Evenimentul organizat la Patinoarul transformat ad-hoc într-o sală polivalentă a sporturilor denotă încă o dată cât de rupți de realitate sunt cei ce ne conduc. Plătind peste un milion de euro pe beculețe și lupte cu supradotați fizic, municipalitatea a uitat de defavorizații sorții, persoanele cu dizabilități, care poate nu ”Invest in Galati” cât s-ar aștepta unii, dar cel puțin au investit primarul și consilierii cu încrederea lor, la vot.
Afacere privată cu supergrei
Conform Wikipedia, Campionatul de Lupte SUPERKOMBAT este o manifestare sportivă organizată în regim privat, reunind luptători de la mai multe categorii de greutate, dar în special grea (+96 kg) și supergrea (+135 kg), . Ca stil, kickboxul este pe primul plan, dar evenimentele SUPERKOMBAT au vizat adesea confruntări între luptători provenind din box, dar și din diverse stiluri de arte marțiale precum kickbox, judo, karate, Muay Thai sau wrestling.
Inițiator și organizator de peste 10 ani al evenimentelor, Eduard Irimia (Promotions) a „rebranduit” în 2011 manifestările Local Kombat în SUPERKOMBAT. În 2012 a început și o colaborare cu circuitul K-1 dar aceștia din urmă au dat chix financiar și s-au retras din Europa.
Așadar, evenimentele sportive sunt organizate în regim privat, SK are contracte încheiate cu agenții luptătorilor și îi plătește pe aceștia din încasări. Din datele disponibile nu reiese cât de profitabile sunt aceste manifestări, dincolo de sponsorizările date de autoritățile orașelor în care sunt organizate. Mai mult, competițiile nu sunt girate de un for internațional de specialitate, precum cele din fotbal de UEFA sau FIFA de exemplu, eroii confruntărilor sunt deciși adesea pe criterii de rating, iar arbitrii sunt aproape mereu Cezar Gheorghe (România), Vladimir Kondov (Bulgaria) și Angelo Baglio (Italia).
SUPERKOMBAT a cam rămas tot Local Kombat
Cele 100 de țări și cinci continente (90 de țări și patru continente, conform PR.com, dar și 75 de țări, conform stiridesport.ro) de audiență cu care se laudă circuitul românului Irimia par a se fi rezumat la câteva țări balcanice și vreo câteva din sudul Europei, printre care Italia, unde același Irimia organizează anual un festival oriental la Carrara.
La momentul transmisiei live de pe Eurosport România, pe cel britanic rula ceea ce se poate vedea mai jos. Pe celelalte continente unde emite Eurosport, ca de exemplu Australia, telespectatorii puteau urmǎri sporturi de iarnǎ la Universiada de la Trentino, Italia.
Pe de alta parte, desi promotorii se lauda ca „evenimentul a fost prezentat pe larg şi în presa din Asia şi Statele Unite„, până şi pe site-uri dedicate, precum FightSportAsia, nu a fost vorba de mai mult de trei paragrafe şi o listă de rezultate, ca aici.
Interesant ar fi dacă Pimăria Galați, în contul sutelor de mii de euro cheltuite, ar prezenta clar țările în care gala de la patinoar (!) s-a transmis LIVE, nu înregistrată pe la 3 noaptea sau rezumat, la și altele. Și la fel de interesant ar fi ca Marius Stan să prezinte inclusiv situația încasărilor şi, mai ales, cât și cum au ajuns la sinistrați din acestea, cum se lăuda. Da, da…
Nu sunt bani pentru „ne-kombatanți”
Pe câtă grijă avut să promoveze ”superkombații”, pe-atât de dezinteresat a fost primarul vizavi de problema ”ne-kombatanților”, persoanele cu dizabilități, care la Galați au așteptat mult și bine, cu ochii-n beculețele de pe străzi, indemnizația pe luna noiembrie (!).
În localități mai amărâte, precum Pipirig, județul Neamț, sau Bărbătești, județul Vâlcea, când au fost probleme de alocare bugetară, primarii respectivi au găsit resurse să acopere ei fondurile, ca să-și primească oamenii indemnizațiile, urmând ca primăriile respective să recupereze de la Ministerul Finanțelor sumele.
Primarul gălățean n-a avut nimic de comentat la adresa șefei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului când acesta a remis ordinele de plată tocmai când indemnizațiile trebuiau să fie deja distribuite de către poștași. Darămite să mai și intervină în vreun fel practic pentru a ameliora situația cetățenilor.
La Galați, sunt 12.500 de persoane cu handicap. Pentru plata indemnizațiilor acestora era nevoie cam de un milion de euro. Dacă se puneau doar niște beculețe decente, de maxim 200 de mii, și se ”sărea” peste sponsorizarea ”eroilor” supraenergizați, erau bani și pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu dizabilități. Persoane care, dealtfel, i-au dat un vot perfect valid primarului iubitor de sporturi de contact și literalmente deconectat de la realitate.
3 ianuarie 2014
ANTIpatia, ANTItudinea