Cât ne-a costat Ziua Dunării și de ce. Premize

Ca să tragem o concluzie asupra festivalului organizat de Ziua Dunării, haideți să vedem cât s-a cheltuit exact, pe ce anume și care sunt așteptările. Cum până la festivalul de anul viitor se vor putea vedea și efecte, decizia continuării unor asemenea inițiative se va putea lua în cunoștință de cauză.

Din start, specificăm că toate sumele pe care le vom înșira  sunt pe bază de estimări, urmând ca eventualele precizări și corecții să fie făcute de cei răspunzători de efectuarea lor, dacă vor dori. Noi îi așteptăm cu mare interes. Deocamdată, să vedem cum s-a organizat totul, dacă măcar s-au respectat regulile, inclusiv alea de bun-simț.

ZIUA DUNARII 1

Premizele agramate ale distracției 

„Prin organizarea unor evenimente culturale, cu caracter repetitiv (în fiecare an, aceeași perioadă), datorită numeroaselor unități de cazare, a cadrului natural al Dunarii și al infrastructurii de care dispune Municipiul Galați, se poate creea o atracție turistică importantă a Muninicipiului Galați din punct de vedere turistic și cultural, ceea ce ar avea ca și consecință directa dezvoltarea economică a orașului, crearea de noi locuri de muncă și, implicit creșterea încasărilor la bugetul local”

se arată în Caietul de sarcini emis pentru achiziționarea serviciilor de organizare a evenimentului. Facem precizarea că greșelile de acordare a articolului posesiv, conjugarea defectuoasă a lui a crea, folosirea rudimentară a locuțiunii conjuncționale ca și în loc de drept, exprimarea pleonastică, virgula în plus și cele lipsă, dar și exagerarea în privința logisticii de turism gălățene (numeroase…) sunt opera persoanei/-lor care s-au ocupat de achiziția acestor evenimente culturale.

ZIUA DUNARII 2

Cursul de schimb mai tare ca negocierea

Se pornește de la premiza că prin giumbușlucuri, concerte și artificii, atragem atenția asupra orașului, vin investitorii și se creează locuri de muncă . Cum toate au un preț, acesta este fixat fără echivoc din debutul caietului de sarcini:

„Valoarea achizitiei: 803.466 lei, fara TVA, echivalentul a 180.000 euro ( la cursul mediu BNR pe
luna aprilie 2014 de 4,4637 lei/euro)”

Această formulare arată că directorul său de Servicii Publice al Primăriei, Silviu Bacalum, nu a făcut o estimare cumulată, la prețuri exprimate în lei, a serviciilor ce urmau a fi achiziționate preponderent de pe piața românească. Pur și simplu a pus la bătaie un buget rotund, de 180 de mii de euro, indiferent la ce curs s-ar fi aflat moneda națională ulterior.

Apropo, conform BNR, cursul pe luna aprilie a fost altul: 4,4620 lei/euro. Ulterior, acesta s-a apreciat la 4,4245 lei/euro în luna mai, când s-a desfășurat pretinsa licitație a festivalului, ajungând la un minim istoric de 4,3951 lei/euro pe iunie, luna în care efectiv s-au prestat serviciile.

Interesant este că diferența dintre cursul pe iunie al BNR și cel pe aprilie al lui Bacalum este de  12.348 lei, iar Primăria a obținut – în urma negocierii cu singura firmă ofertantă – doar 603 lei reducere față de estimarea din Caietul de sarcini…

ZIUA DUNARII 3

Licitație sau dedicație?

Toate neajunsurile de mai sus vin în contextul în care, conform fișei de achiziție dar și anunțului publicat pe 17 iunie, licitația este menționată ca DESCHISĂ. Atunci unde este anunțul de participare? Că noi nu l-am găsit dar poate ni-l arată domnul Bacalum…

Să ne înțelegem bine: documentația pentru pretinsa licitație pare a fi alcătuită în mare grabă. Și pare a fi și cu dedicație. Iată un detaliu între cerințele acesteia referitor la standardele de calitate:

„Certificat ISO – 9001 sau echivalent privind managementul calității în domeniul serviciilor de pază.

Ce are a face asta cu organizarea de evenimente? Chiar am vrea să vedem o copie după un asemenea certificat depus de firma câștigătoare. Și știți de ce? Fiindcă paza a fost asigurată de cu totul altă firmă, respectiv WBC (vedeți imaginea de mai sus și ce scrie pe spatele bodyguardului din tribună), iar aceea pe banii Primăriei adică ai noștri.

Noi avem convingerea că, dacă se intenționa cheltuirea banului public după toate regulile în vigoare, se cerea votul consilierilor pentru sumele, în totalitate, disponibilizate de la bugetul local. Ceea ce nu s-a făcut, consilierii nefiind consultați. Mai mult, fiind vorba de o sumă consistentă, ca de exemplu salariul primarului pe 10 ani, se făcea totul transparent, începțnd de la publicitatea licitației și până la defalcarea costurilor pe fiecare reper achiziționat în parte. Nici asta nu s-a făcut.

Nu-i nimic; în episodul următor vom trece la capitolul Devize și vom defalca cheltuiala cu argumente. Iar nouă ne-a dat că puțin peste 50% din sumă s-ar justifica… Dar poate fi considerată o părere subiectivă. De aceea, suntem deschiși la o reacție oficială oricând.

, , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cât ne-a costat Ziua Dunării și de ce. Devize | Made in Galaţi - 14 iulie 2014

    […] Asta deși, după publicarea articolelor despre fariseismul organizatorilor și cel despre încropirea festivalului, funcționarii s-ar fi agitat așa de tare, în frunte cu Silviu Bacalum, încât le-au încurcat […]

Leave a Reply