Un pont pentru Yoobitori de muzică

2 noiembrie 2013

Artă, ARTItudinea, Concert, Muzica

Prinşi în cotidianul adesea mizer, uităm uneori bucuriile simple ale vieţii. Am fost săptămâna trecută la un eveniment ce l-am crezut o întâmplare, dar văd că tinde să se repete, aspirând la obicei. Un local central, care n-are niciun motiv să se plângă de lipsa clienţilor, se înverşunează să promoveze acte artistice de mare clasă.

Întunecimea sa bluesul şi iluminările sale

godorojaSă-l chemi pe Mike Godoroja cu ai săi Blue Spirit(s) poate fi un gest cel puţin bizar într-un oraş în care nici un club de rock live (de Zodiar e vorba) n-a supravieţuit. Cu atât mai mult a sporit ineditul demersului faptul că nu a fost vorba de un program de hituri rock sau măcar piese cunoscute din perioada de glorie a folkului românesc. Mike a venit la Galaţi cu povestea celor 29 de piese rămase de pe urma lui Robert Johnson, chitaristul de culoare care a scris biblia bluesului şi a rock’n rollului la un loc, după cum afirmă Keith Richards (Rolling Stones) şi Eric Clapton.

Ideea e că acest Robert Johnson a trăit doar vreo 27 de ani şi a lăsat posterităţii doar 29 de piese. Ele au influenţat mai mult evoluţia muzicii decât ar face-o 29 de albume din Top Billboard. Dar să spui poveşti pe scenă, fie ele şi incitante ca a acestui bluesman despre care legenda spune că şi-ar fi vândut sufletul diavolului ca să-l înveţe dumnezeirea pe chitară (!).  Şi mai ciudat e că demersul a prins, lăsându-se cu două bisuri, la ultimul Mike trebuind să scoată din „arhivă” piese din repertoriul celor mai blues dintre rockeri şi promotori ai lui Robert Johnson, Led Zeppelin.

O formaţie de călători în timp şi re-creaţie

Mike face ceea ce publicul, dar şi mulţi artişti din muzica românească, resimt nevoia după atâţia ani de căutări haotice ale identităţii: predă istoria muzicii moderne şi contemporane. Iar talentul lui didactic se vede şi în trupa pe care şi-a alcătuit-o cu un coleg de generaţie, Vali Vătuiu de la tobe. A strâns trei tineri supertalentaţi, disciplinaţi şi mai ales cu chef de muncă: Alex Vişan, la chitară (acustică şi electrică), mandolină , bouzouki, instrumente imposibile, Mihai Tacoi la chitară (acustică şi electrică), banjo, mandolină, dulcimer, bouzouki, slide, pian, şi Robert Ardeleanu la bas, pian şi percuţie. Cu ei, Godoroja a transformat un simplu concert într-un spectacol fabulos, o poveste a devenirii bluesului în rock, care a contractat timpul şi a dilatat spaţiul, de-ai fi zis că eşti într-o sală de spectacole şi nu într-un bar cu scenă.

Mi-am amintit cu ocazia asta de concertele pe care Mircea Tiberian le dădea o dată pe lună, în sala de la subsol a Muzeului de Artă Vizuală, imediat după ’89, teleportând publicul prin toată istoria jazzului doar cu un pian electric şi un microfon. Criza are şi părţile ei bune. Au revenit spectacolele de autor, intense, în care se poate face diferenţa între artiştii care îţi schimbă sufletul şi cei care şi-l vând pe-al lor pentru săli mari şi pline, cu încasări pe măsură. Dar cu spectacole lipsite de fiori şi înflăcărare.

stratanÎn seara asta vine alt „povestitor”, storyteller în limbajul MTV. E vorba de Pavel Stratan. Un basarabean care a început schimbarea limbii române din textele muzicale de dinainte de a cânta în România…

Locaţia: Yoobi
Data: 2 noiembrie 2013
Ora 22.00
Preţ: 20 lei

, , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply