CONFIRMARE: Orbul consilierilor

Dacă se mai îndoia cineva că aleșii votează ceea ce li se pune sub nas, chiar și pe nevăzutelea, joi atrecută, 30 august 2015, a apărut confirmarea irefutabilă, cum ar spune un pamfletar. Consilierii locali gălățeni au ridicat mâna fără să crâcnească pentru a vota un plan de restructurare urbană ce implică zeci de milioane de euro.

Abia după ce și-au dat girul, unul dintre ei, independentul Mihai Alin,  a realizat că detaliile planului nu apar în documentele supuse aprobării. Mai precis, conform spuselor sale, „Anexa 4 – Proiecte propuse este goală”.

P1070502

Consilieri cu reacţie întârziată

Poate nu realizaţi exact dimensiunea ridicolului. Domnii consilieri au votat o serie de hotărâri, conţinutul acestora fiind, normal, înşirat pe pagini scrise constituind documente. La unul dintre acestea, conţinutul nu era neconcludent, inexact sau viciat de lacune. NU! Nu era deloc – pur şi simplu!

Vă daţi seama cam cărui fel de oameni de decizie le cere Marius Stan votul în Consiliul Local. Aceştia sunt în stare să ridice mâna, să consimtă cu onoarea şi poate chiar calitatea lor penală asupra cheltuirii unor bani publci şi abia DUPĂ ce au pecetluit soarta a peste 20 de milioane de euro să realizeze că au aprobat şi pagini goale. Adică în orb. Ce să-i mai ceri însuși primarului când ASEMENEA material intelectual gestionează el în jurul mesei de consiliu, plină de academicieni la fel de aleşi ca şi el?…

Nu, pe bune acum, domnule primar! Dacă la dumneavoastră vine un dosar spre aprobare, pentru oautorizaţie de construcţie să zicem, dumneavoastră l-aţi semna dacă, în locul uneia dintre piese – avizul de la pompieri sau cel de la mediu să spunem – vi se prezintă coli albe?!

Pe cine interesează detaliile proiectului

Planul de Mobilitate Urbană trasează o strategie de dezvoltare a transportului urban şi, susţine ritos municiplitatea, fără el nu pot fi accesate fonduri UE pentru perioada 2014 – 2020. Ca şi cum, de când a ajuns Marius Stan primar, ar fi fost accesat vreun proiect din fonduri europene… Dar asta este altă discuţie şi poate o facem odată scoţând pe masă ȘI salariile majorate ale celor care cică „trudesc” în Primărie la asemenea proiecte cât îi programul de lucru de lung. Mai ales vinerea, când este zi scurtă…

Dezamăgitor, în afară de o scurtă consemnare în cotidianul principal al Galaţiului, se vede că nimeni nu şi-a mai pus problema, până acum o săptămână, ce au votat consilierii de ne vor ustura buzunarele de rate până dincolo de 2020.

Abia după apariţia relatării din Viaţa liberă, au sărit să protesteze câteva ONG-uri responsabile, la iniţiativa Junior Chamber International. N-au apărut alte reacţii în presă, nu s-a inflamat nimeni de la opoziţie – doar societatea civilă.

Semnatarii protestului au precizat că „au depus o cerere conform legii liberului acces la informaţii publice, cu privire la situaţia creată în Consiliul Local, când acesta a fost pus în situaţia de a vota un document cu anexe în alb. Societatea Civilă îşi exprimă încă o dată îngrijorarea cu privire la acest subiect şi solicită Primăriei Galaţi să pună de urgenţă la dispoziţia publicului larg anexele rubricate, printre care lista cu proiectele de investiţii, aşa cum au fost propuse şi prioritizate de către consultant.”

Mai mult, „JCI et co.” au menţionat că interesul lor provine şi din faptul că „au venit cu propuneri de investiţii, pentru ca acestea să fie trecute în Planul de Mobilitate Urbană, printre care: Construirea de parcări subterane mecanizate, în puncte cheie ale oraşului, Achiziţionarea doar de autobuze electrice, ecologice, Reabilitarea şi pietonalizarea străzii Domnească şi centrului vechi, Implementarea masterplanului de ciclism propus şi altele.”

Aşa cum poate v-aţi dat seama deja, în anexele planului de mobilitate urbană sunt descrise efectiv modificările ce vor fi aduse infrastructurii, restructurările de artere, parcajele adăugate sau refăcute, semnalizarea propusă, reconfigurările de spaţii şi trasee, expropierile de terenuri necesare etc….

Exproprieri, terenuri?!?

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply