Corupția PUTE înainte de a UCIDE ► Atentat cu BRÂNZICĂ și AUTOR NECUNOSCUT

Mai țineți minte fabrica Brădet desființată pe toate canalele media? Ei bine, este din ce în ce mai evident că acel caz era doar o reglare de conturi. Operată de organe trimise cu direcție și intenție să anihileze un patron incomod probabil. Fiindcă, la Galați, o cantitate impresionantă de peste CINCI TONE de brânză expirată și alte 48 DE TONE susceptibile a fi improprii consumului sunt mediatizate cu… autor necunoscut.

O știre apocaliptică face înconjurul nației și nimeni nu se-ntreabă cum de nu răspunde la una din întrebările esențiale ale jurnalismului: CINE? În contextul în care știrea respectivă privește un domeniu absolut vital, sănătatea și siguranța populației, comerciantul la care s-a descoperit brânza expirată este trecut sub tăcere în toate mediile.

Să citim știrea, însumată din diverse organe de presă, iar apoi să gândim cu mintea noastră, dar și prin prisma unor detalii notabile, care lasă loc unor alarmante presupuneri.

„Poliţiştii gălăţeni au descoperit 47.878 de kilograme de brânză susceptibilă a fi improprie consumului şi 5.720 de kilograme de brânză cu termenul de valabilitate expirat din 2012. Întreaga marfă era depozitată la sediul unei societăţi comerciale.”

scrie în Adevărul. Și tot de acolo aflăm că

„Impresionanta cantitate de brânză, expirată încă din 2012, era depozitată la sediul unei societăţi comerciale din Galaţi. Descoperirea a fost făcută de poliţişti în timpul unei acţiuni de combatere a evaziunii fiscale.”

Deci marfa a fost descoperită întâmplător, la un control fiscal, nicidecum nu a percutat din documente ale ANVSA care ar trebui să țină evidența cantităților de alimente introduse în piață și vândute uletrior sau distruse corespunzător.

„Sase tone de branza expirata din 2012, pregatita pentru vanzare, gasita la Galati”

titrează Știrile ProTV. Dar fără să menționeze, nici ei, numele comerciantului.

„Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi au efectuat controale la sediile societăților care comercializează produse alimentare.”

anunță cei de la Presa Galați-Brăila, deși în niciunul dintre mediile care au publicat știrea nu apare vreo poziție a vreunui reprezentant al DSVSA.

f7d38be7d4006b62e86b66b56d51f8da_XL

Un amănunt extrem de important este consemnat de Agerpres, agenția națională de presă.

„Cele 5.720 kilograme de brânzeturi expirate au fost confiscate și s-a luat măsura neutralizării acestora. De asemenea, agentul economic a fost sancționat contravențional cu amendă de 32.000 de lei, conform H.G.984/2005, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor. ”

Pe înțelesul tuturor, cele 5,7 tone de mai sus erau indubitabil periculoase și au fost distruse. Deci fapta există, incontestabil! iar amenda a fost de puțin peste șapte mii de euro. Adică nici jumătate din valoarea mărfii. Sau, dacă și după distrugerea celorlalte 48 de tone, respectivul comerciant rămâne doar cu această amendă, comparați-o cu cei 106.000 de lei/aprox. 24.000 de euro cât ar costa (minim-minimorum!) transportul și neutralizarea celor 53 de tone de brânză…

Ştirea este răspunsul la câteva întrebări: cine? (a făcut), ce? (a făcut), când? (a făcut), unde? (a făcut), de ce? (a făcut) şi cum? (a făcut).  Fără aceste răspunsuri, nu putem vorbi de o ştire completă, iar orice redactor-șef care-și respectă cititorii/spectatorii/auditorii, dacă pe sine însuși nu, ar trebui să se opună vehement ca o asemenea dovadă de total neprofesionalim să fie tipărită/difuzată.

Întrebări de (ne)liniștit audiența

Mai țineți minte că, în scandalul fabricii Brădet a fost vorba de brânzeturi ale căror rapoarte de analize se bat cap în cap de la fabrică la raft, unele teste ieșind negative și altele pozitive? Și totuși, fabricii Brădet i „s-a dat în cap”, de la Ministrul Agriculturii în jos.

