Stăpân în casa mea… şi nu prea. Cum îţi tragi apă rece separat

2 aprilie 2015

Editorial, General

sclavi

După două săptămâni fără apă rece, aproape zece ani fără apă caldă şi numeroase ierni când trebuia să încălzesc casa cu aragazul, am revenit la normalitatea caracteristică Galaţiului: joi dimineaţă, doi muncitori în şalopete ieşeau dintr-o canalizare din faţa blocului. Am urcat repede înapoi şi am dat drumul la robinet. Niciodată nu am fost atât de bucuros să văd noroi curgând pe ţeavă! Puţea şi venea cu aer, era negru ca vinu’ făcut de tataia, dar măcar am realizat că la un moment dat se va limpezi şi voi putea trage apa la veceu, după ce mă purific corporal.

Femeia zice că nu se mai poate aşa ceva, s-a săturat să se simtă umilită, să fie nevoită să care apă cu bidoanele şi căldările de la o cisternă care vine când are chef, o dată la două zile. Sunt de-acord cu ea, dar când trăieşti de pe urma a două salarii de 800 de lei şi trebuie să creşti şi un copil, e cam imposibil să mai pui ceva de-oparte – să zicem 2.000 de lei – pentru a-ţi trage apă separat.

Dar am zis că de data asta trebuie să fac pe dracu’-n patru să rezolv. Am luat convenţia de plată pe care am încheiat-o cu apaterm acum ceva timp, chitanţele şi am purces să văd cum rezolv, ca să fiu pe zero cu datoriile (căci am achitat absolut totul către asociaţie). La Apaterm am dat peste o funcţionară care arăta ca un bărbat. Îi spun ce vreau şi numărul asociaţiei, cu menţiunea că dacă e vorba de o diferenţă o plătesc din buzunar.

Aberaţia secolului

„Nu se poate acum, reveniţi peste vreo săptămână”, spune cuconaşa. „Grijania mă-sii de treabă! Da’ de ce nu se poate acum?”, întreb, gândindu-mă că peste o săptămâne e Paştele şi oricum ei nu muncesc, că-s plătiţi din banii mei. Îmi spune că asociaţia a recalculat penalităţile folosind un alt algoritm, tabelul respectiv a ajuns la ei, dar încă nu l-au analizat şi băgat în sistem. Super! „Păi convenţia mai e valabilă? Că pe ea scrie suma de 500 de lei, care urmează să fie ştearsă dacă plătesc 12 luni, la zi, serviciile Apaterm”, îi spun, conştientizând cât de paradoxală e situaţia. Mi se pare aberaţia secolului să plăteşti un serviciu de căcat, doar pentru că nu ai alternativă (sau nu câştigi destul).

Bălmăjeşte ea ceva acolo, dar o întrerup. „Doamnă, vreau să trag apă rece separat şi mi s-a spus că trebuie să fiu cu zero datorii ca să mi se permită”, îi spun încercând să fiu calm. Şi-mi aruncă bomba: „Păi după ce vă ştergem penalităţile trebuie să faceţi o cerere de debranşare de la apa caldă, către asociaţie. Ei o ştampilează şi o semnează, după care o aduceţi aici. Noi vă dăm un aviz şi va veni o echipă să vă blindeze ţevile de apă caldă”. „Doamnă, nu avem apă caldă de 10 ani de zile”, îi spun. „Nu contează”, îmi zice, adăugând că toată treaba mă va costa 120 de lei. PAŞTELE MĂ-SII!

Suntem sclavi?

Asta în condiţiile în care Apaterm este în faliment. Pentru cine nu ştie ce înseamnă termenul „faliment”: stare de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice, stabilită prin hotărâre judecătorească; ruină, eşec total, a da greş, a nu reuși într-o acţiune, a se prăbuşi. Înţeleg, reţeaua lor, monopolul lor, dar de ce nu mă laşi să plec dacă nu sunt mulţumit de serviciile tale? Îţi sunt client sau sclav?!

Am plecat prost de-acolo, mai prost de-atât nu m-am simţit niciodată! Mergeam de nebun şi vorbeam singur, întrebându-mă cine-i stăpân în casa mea şi cui mai trebuie să cer aprobare ca să mut mobila sau să trăiesc civilizat. Pentru asta plătesc taxe şi impozite? Ca să fiu înjosit?

Şi nici nu am ajuns la partea cu Apă Canal…

, , , , , , ,

About Ilie de la Cocserie

Casca-n cap, lopata-n mână, sunt cocsar, mă doare-n... Au!

View all posts by Ilie de la Cocserie

One Response to “Stăpân în casa mea… şi nu prea. Cum îţi tragi apă rece separat”

  1. Constantin Asofronie Says:

    Ceva mai aberant si mai de jaf NU EXISTA! Nici daca nu am nici o datorie la asociatie din 1995, de cand am casa in Galati si am trecut pe la 4 asociatii, NU SCAP DE ACESTE CONDITII SI PLATI DACA VREAU SA-MI FAC SEPARAREA ALIMENTARII CU APA RECE. Iti vine sa-i demolezi si sa-i ingropi sub moloz pe toti avortatii care au scornit astfel de reguli si formule de jefuit populatia captiva in sistemul centralizat galatean, falimentat cu buna stiinta.
    Am stat 4 ani in Bucuresti in gazda si cel mai bine mi-a fost la un apartament de pe Panduri, cu 11 etaje parca, avea fiecare bloc centrala lui, aveam caldura toata ziua de ne sufocam si in 2 ierni stateam perioade multe cu geamul deschis ca sa putem respira. Da, in sectorul lui Vanghelie, care a mai si izolat cele mai multe blocuri din Bucuresti gratuit, cu spaga lui cu tot, de-aia il vota lumea. Si acolo, in Piata Rahova si Sebastian erau cele mai ieftine legume proaspete si altele din Bucuresti. Nu aveam datornici pe scara desi erau si pensionari si persoane mai nevoiase! Facturile au fost in jumatate cat in Galati, care avea o sursa buna de caldura din combinat si nu incalzea apa de la zero. Dar gigacaloria costa mai mult! Primarii au pastrat sistemul ca sa tina lumea pensionarilor si celor mai saraci dependenti de clementa asociatiilor care i-au tot votat mituiti si clementa fata de datorii. Cui a folosit? Ar trebui sa se revolte toti galatenii care mai sunt legati de aceste centrale termice falimentare si sa isi puna centrale. macar individuale daca nu se pot pune pe scara, ca la Bucuresti. Dar este greu de scapat din nebunia asta, macar s-o fi facut mai devreme.

    Reply

Leave a Reply