A TREIA seară după ordonanța fatidică 13 din marțea neagră | #GALAȚIULREZISTĂ la „ciuma pesedistă” – LIVE TEXT & FOTO-VIDEO

Cea mai gravă deturnare a statului de drept de după 22 Decembrie 1989. Marțea neagră purtând numărul celei de-a 13-a ordonanțe date de la instalarea Guvernului Grindeanu, noaptea în care hoția, abuzul și ciuntirea sabiei Justiției au fost posibile în urma nepăsării majorității.

Galațiul este cel mai mare oraș de graniță din estul Europei democratice, un bastion recunoscut în rândul feudelor permanente ale PSD și o pată albă incontestabilă pe harta acțiunilor DNA. Iată deci cel puțin trei motive suplimentare pentru gălățeni să-și arate opoziția în fața unei ordonanțe care dezincriminează abuzul și hoția sub o anumită sumă și le exonerează chiar și dincolo de ea dacă se petrec la adăpostul unor reglementări administrative, chiar dacă acestea sunt luate doar pe plan local.

Practic, prin OUG 13, orice cetățean poate avea ghinionul să ajungă la mâna unor abuzuri nu doar ale puterii centrale – prim-ministru, miniștri, alți funcționari din aparatul de stat -, dar mai ales ale celei locale – prefect, primar, consilieri județeni sau locali, șefi de instituții deconcentrate sau simpli funcționari. Cel puțin teoretic, oricine ar putea fi lezat într-un drept al său până la un prejudiciu de 45 de mii de euro. O sumă care, pentru majoritatea cetățenilor, reprezintă adesea agoniseala de-o viață, dacă s-ar lua toate bunurile însumate.

Practic, în România, țara recunoscută drept cea mai coruptă și săracă din Uniunea Europeană, în loc să se înăsprească pedepsele pentru furt din banul public, corupție, trafic de influență și abuz, Codul Penal este „îndulcit”, iar baronilor și vătafilor din subordinea lor li se dă liber la jecmăneală.

După 22 Decembrie 1989, este prima oară când statul de drept în România este pus atât de clar sub semnul întrebării. Nu mai este vorba de prigoană mascată sub aparența voinței majorității, ca la Mineriade, și nici de guvernare cleptocrată deghizată în europenism și atlantism de fațadă, ca pe vremea Guvernului Năstase. Nici măcar de autocrație cu iz sud-american, cu prim-ministru de paie și cabinet de acoliți, ca în vremea Guvernării Boc-Băsescu.

Este pur-și-simplu o întoarcere la partidul-stat și cultul personalității șefului acestuia, ca în vremea Republicii Socialiste. „Guvernul meu” – rostit neinspirat de Iohannis pentru a-și arăta sprijinul față de o mână de tehnocrați  amenințați oricând de un Parlament ostil din toate colțurile – devine doar o glumă în fața unui guvern alcătuit din slugi prea-plecate, ascultând orbește de șeful de la partid și tremurând cu bălbăieli incoerente când sunt luate la întrebări de presă sau de alți cetățeni care pretind argumente logice.

Iată de ce, așa cum scrie și pe panoul doamni din imagine, e nevoie de o revoluție. Nu una sângeroasă, nu una a anarhiei și inconștienței violente, ci a rațiunii. A dârzeniei pașnice, a argumentelor raționale, dar mai ales a corectitudinii, cinstei și onoarei. A intoleranței la derapaje care pot afecta nu doar prezentul și viitorul imediat, dar mai ales pe cel al generațiilor următoare. România a trecut deja prin 27 de ani de incertitudine. Iar următoarele 7 zile i-ar putea fi fatale.

***

Am ie;it din nou în stradă, printre demonstranți, în cea de-a treia seară după marți 13 negru.

Ora 18,30 | La Monumentul Eroilor, s-au strâns peste 1.000 de persoane care scandează și protestează în continuu. E ceva mai frig decât ieri, (joi, 2 februarie – n.a.), dar oamenii dau dovadă de aceeași însuflețire. Protestatarii continuă să sosească, în grupuri, cu transportul în comun, taxiuri sau mașini personale. Cineva remarca faptul că este a treia zi de proteste și încă mai vine lumea. I s-a răspuns că, dacă după 7 zile, situația rămâne aceeași, lumea va continua să plece în valuri mult mai mari. Din țară.

Mesajele au început să se nuanțeze, am văzut (și fotografiat) inclusiv o pancartă în care Băsescu este acuzat ca beneficiar direct, prin fiica sa, al ordonanței.

 

Atmosfera este deja incendiară, nu se mai poate vorbi la telefon inteligibil fără a țipa, din cauza vacarmului.

Ora 19,07 | În acest moment, strada Domnească a fost blocată. Protestatarii, aflați și pe treptele Prefecturii, scandează ”Golanii sunt în stradă, hoții la guvernare”. Pe o pancartă se poate citi mesajul ”Puie Me Se De/Vrem program de guvernare și penali cu condamnare”. Acum, sunt peste 2.000 de persoane.

Ora 19,50 | Chiar dacă, deocamdată, sunt mai puțini ca în serile precedente, manifestanții sunt și mai însuflețiți, iar mesajele lor s-au diversificat.

La protest sunt și mulți copii cu părinții lor, unii chiar cu vârste mici, fiind în cărucior sau în brațe. La un moment dat, un protestatar a desfăcut câteva cutii cu bomboane și le-a împărțit celor mai mici dintre demonstranți.

Protestatarii au urmat traseul din zilele precedente. În ciuda eforturilor jandarmilor de a mai combata grupul celor peste 3.000 de manifestanți, oprindu-i și așteptându-i pe cei din urmă pe la intersecții, străzile au fost ocupate cât cuprinde, inclusiv Inelul de Rocadă. Aceasta a fost, preț de un sfert de oră, ocupat pe tot perimetrul de mașini blocate și oamenii care scandau plimbându-se în toate direcțiile. În cele din urmă, mulțimea a repornit, în marș alert către Țiglina și apoi Palatul Justiției.

Mulțimea a fost mai diversificată decât în celelalte seri, locurile goale lăsate de studenții plecați acasă în weekend și tinerii care au ales să petreacă seara de vineri în alt mod fiind acum luat de familii întregi, multe cu copii de mână sau pe umeri, perechi de pensionari. În general, oameni maturi, de toate condițiile. Mulți tineri își vopsiseră tricolorul pe obraji, fotografiau, filmau și transmiteu live pe Facebook.

La Palatul Justiției, mai mulți tineri au aprins lumânări și au lăsat pancarte care deplâng situația în care au ajuns dreptatea, legile și cinstea.

Ora 22,00 Coloana de manifestanți se îndreaptă prin Centru către locul de pornire al marșului, Piața Monumentului Eroilor, unde se află și sediul Partidului Social Democrat.

Ora 22,15 | Manifestantii, în jur de 1500 de persoane, au ajuns la Prefectură. Au scandat „Jandarmeria, jos pălăria!”, „Uniți, salvăm De-mo-cra-ția!” și, bineînțeles, binecunoscutul „Și Galațiul cere/Fără grațiere!”

În jurul orei 22,30, mitingul a luat sfârșit, iar protestatarii și-au dat întâlnire pentru sâmbătă seară, din nou la 6.

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply