Un gest de colecţie

10 august 2013

ANTIteza, ANTItudinea

Exact cum, într-o mare de „domni” cu limuzine negre înfoliate şi rodate de câteva sute de ori, îmbrăcaţi după ultima modă în materie de maieuri, şlapi şi ghiuluri, ar apărea un gentleman într-un coupé de colecţie, impecabil conservat, purtând smoking şi papion. Sau, pentru cei cărora maşinile nu le spun mare lucru, ca defilarea unei rochii de seară prin mijlocul unui râu de topuri cu ştrasuri asortate la jeanşi cu imprimeuri.

Cam aşa mi s-a părut gestul lui Marius Stan de a le acorda câte un premiu de 3.000 de lei Cosminei Albulescu, medaliată cu aur la Olimpiada Internaţională de Geografie de la Kyoto, şi profesoarei acesteia, Gina Burghiu. Ca să nu mai spunem de solidaritatea şi fair-play-ul comitetului de părinţi al colegiului „Costache Negri” care au acordat şi ei un premiu de 500 de lei.

Şi să nu mai amintim de conducerea aceluiaşi colegiu care nu ştiu să fi făcut mai mult decât frumos la presă şi cam atât… Sau de inspectoratul judeţean care se face, desigur, că plouă din greu pe arşiţa asta…

cosmina albulescu (8)

Primarul a dat cât un laminor

Gestul e cu atât mai lăudabil cu cât, acum două luni, ArcelorMittal a premiat 54 de olimpici naţionali cu sume între 700 şi 900 de lei. E drept, au dat în total de aproape şase ori mai mult de cât a dat primarul pentru olimpica de aur şi profesoara sa. Dar la câte secţii de produs finit are combinatul, se poate spune că Marius Stan a premiat şi el măcar cât un laminor.

Iar dacă ar fi să facem o comparaţie cu sumele acordate ca premii anuale de filiala locală a Partidului Naţional Liberal, am prefera mai bine să nu;  în ciuda faptului că acestea sunt decernate cu mare fast. Şi nu într-o biată cancelarie de şcoală, ci în săli a căror închiriere face cel puţin cât un salariu de profesor.

Din câte ne-a spus purtătorul de cuvânt, în Primărie nu se ştie ca Stan să fi cerut acordarea vreunei sume de la bugetul local pentru a o înmâna Cosminei. Deci e posibil să fi dat din banii lui sau poate ai unor prieteni sponsori. Dar, în orice caz, cu efort personal. Dar, chiar şi dacă a dat din banii Primăriei, gestul rămâne la fel de lăudabil.

Sunt atâţia alţii – ne referim la mărimi politice – care au bani sau au prieteni capabili de sponsorizări. Ca să nu mai vorbim de câţi alţii au avut şi câţi alţii au astăzi acces la mult mai mulţi bani publici decât însuşi primarul. Şi nu dau o leţcaie pe munca vreunui adolescent care se încăpăţânează să creadă că planeta o vor moşteni cei învăţaţi. Cu atât mai puţin pe a unui dascăl care se-nchină talantului şi nu talanţilor.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply