, la Galați, ar fi fost cu atât mai ușor în condițiile în care aceștia mai constau din Ciumacenco, Resmeriță și mult-hulitul Mircea Toader. Dar liberalii gălățeni că li s-au predat singuri, cu bucurie se pare, punând în fruntea demersului lor electoral local un „reevaluat” cum ar spune Traian Băsescu de după perdeluța fluturândă.

Mai jos puteți vedea un film de la alegerile interne din cadrul PNL-ului. În afară de George Stângă (!), să ne spuneți câți candidați de dreapta autentici, liberali autentici, nu pedeliști, mai puteți observa în imagini. Marcel Gurzu?…

Toți oamenii lui Dobre

Practic, la fel ca în 2008, dar mai ales ca în 2012, liberalii s-au lăsat şi de această dată la mâna lui Victor Paul Dobre. Ele este cel care l-a „inventat” pe Marius Stan.

În 2008, în urma unor neînțelegeri politice pe plan local dar și al unei lipse de susținere de la nivel național (Partidul Verde), Ion Ștefan, fost director Apă Canal, înființa Alternativa Ecologistă și îl lansa, la Teatrul Muzical, pe obscurul pe atunci Marius Stan drept candidat de primar.

La câteva săptămâni doar, Victor Paul Dobre întrevede geniul „edilic” al lui Marius Stan, îl „transferă” la PNL și-l lansează candidat de primar fix în aceeași sală a Teatrului Muzical. Iată mai jos  imagini de pe vremea când fostul fotbalist probabil se jura pe verde că el nu va tăia teii, nu va tolera ascunderea nivelului de poluare la Galați, nu va mai tolera construcțiile pe spațiu verde și alte vrăjeli ecologiste…

12011207_10153573521801215_2413826061675395260_n După un asemenea eșec, precum cel cu managerul Oțelului-primar trădător, un om cu principii și demnitate ca VP Dobre ar fi plecat acasă de ruşine. S-ar fi retras în glorie sau măcar nu ar mai fi îndrăznit să stea de „codoașă politică” pe capul colegilor, să le facă acestora lipeala cu tot felul de nou-veniţi neaveniți şi dubioşi.

Fiindcă fostul mare șef din „Centrala Navală” nu l-a propus doar o dată pe Marius Stan, ci de două ori! Chiar dacă în 2008 acesta nu a reușit să ajungă decât consilier local, până în 2012 avea tot timpul din lume și toate ocaziile să-l verifice. Până și din simple discuții – nu flecăreli de culoar! – poți ajunge să cunoști un om. Mai ales în patru ani! Măcar cât de cât. Măcar cât să nu trădeze mușcându-te de mână cum a făcut-o Stan cu Dobre și, implicit, cu liberalii gălățeni.

12031388_10153573517931215_4580761081116120_oÎn 2012, sub „valul” USL, dar şi sub eşecul incontestabil al PSD-ului pe plan local, la Galaţi, ar fi putut câştiga Primăria şi un neica-nimeni luat direct de pe stradă, cu condiția să fie girat de coaliţie şi suficient de binecrescut ca să nu spună prostii. Cât despre o performanţă efectivă în biroul de pe Domnească 38, etajul 2, cu greu s-ar fi putut găsi ceva mai puţin eficient decât actualul primar. Aşadar, atunci era momentul ca liberalii să-şi propulseze un om de valoare, un adevărat intelectual vizionar, o persoană reprezentativă pentru doctrina şi tradiţia partidului.

Or, Victor Paul Dobre a mizat, iar membrii de partid i s-au supus servili, ca o masă amorfă, tot pe notorietatea facilă, în mare parte găunoasă, după cum s-a văzut uterior. Ceea ce face şi acum, aducând în faţa alegătorilor, drept ofertă electorală, „cel mai bun” candidat pe care l-a putut produce filiala gălăţeană a Partidului Naţional Liberal: un fost „băiat de casă” al fostului primar somnolent, miza PSD-ului în eludarea înţelegerii USL de la alegerile precedente. Doar atât s-a putut?!

A, şi să nu uităm, la loc fruntaş pe lista de consilieri, pe psihologul (?) care i-a „livrat” data trecută „candidatul-minune”-Stan. Respectiv, vestitul Ion Ştefan, fost PC, fost Partidul Verde, fost Alternativa Ecologistă, aciuat la PD-L. Și, evident, „naţionalizat” recent și implicit ca liberal într-un partid ce pare că şi-a pierdut de mult identitatea şi respectul de sine.

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fără IEȘIRE? ► Mâini moarte drept MOMELI în POKERUL politic pentru PRIMĂRIE - Made in Galaţi - 16 mai 2016

    […] oferta PSD, un tânăr anonim, dar “botezat” într-ale politicii de un fost penelist, născut din ecologist şi aterizat la UNPR. Un fost pecist moț în ăl mai de dreapta pretins partid, PMP-ul băsist. […]

  2. La Galați, SE ȘTIA ► ORAȘUL ROȘU, fără pată - Made in Galaţi - 8 iunie 2016

    […] serioși! După ce l-ai cules pe fotbaliator din buzunarele largi ale lui Ion Ștefan, fost PC-ist, ulterior alternativ ecologist, te-ai aștepta să fie vreun […]

Leave a Reply