Un OM a salvat un POM doar cu un TELEFON

Uneori, gesturi mici și firești fac cât o campanie întreagă. Sau pot da startul uneia. Pe cât de greu de crezut pare ceea ce vă vom prezenta mai jos, pe-atât de multă încredere trebuie să dea societății civile în a se opune abuzurilor autorităților chiar prin apelul la autoritate.

Copacii de pe Democrației au fost tăiați fiindcă nimănui nu i-a păsat de ei. Dacă riveranii se opuneau muncitorilor și chemau autoritățile sau dacă măcar dădeau un telefon la Garda de Mediu, copacii puteau fi salvați. Așa a făcut Mirela Gheorghe și a salvat ultimul copac de pe stradă, cel care umbrește inclusiv cafeneaua ei. Arborele, unul venerabil dar sănătos, dacă va rămâne în picioare după modernizarea străzii, va sta mărturie pentru două adevăruri incontestabile:

– Primăria, cel puțin prezumtiv, NU are aviz de mediu pentru tăierile sălbatice ale arborilor Galațiului;

– Primăria taie arborii având drept complice tăcerea cetățenilor.

P1070769

Dar haideți să vedem relatarea celei care a salvat un pom cu un simplu telefon, așa cum apare ea pe Facebook.

Locuitorii de pe Democrației își merită asfaltul

„Azi am salvat de la moarte un copac. Desigur, nu-i mare lucru pe lângă sutele de copaci hăcuiți, din Galați. Dar pe el, teiul maiestuos din fața cafenelei, pe care coboară uneori pisicile, l-am salvat. Exasperată că vecinii nu fac altceva decât să se plângă și să se lamenteze că li se taie copacii de pe stradă, privind inerți la armata de lucrători de la „Gospodărire urbană” puși pe măcel, am sunat la primul număr găsit pe internet al Gărzii de Mediu din Galați. O doamnă de acolo m-a pus în legătură cu altă doamnă, comisar, care a făcut o echipă și au venit la fața locului.

Doar doi copaci mai sunt pe străduța unde se afla cafeneaua. Ceilalți au fost doborâți, unul după altul, fiindcă nimeni nu a făcut nimic. Fiindcă toți au așteptat să acționeze altul, fiindcă tuturor le-a fost lene și silă să ridice un deget.

P1070753

Când mă plângeam ei de una sau de alta, mama mea avea o vorbă: „Știi, fiecare are cam ce merită”.

Bineînțeles că nu putem generaliza. Sunt oameni bolnavi sau oameni cărora le-au murit copiii. Sunt oameni care și-au piredut tot avutul la cutremure sau la inundații. Mă îndoiesc că ar fi meritat toate aceste grozăvii.

Dar uneori vorbele mamei au perfectă acoperire. Și când vezi neamul asta laș și incapabil să lupte pentru ceea ce are și ar putea să piardă, când vezi cum un popor întreg își suportă diriguitorii corupți și leneși și indolenți, nu poți să nu te gândești că își merită soarta.Așa cum locuitorii de pe Democrației își merită asfaltul ce se va topi în soarele de vară, în lipsa unui petec mic de umbră. Așa cum își vor merita lipsa adierilor de vânt prin frunze. Lipsa mirosului dulceag de flori de tei. Lipsa ciripitului de păsări.

Nu vă mai plângeți că vi se taie copacii. Puneți naibii mâna pe telefon și sunați. Eventual la 0236 460 098, unde am sunat eu, deși nici măcar nu locuiesc pe strada asta. Eu sunt „doar un chiriaș trecător”.

Sunați și poate, cumva, veți salva un copac. Poate, un tei batrân, pe care coboară pisicile în după-amiezile calde și senine de vară…”

PS: Iar cei de la Garda de Mediu nici n-au întrebat-o pe Mirela cum o cheamă și cine este. Au preluat reclamația, au verificat în prealabil la Primărie și apoi au venit la fața locului. Deci, sunați cu încredere chiar și dacă vă rușinați atât de tare de gestul vostru civic încât vreți să rămâneți anonimi.

P1070766

, , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. Teii de pe Democrației au fost tăiați din răutate? - Made in Galaţi - 19 octombrie 2014

    […] CITEȘTE ȘI: Un OM a salvat un POM doar cu un TELEFON […]

Leave a Reply