După cum au sesizat cei de la presagalati.ro, încep să apară şi primele „rezultate” ale controversatei operaţiuni de ciopârţire a crengilor teilor de pe strada Brăilei. Puţinele frunze care mai răsăriseră, pe cele câteva crengi rămase pe unul din teii de lângă Colegiului Naţional „Costache Negri”, s-au uscat, semn că arborele şi-a dat obştescul sfârşit.
(sursa galeriei foto: Viața liberă)
E foarte probabil ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu alţi tei rămaşi cu prea puţine crengi pe care să crească frunze, afectaţi de modul în care au fost „toaletaţi” cu drujbele.
„Nu exclud ca aceasta să fie cauza, faptul că s-au făcut acele tăieri, dar până nu văd concret despre ce este vorba, nu pot să mă pronunţ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei pentru presagalati.ro.
Pentru reamintire, teii au fost ciuntiţi în noiembrie, anul trecut, de Gospodărire Urbană SRL, tăindu-li-se crengile până aproape de tulpină.
Mihai Costache a mai precizat că explicaţia celor de la Gospodărire Urbană SRL e aceea că nu se mai intervenise de peste 10-15 ani la toaletarea arborilor de pe Brăilei şi aceştia au crescut mult pe verticală. Cum rolul lor e să facă multă umbră, teii au fost scurtaţi pe verticală, să se dezvolte mai mult pe orizontală.
LEGEA ŞI ŞTIINŢA NU SUNT PENTRU GOSPODARI
Oricare ar fi explicaţiile municipalităţii, legea care reglementează activitatea în spaţiile verzi, 24/2007 (completată de Legea 313/2009), la articolul 14, aliniatul 5 stipulează că: „În cazul arborilor ornamentali plantaţi în aliniamente de-a lungul bulevardelor şi străzilor este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene.”
Evident, ca orice intervenție majoră în inventarul arboricol, tăierea teilor gălăţeni trebuia însoţită de avize de la Agentia de Protectia Mediului. Avize despre care nici Primăria, nici grădinarii din subordinea lui Eduard Grosu nu suflă o vorbuliţă…
Mai mult, „Retezarea anuală a coroanelor unor arbori (salcâmi, castani, arţari, tei), păstrându-se doar trunchiul şi părţile bazale ale ramurilor inferioare, este o practică nejustificată, deosebit de păgubitoare, epuizând treptat capacitatea de refacere a coroanei şi scurtând viaţa arborilor“, se arată în „Cultura arborilor şi arbuştilor ornamentali“, publicată de prof. dr. Ana-Felicia Iliescu, o reputată specialistă în horticultură.
În Europa, teii sunt cunoscuţi pentru vârstele înaintate pe care le ating, unii depăşind câteva secole. Un tei din Gloucestershire are aproape 2000 de ani. La Castelul Nuremberg există un tei atribuit soţiei regelui Henry al II-lea, care a domnit acum aproape 900 de ani. Teiul din Neuenstadt am Kocher s-a prăbuşit după ce a trecut de 1000 de ani.
GALAŢIUL NU E PRIMUL NICI LA BARBARIE
Arborele considerat „brandul” Iaşiului, teiul, a fost mutilat sistematic în ultimii ani de către angajaţii societăţii din subordinea Primăriei Iaşi responsabilă cu administrarea spaţiilor verzi. Conform ziarului Adevărul, un raport detaliat întocmit la sfârşitul lunii trecute arată că zeci, poate chiar sute de tei din Copou sunt în pericol să se usuce şi să dispară în anii următori. Analiza a fost depusă sub formă de sesizare la Primăria, APM şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie din Iaşi.
Ca răspuns, Primăria Iași a argumentat „necesitatea punerii în valoare a clădirilor istorice din zonă“. Necesitatea a fost deja amendată cu 60.000 de lei de Agenţia pentru Protecţia Mediului care a constatat că tăierile au fost ilegale.
Criticat virulent, primarul Iaşiului a admis indirect că nu există un plan concret după care se lucrează în centrul oraşului.
RĂSPUNSUL LA ÎNTREBARE
În Galaţi, dacă teii de pe Brăilei ar dispărea, s-ar crea mai mult loc pentru parcări, amenajări sezoniere profitabile, gen terase şi restaurante de vară, dar s-ar şi pune mai bine în valoare fântânile arteziene şi alte amenajări pe care municipalitatea intenţionează să cheltuiască peste două milioane de euro în cadrul modernizării trotuarelor. Ce mai contează natura? Bani să iasă!
Văzând astfel experienţa nefericită a altora, ce spun legea şi specialiştii, dar mai ales ştiind apetitul edililor pentru cheltuit fonduri bugetare cu orice chip, răspunsul la întrebarea “de ce se taie în teii în Galaţi?” e clar. DE TOT!
Trackbacks/Pingbacks
[…] a început să ceară socoteală edililor pentru tăierea uscăturilor cu tot cu tei, cum scriam aici, Garda de Mediu a amendat Gospodărire Urbană srl, brațul Primăriei pe domeniul […]