VIDEO – CITY BREAK: Galati Shitty Creek

Și ce-ați fi vrut? Să scriem direct din titlu că prin Galați curge Pârâul de Rahat? Am preferat această reformulare, într-o limbă internațională, în ton cu gogoșile frumos ambalate european servite de conducerea Apă Canal ori de câte ori este chestionată referitor la creșterea prețului la apă și canalizare.

Se dă vina pe marele program de investiții pentru alimentări cu apă, canalizare și epurare ori de câte ori se justifică o nouă majorare de prețuri. În fapt, nici ceea ce există nu se întreține ba, mai rău, se distruge cu bună știință, nepăsare și chiar sfidare față de cetățeni.

Dar să vedem ce perorează inexorabilul director al operatorului local de apă-canal, acum cu pretenții regionale de 120 de milioane de euro cuantum total de investiții:

„La finalizarea acestor lucrări de investiţii, gradul de conectare a populaţiei la reţelele de apă şi canalizare din oraş va ajunge la sută la sută, iar apele uzate deversate în sistemul de canalizare vor putea fi epurate integral. Sunt investiţii majore, care vor reduce semnificativ pierderile din sistem, dar şi infiltraţiile cauzate de uzura avansată a reţelelor” – Gelu Stan, director Apă Canal SA Galați.

GeluStan

Gelu Stan, directorul Apă Canal. Foto: antidotul.ro

Rahatul din curtea Apă Canal

Cei de la Asociația pentru Renașterea Galațiului ne-au atras atenția asupra mizeriei care se petrece în parcul Cloșca. Și se petrece până hăt, la vale, în curtea, cui credeți?, fix a… Apă Canal. Curte în care obiectivul camerei a surprins și un padoc improvizat. Dar despre asta vom vorbi altădată, cu mai multe imagini de la fața locului.

Mai țineți minte articolele de acum câțiva ani, în care presa sesiza invadarea cu dejecții a parcului Cloșca din cauza proastei configurări a canalizării dinspre Țiglina? Iată cum au rezolvat „meseriașii” lui Gelu Stan problema.

Cu o strategie magistrală, un proiect ingenios și o execuție de excepție. Adică au tăiat fără nicio jenă țevile, ca să elibereze presiunea suplimentară și să nu mai refuleze dejecțiile acolo unde le vedea toată lumea, în parc. Ci în râpa care coboară printre acesta și intrarea din spate a stadionului Dunărea, apoi pe sub stadionul și sala Siderurgistul până în „fundul” curții marelui operator regional de apă și canal.

ParculClosca

UE știe de scursurile de la Galați?

După cum se poate vedea, țevile de canalizare care traversează ditamai zona de agrement sunt „decupate” profesionist, cu flama oxiacetilenică. Probabil că, atunci când au nevie de câte un „petecuț” de țeavă, muncitorii se servesc din țevile respective. Și, ca să fie siguri că nici la debite majore nu mai au probleme, au dat și o gaură în partea de jos, prevăzută gospodărește cu o gură de racord prin care să curgă mizeria mai cu spor.

Acum înțelegeți de ce pute în așa hal a căcat când treceți pe strada dintre IVAS și Uzina de Apă? Ei bine, nu doar fiindcă operatorul-lu’-pește-împuțit-de-la-cap doar se preface că epurează apele când în fapt le lasă să se scurgă bine merci pe unde apucă. Ci și pentru că are o predilecție bolnăvicioasă pentru acestea – așa cum unii colecționează tot felul de vechituri, Apă Canal colectează un pârâu de dejecții în fundul propriei curți.

Astfel, într-o zonă care ar putea constitui o atracție majoră în cadrul unui „city break” sau cel puțin un reper spectaculos pentru plimbările în natură de duminica, peisajul și ecosistemul în general sunt distruse de ticăloșia celor plătiți cu bani grei de gălățeni. De operatorul care, prin taxele și impozitele contribuabililor vărsate la bugetul local, cel național și de acolo la cel euroean, a devenit mai profitabil decât o firmă de producție, mai dătător de salarii grase, prime și bonusuri decât o multinațională-lider de piață.

Bine că indolența, incompetența și impotența – ba poate chiar și corupția sau pura hoție – nu au miros. C-altminteri cine știe ce duhoare s-ar fi simțit în plin centrul orașului, unde sălășluiesc birourile conducerii Apă Canal. Apropo, domnule Gelu Stan: coana Europă, cea care virează mare parte din fonduri, știe cam ce scursuri se preling de pe urma investițiilor finanțate de ea? N-ați vrea să vă dați demisia înainte să afle și să ne forțeze mâna să vă trimitem acasă tăind finanțarea?

, , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

Trackbacks/Pingbacks

  1. VIDEO: Servicii ca la țară. Țara nimănui - Made in Galaţi - 25 octombrie 2014

    […] cele semnalate de noi acum cinci zile, Apă Canal a intervenit urgent acoperind decupajele din țevi și blocând gurile de scurgere din […]

  2. Aroganța care ne jignește | Made in Galați - 2 decembrie 2014

    […] nu! A preferat să arunce cu căcat, la propriu, în rîpa în care a promis că va face zonă de promenadă. A preferat să fie […]

Leave a Reply