Trafic gândit cu picioarele și înnebunit de cap

15 octombrie 2013

ANTItudinea

Ce faci când nu te duce mintea să le asiguri cetățenilor condiții civilizate de trafic? Îi amețești și mai tare și-i lași de izbeliște, ca să știe de ce plătesc taxe și impozite: degeaba.

Traversare de jumătate de kilometru

Cea mai lungă traversare de stradă într-o zonă rezidențială din buricul târgului poate fi omologată la Galați. Incapabil să monteze niște limitatoare de viteză, indicatoare cu semnale luminoase intermitente sau poate chiar un semafor cu cosbucacționare manuală, edilii Noului Galați au anulat singura trecere de pietoni dintre Brăilei și Gheorghe Doja, de pe bulevardul George Coșbuc. Astfel, distanța dintre cele mai apropiate „zebre” este de fix 500 de metri.

Presupunând că cineva care locuiește pe partea Bisericii Baptiste vrea să traverseze până vizavi, să-și ia o pâine sau un medicament, musai va trebuie să străbată câte 250 m, până la prima trecere de pietoni și înapoi. Și uite așa vor deveni riveranii de pe partea dreaptă a bulevardului campioni fondiști… Deh, vor spune susţinătorii fostului debil-şef, cine i-a pus s-aleagă dreapta?

Prioritate de un kilometru răbdare

Nici șoferii n-o duc mai bine în Noul Galați. După valuri suficient de mari și multe ca să-l scufunde pe șeful Cristian Gâscă, primarul Stan n-a reuţit să facă din poliţia locală condusă de acesta decât o instituţie şi mai absentă de pe străzi.

Poliţiştii locali se ocupă cu orice altceva decât siguranţa şi ordinea pe străzi. Strâns taxe de gunoi, verificat orare pe uşi la baruri şi restaurante sau pur şi simplu socializare cu paznicii privaţi ai şcolilor pe lângă care nu-şi face datoria… poliţia locală.

eliceLa capitolul rutier, e cea mai mare jale. Se parchează tot mai mult sub „Oprirea interzisă”, în faţa trecerilor de pietoni, pe verde la semafor şi, mai nou, pe contrasens, în staţia de transport în comun din faţa barului renumit de vizavi de Modern. Iar intersecţia de la care a pornit disputa cu Gâscă, cea de la Elice, unde gropa-vedetă a oraşului dictează un sens giratoriu forţat, e tot nedirijată. Iat-o în plină aglomeraţie, dimineaţa, când se duc la lucru majoritatea celor ce lucrează în şantierul naval Damen, subcontractorii acestuia, portul Docuri ş.a.m.d. Firme care, de bine, de rău, încă mai scot profit, plătind taxe şi impozite din care să trăiască şi primarul cu acoliţii săi. Ce ziceţi, Kadettul din imagine o fi avut ceva de strecurat printre dinţi către edili la cât i s-au ofilit scânteile bujiilor în ralanti, dând prioritate?

Şi să mai spui că sună degeaba sirenele oraşului. Până şi ele au aflat ce calamităţi subterane şi, mai nou, terestre au dat peste gălăţeni. Noroc că n-avem cum zbura, că şi-n aer reuşeau edilii să ne pună o piedică, să ne dea un şut, ceva…

 

, , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply