Cezarii care-o dau în mă-sa şi concetăţenii de la colţ

10 mai 2013

General

Caesars, grup suedez de indie rock.

Le-a apărut primul single în 1995, primul album în 1998. Au luat premiul Grammy suedez pentru cel mai bun album si cel mai bun artist la debut.

Dincolo de graniţe sunt cel mai mult cunoscuţi pentru o piesă care de prin 2002 a tot fost redescoperită şapte ani la rând. Iniţial piesa a fost folosită în jocul video cu snowboarding Afterbang, apoi în SSX 3 şi FIFA Football 2004, dar şi în LMA Manager 2005 pe PS2. Cântecul a apărut şi în jocul de Wii „Just Dance” şi în Dance Dance Revolution SuperNova. A fost folosită şi în reclame la iPod (2005) şi Renault (2009).

Este vorba de Jerk It Out.

Termenul de comparaţie pentru cei de mai sus sunt Cornershop, un grup britanic de indie rock, format în 1991 de doi fraţi, Tjinder Singh (voce, compoziţii, chitară) şi Avtar Singh (bass şi voce).

Numele formaţiei se bazează pe un clişeu referitor la asiaticii britanici care adesea au băcănii la colţ de stradă (cornershops).

Formaţia s-a desprins din cvasianonimat abia în 1997, când au scos „When I Was Born for the 7th Time”, album ovaţionat de critici. Includea o preluare aprobată de Paul McCartney şi Yoko Ono a piesei Beatles „Norvegian Wood”.

Tot pe acest album apare şi piesa „Brimful of Asha” care ulterior a fost remixată de Norman Cook (aka Fatboy Slim), făcând-o cunoscută în toată lumea. Piesa e un omagiu la adresa prolificei cântăreţe indiene de dublură Asha Bhosle, dar şi o reflectare a influenţelor muzicale apreciate de Tjinder, precum Trojan Records şi cultura pe discuri de vinil în general.

Aşadar, dacă Jerk It Out a celor de la Caesars vi se va pare acum, prin comparaţie, superficială pe lângă Brimful of Asha de la Cornershop, aveţi toate motivele…

, , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Comments are closed.