Aroganța care ne jignește

De ceva vreme un soi neaoș de aroganță s-a instalat și domnește bine-merci în administrația locală. Golanii, șmecherii și șmenarii politicii locale nu-și mai pot stăvili ieșirile mîrlănești și ne împroașcă pe toate canalele media și în ședințele publice cu puținul inteligenței lor. Pentru că așa ceva nu trebuie uitat și în nici un caz iertat, vreau să readuc în atenția publică ieșirea mai mult decît vulgară a președintelui Consiliului Județului Galați.

bacalbasaMedicul Nicolae Bacalbașa (PSD), într-un dialog cu Tania Bogdan (PNL), a ținut să precizeze în stilul caracteristic că o va lăsa să-și termine ideea: „nu vă lăsăm neterminată”, a spus acesta. Printre asistații social probabil aceasta pare o glumă bună dar sînt convins că astfel de ieșiri nu fac deloc cinste breslei medicale din care face parte dumnealui.

Din nefericire pentru ținuta morală a orașului aceste derapaje au devenit o banalitate, ne-am obișnuit cu ele și tind să devină normalitate.

“…cârcotașii veșnic nemulțumiți. …”

De curînd primarul Marius Stan ne-a servit aroganța anului. Printr-un comunicat afișat pe propria pagină de Facebook, el ne anunță decizia luată în legătură cu zilele orașului. Ca și cum acest oraș ar fi fost locuit de proști – fiindcă așa ne consideră toți primarii aleși de noi – și-a imaginat că alegătorul ar crede minciunica lui conform căreia Primăria nu va organiza nimic anul acesta. Adică va face exact ce a făcut Nicolae ani la rînd.

Doar că noi, în prostia noastră, știm că Marius Stan nu poate trăi fără circ a la Durbacă.

“… Recunosc faptul că am vrut să nu mai facem nimic de zilele orașului, ca să nu mai dăm ocazia unora să ne critice că risipim banii publici pe concerte și distracție. Ce m-a făcut să mă răzgândesc? Dorința dumneavoastră de a avea Serbările Galațiului. Am primit sute de mesaje de la cetățeni, care mi-au cerut să nu las Galațiul fără sărbători, să nu aplec urechea la ce spun cârcotașii veșnic nemulțumiți. Am stat bine și m-am gândit că oamenii de bine ai Galațiului, și sunt zeci de mii, au dreptul să se și distreze, nu numai să muncească și să plătească taxe și impozite. …” – Marius Stan

(sublinierile îmi aparțin)

Primarul seamănă, paradoxal, din ce în ce mai evident, cu două mari vedete ale politicii românești de care suntem scîrbiți: Victor Ponta și Traian Băsescu.

Cu premierul pentru că reușește performanța de a se suci de la o zi la alta în legătură cu deciziile pe care le ia atunci cînd e vorba de banii noștri (vezi implicarea lui Ponta în cazul deja celebru al RMGC), iar cu președintele pentru că are o dexteritate fantastică în a învrăjbi cetățenii unii împotriva altora. Să nu uităm că aceasta este o îndeletnicire mai veche a dumnealui, simpla lui prezență la clubul Oțelul aducînd o sumedenie de controverse. Apropo: s-a făcut lumină în cazul celor șapte milioane de euro de la Oțelul? Pe naiba! Așteptăm cu interes să facă lumină și în acest caz tot DNA-ul.

La ce ar fi trebuit plecată urechea

Dacă într-adevăr ar fi interesat de ceea ce au nevoie gălățenii, Marius Stan ar trebui să se întrebe dacă nu cumva:

Ar fi fost esențial să nu lase orașul fără căldură.
Ar fi fost esențial să nu lase orașul paralizat după prima fulguială.
Ar fi fost esențial să se ocupe de infrastructură pentru a veni investitorii aici.
Ar fi fost esențial să facă curățenie prin firmele falimentare ale primăriei.
Ar fi fost esențial să găsească soluții pentru recuperarea datoriilor la întreținere și mai puțin a penalizărilor mai mult decît umilitoare.
Ar fi fost esențial să facă în parcul Cloșca ce a promis în campania electorală.

