VIDEO: Aici sunt banii dumneavoastră! Îngropați sub strada Stadionului

Imediat ce strada Stadionului a început să se surpe, autoritățile au închis porțiunea din fața Liceului Sportiv și s-au gândit cum să cheltuie mulți bani, repede și în folosul cui trebuie. Deși urgența pare să fi stat la baza încredințărilor directe de contracte, lucrările au durat rușinos de mult și s-au rezumat la aceleași soluții tehnice păguboase care au dus și la surparea de acum un an. Practic, pericolul are toate șansele să revină în viitor, dar la o scară mai mare.

Închiderea arterei s-a decis pe 17 iulie 2014. Motivul: o surpare ale cărei cauze au fost bolmojite abia la patru luni după închiderea străzii și la, atenție!, luni bune de la alocarea banilor și o săptămână după  începerea lucrărilor.

Vinovați: Apă Canal și Electrocentrale

Conform expertizelor și studiului geotehnic comandate de Primărie, au fost identificate cauze multiple. „Conductele de 400 mm şi 700 mm care alimentează zona trebuie reabilitate de urgenţă, apoi trebuie rezolvată problema colectorului CET. Totodată sunt necesare lucrări de redimensionare a colectoarelor de ape pluviale, de refacere a pantelor de înclinare a spaţiilor verzi adiacente blocurilor din zonă, iar mai apoi de refacere a străzii, pornind de la fundaţie şi terminând cu carosabilul”, a cotcodăcit bucuroasă Primăria pe 6 noiembrie 2014.

Pe 30 octombrie intrase în vigoare autorizația de construire, banii erau deja stabiliți, firma încredințată direct intrase deja în pâine.

Deja se cheltuiseră peste 12.000 de euro pentru expertiză.

strada stadionului 09_599x768

Banii contribuabililor prin toate țevile

Inițial, lucrarea a fost estimată la peste 3 milioane de lei și a fost votată de consilieri pentru finanțare integrală de la bugetul local. Ulterior, sesizând că este vorba de înlocuirea a două conducet, nu una cum s-a crezut inițial, aleșilor li s-a pus sub nas o creșetere a investiției la aproape 4,2 milioane de lei, adică or ortunjire la milionul de euro.

În mai 2015, la o lună de când termenul de finalizare a primei conducte (cea de lângă gardul Liceului Sportiv) fusese deja depășit, Primăria începuse să facă deja mișto de cetățeni. Mai precis, mutase începerea contractului de pe 30 octombrie 2014 pe 23 februarie 2015, în ciuda evidențelor de pe panoul de semnalizare al șantierului. În consecință, și finalizarea s-a amânat de pe 3 aprilie pe 22 mai 2015. Pentru această primă fază, s-a avansat oficial doar suma de 76.691 lei.

La o săptămână însă, după ce probabil i s-a bătut obrazul că încearcă să prostească lumea de la obraz, Primăria revine și precizează că, de fapt, prima etapă a lucrărilor s-a desfășurat între noiembrie 2014 și februarie 2015 iar pentru acea perioadă s-au plătit 257.191 de lei. Și mai urmează 503.431 lei pentru stabilizarea terenului. Nimic însă despre a doua țeavă, despre îndreptarea celei de-a treia (!), despre curățarea canivoului colectore sau extragerea țevilor abandonate de termoficare, plus asfaltare etc.

P1100044

Deci poate milionul de euro nu, dar milionul de lei este foarte posibil să fi fost cheltuit, așa cum se anticipa prin HCL-ul impus marionetelor de la partide. Și asta fără straturile de pietriș și balast, plus asfaltarea care, după cum știm, sunt și ele foarte scumpe!

Doar că, la fel ca și la parcarea din fața Școlii 29, edilii se feresc să rostească suma întreagă, menționând-o doar pe bucățile din lucrare care le convin. Fiindcă exact cum scrie în manualul neregulilor cu banii publici, lucrarea a fost „spartă” în mai multe lucrări mai mici pentru ca sumele să poată fi date pe ochi frumoși și probabil dijmuite bine.

Un film pentru materialul probator

Fiindcă, așa cum veți vedea și în filmul de mai jos, nu doar că autoritățile nu au făcut mai nimic până la începutul lui mai, justificarea urgenței fiind doar atribuirea contractelor fără licitație. Mai mult, lucrările suplimentare ivite ulterior (remedierea deteriorărilor celei de a treia țevi, extragerea de noi conducte de termoficare, alunecarea terenului de la baza blocului C1) s-au făcut în mare grabă, empiric și cu reale șanse ca problemele să nu fi fost rezolvate iar tasarea să revină curând.

Ceea ce sigur au făcut autoritățile a fost îngroparea, pe lângă banii publici, a unor nereguli grave pentru care unii ar trebui să dea cu subsemnatul. Dar și o mare demonstrație de incompetență, plătită pe bani grei, care, din păcate, credem că se scurg necontrolat, precum apele pe sub carosabilul Stadionului.

Dincolo de „actul artistic” de mai jos, noi vă vom prezenta în episoadele viitoare numeroase detalii tehnice dar și bârfe din care rezultă că această lucrare trebuie făcută mult mai demult și pe alți bani. Până una-alta, dacă veți reveni la cele enumerate de Primărie pe 6 noiembrie 2014 (vezi mai sus) și cele vizibile la fața locului, pe teren (sau măcar în film dacă n-aveți drum prin zonă) există o mare discrepanță. Găsiți diferențele până la episodul următor!

Fiindcă da, există și urmarea. Deci unii pot să-și pregătească demisiile de pe acum.

https://www.youtube.com/watch?v=tSPCi-joUD8

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply