BATJOCURĂ / Campanie de CÂRPEALĂ în campania ELECTORALĂ

În ciuda credinței indestructibile a politrucilor cum că oamenii nu au ochi să vadă, cetățenii își manifestă tot mai acid spiritul de observație.

Gregor Teodorescu, pe pagina sa de Facebook, a postat poza de mai jos, după ce a trecut prin centrul Galațiului. Și a însoțit-o cu un comentariu pertinent, zicem noi.

12932832_10205944130550141_8499306312707750898_n

Foto: Gregor Teodorescu

„În orice oraș civilizat asfaltările au loc noaptea, pentru a nu incurca traficul. Mai ales când e vorba doar despre niște peticiri. La Galați se asfaltează la orele de vârf.”

Mere și corcodușe

Bineînțeles, o mulțime de „binevoitori” s-au apucat să găsească justificări faptului că se blochează parțial unul dintre cxele mai circulate bulevarde chiar atunci când traficul este mai aglomerat. În păguboasa tradiție postdecembristă, unii chiar s-au apucat să compare merele cu corcodușele.

Sa vezi cand se ia gunoiul in Brux-dim intre 8 si 9 si seara intre 5 si 6 sau in Norwalk când m-a duc dimineața la 7:45 sa iau trenul de navetiști se asfaltează/găurește/peticește/muncește la asfalt in cel puțin 2-3 locuri de-a lungul drumului”.

Pe de altă parte, ceea ce nimeni nu observă este că asfaltarea o face aceeași vestită firmă care nu se mai dezlipește de contracte prin zona Galați-Brăila în condițiile în care nimeni nu a auzit de vreo licitație pentru asemenea peticiri. Dar de sumele faraonice a auzit toată lumea în schimb, mai puțin DNA, Curtea de Conturi etc.

Și cu atât mai puțin observă electoratul părerolog de pe Facebook că, de fapt, peticirea e doar ca să ia oamenilor ochii când trec prin centru și nu are nicio legătură cu întreținerea corectă a infrastructurii. Cu atât mai puțin are legătură cu cheltuirea eficientă sau măcar transparentp a banului public.

Ecosal, umil vasal

Noi nu am uitat cum s-a ajuns la aceste perpetue lucrări de cârpire pe care Ecosal le face pe un contract-mamut, netransparent.

Așa cum notam încă de acum doi ani, „moș Nicolae i-a lăsat lui Stan, în galoșii uitați sub cuierul-pom din birou, un contract-cadou de asfaltare cât pentru jumătate de mandat!” Iar cu dibăcia-i binecunoscută, actualul la primar mai are puțin și-l „varsă” inclusiv în bugetele din viitorul mandat!

Pe de altă parte, dat fiind că în fruntea Ecosal se află un alt candidat de primar, Ionuț Pucheanu, nu cumva asfaltarea asta se face în beneficiul de imagine al celui din urmă?

Păi, să vedem ce s-a MAI „croșetat” pe marginea operațiunilor de asfaltare de-a lungul timpului, fiindcă ce-i scris în dosar e pus!

Pe niște milioane bune de euro, „Galaţiul este cârpit din mers, Ecosal repară gropile fără program cadru”, după cum aflam din cotidianul Viața liberă încă de anul trecut. Statistica reparaţiilor urbane arăta că Ecosal a frezat şi plombat peste 27.000 de metri pătraţi de carosabil şi 4.259 de metri pătraţi de trotuar. Pentru comparație, cam cât Oțelarilor, Stadionului, Frunzei și Asachi la un loc, mai puțin trotuarele. Doar că acelea, de bine de rău, s-au umflat la preț cu licitație…

Mai mult, în același articol al VL, Pucheanu „dădea vina” pe Primărie:

„Ne vine comandă. (…) Din cadrul direcţiilor din Primărie ni se spune că astăzi intrăm pe strada respectivă, noi spunem cât preconizăm că ne costă activitatea. În funcţie de cât există bugetat pe anul respectiv, intrăm pe o stradă sau alta.”

Deci și asfaltare de campanie dac-ar fi, cum credem noi, nu este fără acordul celuilalt „candidat”, cel actualmente în fruntea Primăriei. Măi să fie! E vreo înțelegere la mijloc? O fi vreo „pușculiță” comună?…

Cârpeli cu milioane de lei încredințate direct

Dar tot din presă aflăm și cum se mai dau și alte lucrări de asfaltare, direct, fără licitație.