Dar nu! A preferat să arunce cu căcat, la propriu, în rîpa în care a promis că va face zonă de promenadă. A preferat să fie primarul unora, nu primarul tuturor gălățenilor. Cu ceilalți își permite să fie arogant, să le jingească inteligența și să-i ia golănește peste picior. Ăilalți sînt cîrcotași iar el nu apleacă urechea, nu se coboară la nivelul lor.

Marius Stan nu dă explicații pentru traseism politic chiar dacă mulți au votat un liberal împotriva partidului stat PSD în care el, ca un trădător, s-a refugiat. Cîrcotașii îl întreabă pe bună dreptate (iar el nu aude!) ce afaceri are el de ascuns de s-a dosit în partidul hoților și al baronilor. Cîrcotașii cer explicații stînjenitoare pentru faptul că Primăria face încă odată cadou deszăpezirea orașului unei firme PSD care nu și-a făcut treaba nici iarna trecută. De ziua națională, niciun trotuar nu era practicabil în oraș. Dar nu, Marius Stan nu răspunde cîrcotașilor. Esențial este circul, peticeala, beculețele, dar mai cu seamă învrăjbirea, ura și polarizarea cetățenilor.

Un primar liber de contract

Poate cineva ar trebui să-l anunțe pe primar că 90% din publicul spectator, aceia care i-au cerut să nu lase Galațiul fără sărbători, are datorii la întreținere. Că acel public își dorește circ ca să uite de probleme așa cum drogatul caută fericirea printre prafuri, lucru care nu rezolvă problema de fond. Nu de droguri au aceia nevoie.

Marius-StanPoate ar fi esențial ca cineva să-i amintească primarului că, atunci cînd s-a vrut ales, și-a asumat inclusiv gălățenii, așa cum sînt ei, poate adesea cîrcotași dar care, odată, l-au votat cu aproape 3 la 1 în defavoarea contracandidatului său cel mai important. Odată cu asta și-a asumat rigorile legale ale postului, inclusiv controalele Curții de Conturi sau ale DNA-ului. Cum de acestea nimeni, cel puțin teoretic, nu scapă, singurii de care s-ar putea debarasa ar fi cetățenii. Îi recomnad să importe alții, poate moldoveni, bulgari, ucraineni, cine știe… Sau, dacă nu se poate, îi propun să se „exporte” pe el însuși înainte de finalizarea mandatului. Să-şi depună memoriul, cum se spune în fotbal… Ar fi mai sănătos pentru acest oraș destul de zdruncinat de șomaj, mizerie și circ.

Pentru că am fostul unul din cîrcotașii care l-au votat și pentru că mă ia la mișto de atîta timp și cu atîta nerușinare, promit că de astăzi devin cîrcotașul numărul 1. Voi scormoni și în gaură de șarpe ca să-i arăt că nu sîntem orbi și că știm că a mințit din prima zi de campanie și de mandat. Așa cum, dealtfel, a mințit cu nerușinare şi în legătură cu restaurantul soției extins pe domeniul public, atunci cînd se ascundea ca un laș de dovezile pe care tot cîrcotașii le făceau publice.

, , , , , , , , ,

About Meneopol (Daniel Bogdan)

"... La ce să dai hîrtia cu şiruri numărate Pe-a caracudei labe, păroase, nespălate, Să pierzi a ta viaţă şi creierul să-l storci Zvîrlind mărgăritare în troaca unor porci..." Mihai Eminescu

View all posts by Meneopol (Daniel Bogdan)

One Response to “Aroganța care ne jignește”

  1. kjhgfdfd Says:

    Un nesimtit si un hot acest stan. M-am lamurit de el in 2 luni dupa ce a fost ales. ALOOOO DNA-ul va rugam sa incepeti ancheta asupra lui stan ca a furat destul.

    Reply

Leave a Reply