Controalele ANAF, ipocrizia şi manipularea opiniei publice

31 martie 2015

Editorial, General

Apocalipsa în România nu este prevestită de către semnele biblice şi cei patru călăreţi. Nu faptul că se minte de îngheaţă apele (mai ales la mal de Dunăre) mânie divinitatea. Nici măcar nepăsarea prin care un stâlp rupt de un şofer de BMW este „consolidat” folosind nişte bandă de avertizare, nu este de vină. Nu, în România, conform presei centrale, apocalipsa este adusă de inspectorii ANAF.

În urmă cu ceva timp, la început de 2015, Guvern aproba proiectul de ordonanţă privind modul în care se vor desfăşura extragerile din cadrul „Loteriei bonurilor fiscale”. Prima va avea loc pe 13 aprilie, în a doua zi de Paşte, iar fondul de premiere alocat este în valoare de 1.000.000 lei. Mulţi bani… şi nu prea.

Potrivit unui raport de anul trecut al Consiliului Fiscal nivelul evaziunii fiscale a atins un nivel record în 2013, 16% din PIB, ceea ce înseamnă aproximativ 102 de miliarde de lei. E clar că “Loteria bonurilor fiscale” ar putea să mai reducă acel procent, dar oamenii cred atât de tare în povestea cu premiile încât… nu prea le pasă.

controale anaf

Duminică, presa centrală a declarat ŞOC ŞI GROAZĂ, scriind despre o amplă operaţiune de control la nivel naţional a Direcţiei Generale Antifraudă. Prin titluri SE PUN LACĂTE şi porneşte JIHADUL. Toţi comercianţii prinşi cu mâţa în sac, mai ales cei care mai cunosc pe cineva prin dreapta şi prin stânga, s-au plâns că nu e corect ceea ce se întâmplă!

Restaurant închis pentru 3,28 lei

Gândul scria într-un material de duminică că reprezentanţii unui restaurant din Bucureşti, PUB 18, susţin că li s-a suspendat activitatea pentru 3,28 lei nedeclaraţi, protestând într-un mod inedit faţă de măsură. ”ANAF a depistat nedeclaraţi 3,28 lei! Inspectorii au dispus suspendarea activităţii. Este corect. Mulţumim ANAF pentru vigilenţă”. Fireşte, poveştilea continuă cu greşeli de rest, o sticlă de palincă neînregistrată, urzici confiscate etc. E apocalipsă! Totul se năruie!
Cel mai trist este că genul ăsta de articole, fără a fi consultat şi ANAF-ul pentru un punct de vedere, generează panică în rândul celor cu magazine micuţe. O femeie, proprietara a trei magazinuţe din Buzău, a fost găsită moartă într-un canal. Se pare că se temea de un control ANAF şi de faptul că orice mică problemă i-ar fi adus suspendarea activităţii şi o amendă.
Articolele de genul ăsta, menite să atragă atenţia către controalele ANAF şi să-i pună pe inspectori într-o lumină proastă, punându-le la îndoială activitatea şi corectitudinea, sunt cancerigene. Lumea le dă crezare, căci par reale. Suntem obişnuiţi ca instituţiile statului să fie corupte.

De ce atâta presiune?

ANAF s-a supărat în cele din urmă şi a hotărât să dea un comunicat de presă prin care să clarifice situaţia. În comunicat sunt scrise chestii de genul „Despre Cofetăria Codrina din Timişoara s-au publicat ştiri, din nou fără a ne fi solicitată poziţia, prin care a fost prezentată o situaţie fără corespondenţă cu realitatea, respectiv suspendarea activităţii pentru un plus de 1,5 lei în casa de marcat. În fapt, inspectorii DRA Deva nu au verificat deloc activitatea SC Codrina SRL”. De asemenea „În legătură cu materialele apărute în presă legate de confiscarea „urzicilor unei bătrânici” de către Direcţia Antifraudă, fără a fi întrebaţi în legătură cu veridicitatea informaţiei, precizăm că acest lucru este, de asemenea, nereal. Acest gen de activităţi nu intră în sfera acţiunilor întreprinse de DGA”. În cazul restaurantului PUB 18 din Bucureşti era vorba, de fapt şi de drept, de aproximativ 1.600 de lei, nu 3,28.

Vrem civilizaţie şi corectitudine, dar hai să nu se aplice legea şi la noi, că e naşpa! CE BULANGII!
Eu de fiecare dată când mă urc într-un maxi-taxi din Galaţi, dau banii şi nu primesc bilet – dar sunt „răsfăţat” cu o frână bruscă sau o depăşire demnă de raliu – îmi doresc ca ANAF-ul să controleze şoferul respectiv. Sunt firme în Galaţi care fac pe dracu-n patru să-şi plătească dările la stat – sunt mulţi bani la mijloc, nu e uşor! – şi să fie totul legal. De ce nu ar face cu toţii la fel? Legea e aceeaşi pentru toată lumea*…

Oricum, întrebarea rămâne valabilă: de ce credeţi că presa centrală pune atâta presiune pe ANAF?

* E drept, dintr-un anumit punct de vedere, treaba asta nu e deloc ok. Legea în sine e făcută nasol, pute. E complet absurd să amendezi cu 5.000 de lei o fimuliţă cu doi angajaţi, doar pentru că aveau cinci lei în plus, în casă – caz real, în Bucureşti, la un centru xerox (cinci lei în monede de 5, 10 şi 50 de bani). Exces de zel. Dar evaziunea fiscală-i peste tot. 100 de lei la cosignaţia X, 100 la alta… se adună.

, , , , ,

About Ilie de la Cocserie

Casca-n cap, lopata-n mână, sunt cocsar, mă doare-n... Au!

View all posts by Ilie de la Cocserie

One Response to “Controalele ANAF, ipocrizia şi manipularea opiniei publice”

  1. linda Says:

    controalele ar trebui sa se desfasoare si la marfurile intrate in gestiune fara acte de provenienta.personal,cunosc multe magazine de la sate care baga marfa in magazin din doua in doua zile,insa o singura factura fiscala eliberata odata pe luna de la nu stiu care depozit,se inregistreaza in registrul de casa si nota de intrare receptie.deci,pe baza unei singure facturi,se alimenteaza magazinul cu marfa o luna intreaga.aici este adevarata evaziune fiscala.

    Reply

Leave a Reply