Cât mai câştigă un doctor şi cine îl întrece la bani

Doamna din imagine este ultima descoperire în materie de funcţionari bine plătiţi, dar absenţi pe banii noştri. Săptămâna trecută, probabil în timp ce sprijineau ca proştii, rupţi de sete şi prea multe ţigări pe stomacul gol, zidurile Casei Poporului, aşteptând să smulgă declaraţii cine ştie cărui ales insignifiant în comparaţie cu atenţia care i se acordă, ziariştii au făcut marea descoperire. Nu doar deputaţii au purtători de cuvânt, dar şi slujbaşii instituţiei, de la femei de serviciu şi şoferi până la băgătorii de seamă dindărătul diverselor uşi de birouri parlamentare.

Şi astfel au ajuns la doamna din imagine, o dovadă că o pusă de un politruc, adesea şi ulterior dovedit infractor, poate valora mai mult decât o meserie respectabilă. Ceea ce nu vă va explica nimeni – nici la oficina cu premianţi antenişti, nici la diverse alte oficioase mai mult sau mai puţin transparent vopsite în culorile politice pe care le promovează – este insulta pe care o reprezintă retribuţia „fantomei” de la Camera Deputaţilor la adresa aşa-zisului stat de drept.

Luminiţei Iordăchescu-Petică se numeşte doamna şi este fosta şefă a Direcţiei de Relaţii Externe a Camerei Deputaţilor, actualmente, cică, purtătoare de cuvânt a personalului instituţiei, în condiţiile în care aleşii înşişi îşi poartă vorbele prin liderii de grup. Deh, trebuie să-i reprezinte cineva şi pe slujbaşii instituţiei, de la femei de serviciu şi şoferi până la băgătorii de seamă dindărătul diverselor uşi de birouri parlamentare…

?????????????????????????????????????????????????????????

Comparaţia hidoasă pe care statul o face între funcţionari şi medici: ultimii pot să mai aştepte!

Când două se ceartă, a treia se cocoaţă în post

Pe când se Năstase se pregătea să sară din barca prim-ministerială direct în corabia de la Cotroceni, la Parlament se anunţau de asemenea mişcări de trupe. Chiar Adevărul publica atunci un articol despre cum se „bat” pentru şefia Direcţiei de Relaţii Externe a Camerei două apropiate ale viitorului puşcăriaş: fosta sa secretară şi fosta sa gardă de corp, ambele doamne neavând vreo legătură cu diplomaţia de carieră, cutuma de CV care se practicase la ocuparea acestui post până să se instaureze regimul Marelui Vânător de Iepuraşi. O a treia candidată, fix doamna Luminiţa de astăzi, era vag luată în calcul de cel/cea care semna articolul. Dar iată că tocmai aşa a fost să fie, ca în proverbe: când două se ceartă, o a treia se cocoaţă pe locul râvnit. Probabil şi fiindcă parcursul prezidenţiabilului de la Cornu n-a mai ajuns la abundenţa de putere sperată…

Conform unor surse bine-informate, doamna Luminiţa Iordăchescu-Peticăr fi fost, înainte de `90, o foarte cochetă profesoară de franceză la actualul Colegiu „Al. I. Cuza”, din Galaţi, până prin 1984. După aceea cică ar fi făcut obiectul unui dosar de securitate pentru „relaţii neoficiale cu diplomaţi şi cetăţeni străini”. Dar informaţiile vizavi de Galaţi nu sunt 100% confirmate, cum sunt cele cu franceza şi Secu. Dar, oricum, n-ar face o prea mare diferenţă în context. Edificator ar fi fost să aflăm ce studii are respectiva doamnă, ce o califică pentru postul de la Cameră, dar asta nu s-au mai chinuit jurnaliştii bucureşteni să afle. N-au văzut ei tot ce era scris la lumina zilei, darămite ce-o fi fost înscris cu ştersături prin dosare…

lip

Doamna Luminiţa Iordăchescu a bifat din 2004 încoace 10 declaraţii de avere în funcţie de director la Camera Deputaţilor şi, de fiecare dată, conform datelor de pe ultima pagină, şi-a surclasat soţul la capitolul venituri salariale. Acesta din urmă fiind, după cum veţi vedea, tot un bugetar de frunte. Dar, în viziunea statului – indiferent că acesta a fost condus de Tăriceanu, Boc sau Ponta – mai puţin important decât un funcţionar fără de care, cel puţin aparent, Camera Deputaţilor merge la fel de bine (sau prost, după cum apreciază onorata instanţă publică).

De ce ne pleacă doctorii

Dar surpriza descoperirii făcute de ziarişti se află abia la finalul declaraţiei de avere a Luminiţei.

Bietul soţ al doamnei Iordăchescu-Petică este nimeni altul decât medicul primar Dan Iordăchescu-Petică, doctor în ştiinţe medicale, şef de clinică universitară. Şi nu oriunde, ci chiar la Elias! Adică fix la spitalul Academiei Române, cel la care se reped mărimile zilei când nu au suficient răgaz să-şi facă o rezervare la avionul de Viena.

Un simplu purtător de cuvânt  să câştige mai mult (cam cu 25%) decât un şef de clinică universitară, prin mâinile căruia trec poate sute de vieţi în cumpănă anual, aceasta este inadmisibil. Acesta este, de fapt, de fapt fondul problemei pe care presa uită (sau nu are priceperea, sau nu este lăsată) să-l dezvolte.

Bani sunt. Iată că se pot plăti funcţionari absenţi cu ei. Grila unică de salarizare există. Bănicioiu se agită dimpreună cu toată liota de prefăcuţi din fruntea partidului că vor să salveze sănătatea românească, că vor să nu mai plece doctorii din ţară, că vor să avem un popor bine asistat medical. Dar cu cine? Cu aceia care nici aproape de pensie nu pot spera să câştige cât un funcţionar incolor, inodor şi invizibil? Şi asta doar în fericitul caz în care mai ajung să fie şi şefi de clinică sau măcar de secţie într-un spital renumit…

morga

Evaluatul cadavrelor = 3 x salvatul vieţilor

Iar situaţia bucureşteană este valabilă la nivelul întregului sistem medical. Ştiţi cine sunt cel mai adesea purtătorii de cuvânt, nu? Cozile de topor puse de dumnezeii de la stat să arunce oamenilor cu praf în ochi.

De exemplu, la Galaţi, după insistenţe (riscante dacă este să mă întrebaţi pe mine) ale jurnalistului Remus  Basalic, cei de la Spitalul de Urgenţă au binevoit să-şi facă şi ei din nou publice salariile. Dar, aşa cum ne-au obişnuit multe instituţii publice, în dispreţul legii. Adică nenominalizat, doar pe o lună (iunie, 2014), fără gărzi şi fără să-şi asume paternitatea documentului. Ca şi cum le-ar fi ruşine de ce salarii au dacă le-ar afla pacienţii. Iar dacă te uiţi la ce se întâmplă în sistemul medical gălăţean, mulţi ar trebui să meargă cu punga în cap.

Intraţi aici să le vedeţi. Dar intraţi repede că s-ar putea ca, nu peste mult timp de la apariţia acestui articol, acest link să nu mai funcţioneze…În mare, ce veţi observa acolo este că, de exemplu, un medic primar de oncologie sau neurologie ori alt domeniu în care efectiv se salvează vieţi nu valorează nici jumătate cât un medic legist. Cam ăsta este statul de drept şi cam asta este răsplata societăţii pentru cei care îi ţin cetăţenii sănătoşi şi în viaţă. Despre ce firimituri câştigă medicii rezidenţi nici nu are rost să mai vorbim. Dar asta este deja altă discuţie, o vom detalia într-un articol viitor.

Oricum, noi sprijinim demersurile pentru o liberul acces la informaţii PUBLICE şi cerem PUBLIC ca veniturile celor ce lucrează în Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Anfrei” din Galaţi să fie făcute, evident, PUBLICE. Ştiu, s-or găsi mulţi să aducă drept contraargument tot felul de chiţibuşării legale vizavi de Legea 544/2001, că n-am făcut cerere scrisă, n-am luat număr de înregistrare, n-am avut timbru pe ştampilă, bla-bla…Treaba lor!

Chiar dacă ei se vor preface că ei nu citesc acest portal şi nu „s-au sesizat”, le atragem atenţia că s-ar putea să se sesizeze alţii şi să nu le mai folosească scuzele, oricât de meşteşugite… Fiindcă asta era o obligaţie legală implicită, nu-i opţională. Deci, luaţi-o ca pe un sfat plin de bune intenţii, implicit pentru binele public…

, , , , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

5 Responses to “Cât mai câştigă un doctor şi cine îl întrece la bani”

 1. Dinu Says:

  Domnul ziarist.Sunt o profesoara din Galați ce ți-a urmărit toate comentariile răutăcioase din presa ta murdară în legătură cu” fantoma din Parlament”.Ii e dator cu un necrolog acelei personalități, pentru că așa trecut dintr-o lume mai buna lângă părinții ei denumirii profesori de liceu din Galați.Am fost colega de liceu cu ea,o tânără frumoasă,educata,culta. Din lumea intelectuală a Galatiului studiile eiverau serioase si ale sitului, nu ca ale unor jurnaliști improvizați, particulare.Era bolnavă de boala crancena.A i un loc liber acum la Parlament.

  Reply

  • Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

   1. Trec peste inadvertentele ortografice si gramaticale din comentariul dvs. Le pun pe seama grabei si indignarii…
   2. Precizez ca am studiat si la stat, si la particulara, in functie de care dintre cele doua universitati din Galati oferea cursuri mai competente pe specializarile pentru care am optat.
   3. Nu ma intereseaza locul doamnei din Parlament.
   4. Imi pare rau ca a suferit de ce spuneti, dar eu nu m-am referit la dumneaei ca persoana particulara.
   5. Normal ar fi fost ca, in caz de boala, sa nu mai profeseze sau sa presteze atat cat poate duce. De ex., 1/2 norma. Eu, din experientele unor membri ai familiei, dar si ale unor cunoscuti apropiati, asa am vazut ca se face.
   Dar sunt convins ca dvs. nu intelegeti fondul problemei. Nu vreau sa cred ca va prefaceti ca nu…

   Reply

  • Legile lui Murphy Says:

   Odihneasca-se in pace . Dar afirmatiile neadevarate trebuie combatute . Mihai Angheluta chiar nu trebuie jignit . Are vdreptate in intregime . Doamna din imagine . oribila creatura a mai ajuns , a dovedit o iubire de bani si pozitii sus puse ca nimeni altcineva . A profitat de modestia lui Dan Iordachescu ( am fost coleg cu el multi ani ) si a cultivat numai cercuri inalte de securest care I-au netezit drumul spre anturajul familiei CEAUSESCU . Nu stiu unde ati aflat ca a predate la Liceul Cuza , Este / a fost absolventa de Cuza cum au fost cu zecile si mmult mai bune si studioase . Nu a predate o zi in invatamant . Mama ei , dna PETICA ERAS prof univ de RUSA si colaboratoare a securitatii . Dupa casatoria cu DAN IORDACHESCU B( MAMA LUI PROF DE ENGLEZA LA CUZA , aici ati incurcat borcanele , aveti informatii din auzite sau sunteti pusa sa dezinformati ) a ramas in BUCURESTI TRADUCATOARE SI SEFA CU PROTOCOLUL LA AEROPORTUL TAROM . CU GRADE IN SECURITATE . VIATA AMOROASA NESATULA A FACUT SA AIBA AMANTI PE SECURISTII GHEORGHE DINU ( candidat la presedintia Romaniei in2009 si pe galateanul ing DAN STOENESCU carev se mandrea ca il chema dupa o partida nesatisfacuta cu GHEORGHE DINUN .O securista notorie dintr-o familie de securisti profitori . Domnule Anghaluta , nu ati gresit cu nimic . Ati informat correct . Foarte bine . Sa mai faceti si alta data .

   Reply

   • Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

    Domnule/Doamna, va contrazic. Informatiile mele despre perioada in care chiar a predat sunt bune pentru ca sunt verificate. In rest, despre nu stiu ce legaturi cu anumite servicii de trista amintire, persoane si personaje, permiteti-mi sa nu va impartasesc opiniile pana la proba contrarie. Respectiv probe de la CNSAS sau alte organe abilitate. Deci, in ce priveste aceste amanunte, nu va sustin.
    In rest, multumesc pentru interes si apreciere.

    Reply

  • Enescu Says:

   O curva securista ordinară.Si demență pe deasupra. A trăit cu fostul meu sot 5 ani si au batut poteca amândoi in Franta. Sotul ei stia si făcea pentru ca voia sa ajunga mare doctor pe pile. Mama ei era o doamna si incerca sa spele rusinea lăsată de nenorocita asta.

   Reply

Leave a Reply