86beac16907b334beec6537270405399

Mai țineți minte scandalul patronului magazinelor ALBO, sub directa protecție a directorului ANSVSA Galați, era acuzat de traficarea în vederea comercializării a peste 200 de tone de carne expirată? La 8 (OPT!) ani de-atunci, mai știți ceva de vreo sentință definitivă după ce dosarul s-a plimbat de la Galați la Bacău și de acolo la Iași? În curând poate se prescriu și faptele, vorba-aia…

Mai știți ceva de autorii producerii și/sau distribuirii de lapte stricat din școlile gălățene? Laptele a fost distribuit de aceeași firmă care distribuia și acum trei ani tot lapte stricat, de la Tulcea. Dar și mere la suprapreț și, evident, stricate. Vă spun eu, nici n-o să mai auziți mare lucru. Cel puțin nu prea curând. Fiindcă nu s-a încheiat anul școlar și mai are în continuare de distribuit lăptic și cornuleț  la tot poporul minor…

Jurnalism neasumat, vecin cu inconștiența

Știu, mulți deontologi vor sări că nu se poate da numele firmei până la finalizarea anchetei, până la rămânerea definitivă în instanță și alte elucubrații… Mai știu că mulți reporteri se tem prostește să contrazică autoritățile fiindcă apoi sunt supuși la blocade informaționale. Dar știu și că mulți redactori-șefi n-au nicio jenă să-și numere beneficiile meschine fără să privească în oglindă.

Dar aici vorbim de evidențe cu care suntem luați chiar de proști. Cum rămâne cu brânza confiscată, pe aceea o mai întoarce cineva din drum? Deci, cel puțin pe o cantitate, fapta există, s-au luat măsuri ireversibile și s-a dat sancțiune. Și atunci de ce se evită numele comerciantului? Poate fiindcă ar fi trebuit să aibă deja lacătul pe ușă și dosarul pe birou? Fiindcă mulți iau poziția de drepți la telefon iar și mai mulți iau poziția ghiocelului cu pixu-ntre picioare?

E vorba de sănătatea voastră, și a rudelor și prietenilor voștri! Dacă ați ales să informați oamenii pe lumea asta, nu negociați cu autoritățile pe siguranța și poate viața lor! Publicați știrea, dar cu acuzele de rigoare la adresa autorităților statului, subliniați faptul că vi se prezintă informații incomplete și asta miroase a complicitate. Ca lideri de opinie, nu vă purtați de parcă v-ați suspecta voi înșiși de delicte de opinie…

Recidiva gălățeană, un fel de pește împuțit de la mai multe capete

În București se înșirau pomelnice de nume de cluburi închise după #Colectiv. La noi cică s-a suspendat activitatea a trei cluburi gălățene la un control de la jumătatea lui noiembrie trecut dar fără a se pomeni vreun nume. Nu, acum pe bune! Ați văzut voi vreun club închis? Că vreo cinci parcă sunt de toate în Galați…

hqdefault

Una peste alta, două detalii ar trebui să ne pună cel mai serios pe gânduri în urma controlului de mai sus. Nu că „se apropie Paștele și trebuie să avem mare grijă la ce punem pe masă”, cum ne îndeamnă sfătoși cei de la Pro TV. Asta e un fel de „hai să fie bine ca să nu fie rău”, jurnalism neasumat, dar cu pile și datorii la stat.

Dar ar trebui să ne gândim că (1) o asemenea cantitate de brânză, valorând numai cea distrusă vreo 20 de mii de euro, iar în total cu cea încă sub analize vreo 200 de mii de euro (minim!) nu era stocată de vreun comerciant de cartier. Și (2) până și în supermarketuri (apropo, v-a scăpat un transpalet în imagini!…) se vinde brânză vrac, inclusiv caș frământat ce poate fi amestecat  mai de oaie, bivoliță sau capră cu mai de vacă, mai dulce cu mai sărat, mai proaspăt cu mai… expirat etc.

Eu unul sper și cred că tura asta se va lăsa cu mare tam-tam. Eu sunt convins că autoritățile ascund ceva. Ceva grav! E vorba de aproape un sfert de milion de euro în brânză stocată de-a lungul a patru ani, a patru exerciții financiare cu bilanțuri și profituri, cu inventare și controale! Doar într-o țară în care nu știe stânga ce face dreapta, în care nu există un minim de control scriptic, o mminimă trasabilitate a mărfii și documentelor s-ar putea întâmpla așa ceva. Și culmea este că, dintre toate județele țării, la Galați se-mput lactatele astea precum peștele de la capetele cică luminate din așa-zisa comunitate…

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

2 Responses to “Corupția PUTE înainte de a UCIDE ► Atentat cu BRÂNZICĂ și AUTOR NECUNOSCUT”

  1. momo Says:

    ceva cu ursulet . mi-a soptit o pasarica

    Reply

Leave a Reply