Unde ni-i deszăpezirea de-anu’ trecut?

28 ianuarie 2014

ANTIpatia, ANTItudinea, General

Acum un an și o lună, când am început primele demersuri eminamente civice, neavând încă încropit un blog iar un site cu atât mai puțin, am publicat pe Facebook cele de mai jos.

Decembrie, 2012, prima iarnă din mandatul lui Marius Stan și prima zăpadă serioasă, la care a avut ocazia să se remarce.

Gheața și oamenii de rând

iarna 1„Ca să n-avem vorbe, iată dovezile faptelor de vitejie ale edililor. La ora 10 a dimineții de ieri, 12 decembrie, bulevardul Marii Uniri arăta ca un derdeluș, ca o pârtie de schi, ca ce vreți, nicidecum ca o stradă civilizată de la oraș. Băieții ăia doi dinspre parapet au avut noroc de… parapet. Și ei erau pe exteriorul curbei de deasupra trecerii bac. Pe sensul celălalt, venea un Logan de-a latul efectiv, motiv pentru care și tipul cu țigara privea cu mâna în buzunar, resemnat, în loc să sară la gâtul șoferului de camioneta care-l „îmbrâncise” din spate.

iarna 2Urmele viguroase de pe jos sunt ale subsemnatului, care are cauciucuri de raliu, de la Maxxsports… și tot degeaba. Nămeții mai sus de garda la sol a mașinilor normale, ne4x4, sunt ai edililor, care au aprobat cumpărarea de utilaje noi-nouțe pentru Ecosal fără licitație și fără să le pese apoi cum sunt folosite (apropo, anul acesta, 2014, le-ați văzut pe străzi?).

Oamenii primarului

iarna 3Pe acești edili, întocmai ca pe niște arendași cu darul degustării, i-au păcălit orășenii angajați să manevreze acele utilaje. Orășenii – cu spor de rușine probabil – le-au parcat mândri nevoie mare în șir gălățean, fix lângă Sala Sporturilor, și s-au apucat de sporturi mai palpitante, cum ar fi fuga de la locul de muncă. Ori cine știe ce alte îndeletniciri, dat fiind că vizavi, lângă firma de coșciuge și înmormântat contribuabili, e un bar…

iarna 4Probabil că acolo unde s-au dus era locul ocupat. De colegii lor de pe alte utilaje, drept pentru care i-au trimis pe aceștia la treabă. Așa se face că, pe la orele prânzului, două camioane cu lamă dădeau o mână de ajutor soarelui ce se apucase tot el să topească zăpada de pe unul dintre cele mai circulate bulevarde ale orașului (vezi ora în dreapta jos).

iarna 5Până la ora respectivă, numeroase microbuze maxi-taxi de pe liniile către Port se înfipseseră cu spatele în zăpada afânată, transformându-și șoferii în lopătari de ocazie și autori de folclor orășenesc oral, specific galeriilor unor supercampioane decăzute…

Oamenii de bine

iarna 6Nu-i vorbă, și concetățenii sunt cum sunt, dovadă cel sau cea… lipsă din imagine. Dar ce poți să-i ceri unui/-ei astfel de specimen(e) când însăși poliția locală dă dovadă de discriminare? Adică, atunci când e asfaltul curat, dau amenzi doar din Dacie în Matiz, „sărind” exemplarele de rasă spre „dezamăgirea” proprietarilor acestora din urma. Acum, când d-șorul/-șoara cu tricicleta i-a asteptat de (l-)a nins(-o) ca-ntr-un film sovietic, ați fi vrut să mai stea și în stradă, în frig? Era înăuntru, la bar, așteptând cuminte s-adauge amenda la bacșis…”

Alți oameni cu vederea bună

Poeta Simona Toma, prietenă de pe Facebook, remarca: „Din punct de vedere pietonal și fără poze spun că ieri, mai spre seară, abia se putea merge pe trotuarul din fața sediului Primăriei Municipiului de pe strada Fraternității (vis-a-vis de BNR). Oare primăria n-o avea lopeți? Sau… unde-și plătește primăria amenzile?”

Iar Mirela Călin remarca: ”parcă e din ce în ce mai rău. E mai bine să locuiești la periferie decât în așa-zisul centru. Mi-am luat niște bocanci de zici că-s tanc ca să-mi pot duce fata la Școala 28. HALAL EDILI! Ar trebui să vă baricadăm porțile vilelor cu munți de zăpadă, să vedeți cum e!”

