Despre

4

“Made in Galați” – ocupați piața publică!

De peste două decenii, politrucii ne povestesc despre cetate, viziunile lor de aleşi și îndatoririle noastre, de cetățeni. Ocolesc mereu definiția unui oraș modern, răspunderea faptelor lor și drepturile noastre, de stăpâni. Iar orașul a ajuns un sat fără câini, dar plin de potăi şi javre. Halal cetate, cu porțile vraiște, fără pod peste șanțul cu apă, cu grădini devastate de diverse cotețe și edificiile intrate pe căi dubioase în stăpânirea șmecherilor care au confiscat butoanele.

Nu e de vină doar sistemul – dovadă stau alte orașe. Noi, cetățenii, suntem vinovații principali, fiindcă nu strigăm. Ca scuză am putea avea doar lipsa unui SPAȚIU CIVIC. Orașul nu are locuri de adunare și ascultare reciprocă. Pe vremuri, ne strângeam la „zidul” de la Elice. Ascultam aceleași muzici și dădeam glas acelorași nemulțumiri. Greva studențească din ’95 a pornit de la Galați, iar de pe urma ei au apărut ligile și noile case de cultură ale studenților, dar și bazele unei democrații universitare.

Azi există o șansă în plus ca mesajele din SPAȚIUL PUBLIC să reziste: spațiul virtual, dincolo de infinitul său, oferă și șansa remanenței. Prin stocare și regăsire rapidă din cuvinte-cheie.

„Made in Galați”, scena vocilor din public

2Propunem o PIAȚĂ PUBLICĂ VIRTUALĂ, fără paranghelii cu artificii, bodegi zgomotoase și ceremonii superficiale cum au ajuns piețele publice. Dar o piaţă cu A(N)TITUDINE. Propunem un spațiu în care să clamăm tot ceea ce VOI credeți că merită – informații, experiențe și, mai ales, DEZIDERATE.

Să aducem aici toate problemele nerezolvate cu anii, dar mai ales, rezolvările propuse de voi, cetățeni. Indiferent de meserie, cu siguranță suntem experți în cea mai importantă ocupație: plătitori de taxe și impozite. Orice stăpân ar trebui să știe ce să le ceară slujbașilor, deci și cetățenii sunt cei mai în măsură să le dicteze aleșilor.

E datoria cetăţenilor să dicteze, iar a aleșilor să execute. Iar singurii care pot confirma îndeplinirea sunt cei care plătesc, adică noi. De aceea, pe Made in Galaţi veţi găsi şi neîmplinirile sau dezideratele manifestate public majoritar. Pentru ca, înainte să mai promită cineva aeroport, stadion, mall şi pod peste Dunăre, să avem apă la preţ decent, termoficare, transparenţă în cheltuieli, srăzi civilizate şi fără turme de câini.

O poartă către inițiative civice

3Portalul Made in Galați va fi un loc unde ne vom întâlni și vom construi împreună. Noi am dat STARTUL, vă aşteptăm INIŢIATIVELE.

Noi ne uităm în jur și spunem ce credem. Cu argumente și cu soluții. Am fost asimilați presei deși noi, în ciuda aparențelor, nu facem presă şi nu o concurăm. Facem ceea ce presa nu poate, nu are când și, mai ales, nu e rolul ei să facă. Presa informează, cât de complet și repede poate. Dar rolul comunității e să ducă analiza problemelor mai departe și să caute răspunsuri. Iar când soluțiile se dovedesc viabile, să încerce impunerea lor.

Comunitatea va găsi mereu un spațiu de afirmare pe Made in Galați, portal ce se vrea o poartă spre inițiativele civice. Vom strânge aici articole și analize de interes civic, din presă, dar și de pe bloguri sau pagini de grupuri. Vrem cât mai mulți contributori la acest portal iar noi doar vom propune domenii de interes, ferestre către preocupările comunității. Fără ei, poarta către inițiative individuale nu se va deschide niciodată cu adevărat.

Iar dacă de la această inițiativă virtuală vor porni și manifestări organizate ale comunității, viguroase, în spațiul real, înseamnă că OBIECTIVELE noastre sunt comune cu ale concetăţenilor.  Mai departe, ce va urma va fi doar meritul lor… Iar noi vom ține aproape de ei!

Pentru contact folositi adresa [email protected]
Pagina noastră Facebook se află la adresa http://www.facebook.com/MadeInGalati