BEZNA RAȚIUNII: Marius Stan s-a SUPĂRAT ca PRIMARUL pe SATUL Galați

Suspectându-i probabil de acelaşi nivel de inteligenţă ca al domniei sale, primarul Maius Stan le-a explicat celor din presă şi, implicit gălăţenilor, motivul pentru care iluminarea festivă a Galaţiului a fost amânată dincolo de începutul lui decembrie: „După ce anul trecut am fost unul dintre cele mai frumos iluminate oraşe din ţară, şi ne-aţi certat că am cheltuit prea mulţi bani, se poate ca anul acesta să stăm mai în întuneric.”

Ceea ce uită să amintească primarul este însăşi suma alocată acestei achiziţii, de câte ori a crescut aceasta faţă de sumele care se plăteau înainte de mandatul său dar, mai ales, mărimea acesteia comparativ cu alte oraşe din ţară cel puţin la fel de frumos luminate de sărbători. Ca să-i aprindem domnului Marius Stan cel puţin un beculeţ, îi spunem doar atât: vizavi de milioanele cheltuite în Galaţi, iată mai jos exemplul… Hunedoarei! 20 km de instalaţii şi doar 400 de mii de lei în 2014. Vă spune ceva oraşul ăsta, domnule primar?

hd-luminite-2hd-luminite-3hd-luminite-660x330

Foto: Sevus Hunedoara

646x404+1 646x404-2 646x404-3 646x404-4 646x404-5 646x404-6 646x404-7

Foto: Adevărul de Hunedoara

Beculețe care au curentat bugetul

Revenind la costurile iluminatului festiv de-a lungul mandatului lui Marius Stan şi comparativ cu administraţia de dinaintea sa, o analiză foarte pertinentă şi detaliată a făcut Delia Gavriliu, de la Presa Galaţi. Pentru cei care nu au răbdare s-o citească (deşi merită, vă spunem noi), iată datele esenţiale.

De la bradul de 75.000 de lei al lui Nicolae, din 2008, şi iluminatul festiv între 200.000 şi 300.000 de lei pentru anii 2009, 2010 şi 2011, în primul an de mandat Stan s-a sărit brusc la aproape 600.000 de lei. În al doilea, suma a crescut de PATRU ori (!) ajungând la peste 2,2 milioane de lei. Anul trecut a mai scăzut puţin, la 1,92 de milioane, pe fondul criticilor vehemente din partea cetăţenilor, dar şi a presei.

Toate beculeţele lui Nicolae din perioada 2007 – 2011 au costat 1,3 milioane de lei fără TVA, în vreme ce luminiţele lui Stan au costat până acum aproximativ 4,6 milioane de lei fără TVA. Şi mai vine şi acest an la rând!

Pe de altă parte, în ciuda adversităţii agresive şi arogante a edilului vizavi de proprii cetăţeni şi votanţi, acesta se dovedeşte absolut preaplecat în faţa celor care, crede el, îi vor media relaţia cu votanţii şi la următoarele alegeri. Mai precis, înaltele feţe bisericeşti în zona cărora nu a îndrăznit să nu le aprindă beculeţele festive. Probabil, de teamă că acestea le-ar putea explica cetăţenilor cum, mai nou, lumina vine din altă parte decât dinspre soarele promisiunilor fostului fotbalist.

Ştim, mulţi vor susţine că acele ghirlande şi figurine aparţin arhiepiscopiei şi nu a depins de Primărie instalarea lor. Ca şi cum ar putea cineva să îşi imagineze că preacucernicii şi preafericiţii şi-au dat singuri aviz de instalare, s-au urcat pe stâlpi cu fire și fasunguri, ba își mai şi asigură la generator curentul electric…

P1110776Iluminatul festiv s-a aprins în zona Catedralei Ortodoxe încă de pe 28 noiembrie

Practic, Marius Stan a demonstrat că se poate face din Galaţi ceea ce mulţi vorbeau pe la colţuri, un sat adevărat. Exact ca în comunele amărâte, unde becurile, chiar şi cele de iluminat obişnuit, îşi fac simţită prezența doar în centru prin dreptul Pimăriei, la fel şi în Galaţi festivismul se simte doar acolo unde are edilul interes de imagine. Doar că, în actualul curent de opinie defavorabil înalţilor prelaţi ortodocşi, s-ar putea să fi mizat pe locaţia greşită. Poate ar fi fost mai eficient dacă se concentra mai intens pe zona Primăriei. Şi pe dinafară, şi pe dinăuntru. Măcar acum, în ajun…

O provocare cu fitil la filament

Dat fiind ineditul situație, am vrea să vedem dacă Marius Stan are tăria să lase Galațiul fără beculețe anul acesta. Că tot invocă critici la achiziție. Ba ar cadra și cu un oarece spirit de economie la un oraș care se împrumută ăe 20 de ani pentru patru lini de căldură. Și, de ce nu, ar rima și cu spiritul comemorativ pentru tragedia #Colectiv. Poate ar fi o idee bună dacă, în acest an, pe stâlpii și curentul electric plătiți de municipalitate, Primăria ar iniția un concurs de aranjamente luminoase deschis tuturor firmelor din oraș. Ca un cadou de Sărbători pentru cetățeni, pentru comunitate. Suntem siguri că mulți abonați la banul public s-ar băga să umple Galațiul de dovada interesului lor pentru propria imagine socială…

Dar, stați liniștiți. La cum îl cunoaștem pe primar,  această întârziere în contractare va fi folosită mai degrabă pentru motivarea unor soluții  de „urgență”. Poate chiar o încredințare directă, ca să curgă banul mult și lin…

, , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

7 Responses to “BEZNA RAȚIUNII: Marius Stan s-a SUPĂRAT ca PRIMARUL pe SATUL Galați”

 1. Vio Says:

  Cred ca ii este teama sa mai primeasca spaga sau……lui nui pica sutele de mii de EURO si atunci,” nici eu, nici voi”

  Reply

 2. sunteti niste ingrati Says:

  Nu mai are bani saracul dupa ce a golit visteria cu tunul din bani publici numit studiu de fezabilitate ptr tunelul neamului Galati – planeta marte. Ptr asa o minunatie de studiu sa ziceti merci ca stati pe intuneric, ca si intunericul si bezna tot de la maria sa vin nerecunoscatorilor ! Neam de nerecunoscatori ! Daca nu era Stan nici bezna nu aveati ! Sa ne traiti faraone ! Serios vorbind de la un oras condus de mos niciolaie, un deceniu Stan e chiar miracol divin. Asteptam cu mare interes investitorii ptr tunelul catre Luncavita Jurasic Park, pana se sfarseste viata pe Terra aveti timp.Cu bezna sa nu va intristati, ascunde gaurile din asfalt si din buget mai bine.

  Reply

 3. gramatica Says:

  Bv pentru articol, dar putina gramatica nu strica

  Reply

 4. mfu Says:

  E mai frumos fara…

  Reply

 5. Cristina Says:

  Anul trecut am avut luminite si străzi pline de nameti, daca anul acesta nu avem luminite oare ne vor curata străzile de zăpadă? Sau vor fi surprinsi ca ninge si vor actiona prin februarie?

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. INIŢIATIVĂ: Beculeţ cu beculeţ, să-mpodobim un părculeţ! - Made in Galaţi - 22 decembrie 2015

  […] dați seama că noi, și prin prisma a ceea ce am tot scris aici, inclusiv despre beculețele festive din acest an, putem fi ultimii suspectați că am face jocul […]

Leave a Reply