Câte diferențe există între cât era de mare zăpada și cum s-a deszăpezit Galațiul anul trecut și cât de mare e acum și ce troiene mai sunt azi? Să ne dăm seama dacă se schimbă ceva în Galați sau Noul e doar în sensul că fiecare iarnă parcă ar fi ceva nemaivăzut.

Noi oricum vom reveni cu o comparație între Galați și București. Și la becuri, și la deszăpezire. Dar și cu detalii picante despre cum adună edilii de la Dunărea de Jos și pe Dedesupt bani la buget…

Stați (troieniți) pe-aproape!

, , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

8 Responses to “Unde ni-i deszăpezirea de-anu’ trecut?”

 1. Florin Rata Says:

  Eu nu inteleg de ce va agitati atat de mult, eu nu cred ca este posibil ca in zilele in care ningea neincetat si zapada era viscolita continuu sa avem strazi imaculate. Chiar cred ca s-a facut mai mult decat era posibil si nu cred ca au fost utilaje care au stat degeaba. Daca considerati ca nu puteti circula cu autoturismul propriu va sugerez sa incercati mijloacele de transport in comun (mijloace cu care s-a putut circula gratuit). Vom vedea in urmatoarele zile, astazi respectiv maine, cum s-au mobilizat cei responsabili cu deszapezirea. Pana atunci va rog sa aruncati o privire si in alte orase din Romania sa vedeti cum au decurs lucrarile pentru deszapezire si apoi comentati, pentru ca in cazul in care nu ati observat in orasul Galati SE CIRCULA, in conditii de iarna dar SE CIRCULA. Daca calitatile de conducator auto precum si autovehicolul nu va ajuta va sugerez inca odata sa folositi mijloacele de transport in comun. Cat despre cei care se plang ca nu au putut sa iasa din casa va adresez o singura intrebare: Cati dintre dumneavoastra ati pus mana pe o lopata sa deszapeziti cel putin in fata blocului in care locuiti? Sau va asteptati ca pe unde pasiti sa se topeasca zapada? Cati dintre dumneavoastra v-ati curatat zapada din locul de parcare si nu ati preferat din comoditate sa parcati neregulamentar (in intersectii, pe trotuare, pe treceri de pietoni etc..) Sau dumneavoastra parcati in locul vecinului care si-a curatat locul de parcare si ati intrat repede in casa pentru a scrie articole pe internet?

  Reply

  • Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

   De la imaculate la cum arata ele acum e o distanta lunga. Foarte lunga. Si nejustificata de milioanele care se arunca pe deszapezire, sare cat pentru trei ierni ca asta (ca a ramas si cea de anul trecut), dar mai ales cheltuielile faraonice care se fac pentru tot felul de achizitii cu mult mai putin impact asupra vietii de zi cu zi, cum ar fi: iluminat festiv, concerte, indicatoare de trei ori mai mici, asfaltari cu mixtura inadecvata. Despre toate astea vom scrie in zilele urmatoare. Si atunci poate comparatia va fi mult mai corecta. Si completa.

   Reply

  • B Says:

   Tu cred ca dormi in Galati, nu traiesti in Galati!

   Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. GALERIE FOTO: Iarna pe ulițele europene ale Noului Galați | Made in Galaţi - 29 ianuarie 2014

  […] devreme vă arătam cum a combătut primarul „Noului Galați” prima zăpadă din mandat. Să vedem ce s-a schimbat […]

 2. EXCLUSIV: Cum a moșit Stan scumpirea deszăpezirii doi ani la rând | Made in Galaţi - 7 februarie 2014

  […] Citește și Unde ni-i deszăpezirea de anuț trecut? […]

 3. Cum se topește banul public: deszăpezire fără zăpadă? | Made in Galaţi - 13 februarie 2014

  […] Citește și Unde ni-i deszăpezirea de anul trecut? […]

 4. Noul Galați s-a mutat la Vaslui! - Made in Galaţi - 28 ianuarie 2015

  […] aici despre cum s-a făcut deszăpezirea în primul an de mandat al lui Marius Stan. Am arătat apoi că aceasta, pe lângă faptul că a fost prost […]

Leave a Reply