În 2015, Primăria municipiului Galaţi a dat Servland SRL remedierea accidentului de teren de pe Stadionului pe nu mai puțin de 405.993 de lei fără TVA. Plus reparaţii la covorul asfaltic pe Crinului pentru alți 281.682 de lei. Deci, rețineți, 150 de mii de euro dintr-un foc!

Rovis Lider SRL a luat, tot fără licitație, 421.370 de lei pentru asfaltul de pe strada Lăcătuşilor, dar și 306.450 de lei pentru reparaţiile la covorul asfaltic de pe strada Zidarilor. Un contract foarte interesant pe care l-a obținut aceeași firmă a fost cel de 317.150 de lei pentru asfaltarea străzii Clăbucet. Fix strada care a mai fost modernizată și asfaltată o dată în mandatul lui Nicolae când rămăsese la butoane Ciumacenco. Da, da, strada aceea care se dublase ca lungime în acte și, ce să vezi!, se făcuse doar jumătate în realitate. Tăceți în continuare, domnule candidat Nicușor?…

Deci, ca să facem o sumă și la Rovis Lider, încă un sfert de milion de euro îngropați sub asfalt.

Vestigii „arheogooglice” ale gropilor neîngropate de Romsit

Campioană la sume primite pentru asfalt este însă o firmă pe care am mai remarcat-o pentru lucrări pe urmele cărora gâfâie dosare. Dar și pentru patronul ei, un domn cu un comportament absolut demn de un orășean – a se vedea Cum îi patronul, așa și șantierul – satul Galaţi şi-a angajat drumari prea ca la ţară, meseriaşi de poteci nepietruite.

Întreţinerea asfaltului de pe strada Caişilor, cea mai scumpă lucrare atribuită de Primărie – 434.369 de lei. Revenim curând la lucrarea asta fiindcă în 2011, pe 310.000 de euro se repara și asfalta o stradă adevărată,  de 1,6 km lungime, respectiv Oltului. Nu doar se întreținea asfaltul…

Dar să amintim și suma de 379.550 de lei, pentru întreţinerea covorului asfaltic din intersecţia străzii Saturn cu bulevardul Marii Uniri, care totalizează astfel aproape 200 de mii de euro în contul Romsit numai pentru asfaltări fără licitație.

Foarte interesant la această ultimă lucrare sunt însă mărturiile „dezgropate” de ochiul obiectivului. În loc să „îngroape” literalmente sub asfalt intersecția respectivă, de tonele de euro pe care le-a primit, Romsit, parcă în armonie cu rezonanța arheologică a numelui său, a ținut să păstreze aceste „vestigii”. Probabil pentru o eventuală „eternizare” a lui Marius Stan într-un nou mandat.

Google Street View vede mai bine decât DNA-ul

Iată mai jos imaginii de pe GoogleStreetView, dar și ale noastre proprii, luate acum câteva ore în intersecția al cărei nume poate vă sună necunoscut dar este în fapt binecunoscutul sens giratoriu dinspre Trecerea Bac. Priviți și comparați, să vedeți cam ce lucrări s-au făcut acolo nu anul trecut, când s-au plătit cică 85.000 de euro fără TVA. Dar în tot mandatul Stan, fiindcă pe Google sunt imagni din perioada iulie-octombrie 2012. Noi v-am dat mai jos câteva indicii, dar puteți merge la fața locului să vedeți cu ochii voștri.

Oricum, aceleași indicii ar putea fi folosite și de Curtea de Conturi sau chiar de DNA. Dar ți-ai găsit! De-abia a nimerit orbul Brăila, darămite să nimerească și „oarba” Galațiul…

GiratoriuBac2012-1GiratoriuBac2016-1bGiratoriuBac2012-6GiratoriuBac2016-1aGiratoriuBac2012-5GiratoriuBac2016-5GiratoriuBac2012-2GiratoriuBac2016-2GiratoriuBac2012-3GiratoriuBac2016-4GiratoriuBac2012-4aGiratoriuBac2016-3bGiratoriuBac2012-4bGiratoriuBac2016-3a

, , , , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. Galațiul, niciodată SURPRINZĂTOR | Învârtelile lui STAN sunt CÂRPITE tacit de PUCHEANU - Made in Galaţi - 8 noiembrie 2016

    […] la IVAS, lucrările nu s-au făcut nici măcar de mântuială. Ci doar în acte. Dacă intrați pe materialul precedent referitor la acest sens giratoriu, veți vedea acolo imagini „în oglindă”, făcute de noi în primăvară, dar și de Google […]

Leave a Reply