CRIMINAL: Blat #colectiv și la Galați. ȘCOLILE sunt TRATATE tot cu INCONȘTIENȚĂ

Fostul ministru al educaţiei, Sorin Câmpeanu, afirma că doar şapte la sută (aproape 3.000) dintre şcoli au autorizaţie PSI. Ulterior, se mira că subordonaţii săi, au „găsit” alte aproximativ 4.000 de școli, în toată țara, cu avizele în regulă. Dar, analizați cu atenție argumentele celor responsabili! Așa cum remarca și fostul ministru al Educației, abordarea siguranței la incendii în unitățile de învățământ este cel puțin stranie. Dacă nu chiar iresponsabilă…

„În momentul când am anunțat că 7% dintre cele 18.799 de școli, în valoare absolută 2.895 de școli, au autorizație PSI și restul nu au, știți ce s-a întamplat? La nivelul Inspectoratelor Școlare, în colaborare cu administrația locală – pentru că școlile sunt în sarcina administrațiilor locale – a fost o mobilizare exemplară de a căuta acele avize PSI și au reușit să găsească: de la 2.895, s-au mai înregistrat în baza de date până la 6.866. Încă aproape 4.000 de școli și-au adus aminte că au avize”.

Sc22Incendiu2Incendiu la școala 22, de la o biată priză. Foto: Viața liberă

În provincie, siguranța e mai așa… mai ca la țară…

Pe de altă parte, autoritățile locale, așa cum sesiza voalat și Cîmpeanu, fac ce se pricep ele mai bine. Bagă din vorbe mizeria sub un covor de explicații halucinante.

„La nivelul judeţului Galaţi, din cele 431 de unităţi de învăţământ preuniversitar, 52 deţin autorizaţie de securitate la incendiu, iar 367 nu fac obiectul avizării/autorizării conform legislaţiei în vigoare, deoarece au fost construite şi puse în funcţiune înainte de apariţia reglementărilor privind avizarea şi autorizarea, iar până în prezent nu au făcut extinderi, modernizări ori schimbări de destinaţie”,

a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Dintr-un foc, s-a ajuns la doar 12 unităţi de învăţământ care nu au în acest moment, în judeţul Galaţi, autorizaţie ISU, deşi se încadrează în categoria de construcţii ce necesită aprobarea pompierilor.

„La nivelul judeţului Galaţi, avem 654 de spaţii care aparţin unităţilor şcolare, însă, ca spaţii de învăţământ destinate exclusiv procesului educaţional, există un număr de 124, care nu au autorizaţie de funcţionare însă respectă celelalte norme prevăzute (…). De asemenea, sunt săli de sport, cantine, internate şi alte corpuri, biblioteci, spre exemplu, în care se desfăşoară activitatea şcolară, dar nu în mod deosebit activitate la clasă”,

le bulibășește doct și inspectoarea școlară generală, Mioara Enache, ca și cum, dacă nu sunt strict săli de clasă, spațiile sunt ca și nefrecventate. Sau, dacă sunt în pericol 30 de copii deodată ori doar 13, pentru dumneavoastră așa se face diferența?

Dar pentru nunți de aproape două sute de persoane în cantine au școlile autorizație, doamna inspector general? Asta ca să nu credeți că nu știm ce se-ntâmplă și sâmbăta prin curtea dumneavoastră. Dar vorbim pe larg despre asta cu altă ocazie…

Sc22Incendiu1Foto: Presa Galați Brăila

Logică de parveniți cu diplome

Mai precis, ca să înțeleagă tot „plotonierul” făcut colonel la apelul bocancilor, de mai sus reiese că 367 de școli nu au autorizație și nici nevoie de ea. Dacă tot s-au dat în folosință înainte să apară legea protecției la incendii și au mai și funcționat bine merci până acum, le putem lăsa așa.

Este exact cum ai susține că, dacă o mașină a fost construită înainte să apară obligativitatea inspecției tehnice periodice, o dată la doi ani, o putem lăsa să circule cu fânele cum o da Domnu’  și pe mai departe, că tot n-a omorât pe nimeni până acum.

Să presupunem că cei doi iluștri glăsuitori oficiali și pe bani publici de mai sus au dreptate, că legea este prost întocmită și lasă loc de scăpări. Însă, dacă vrei cu adevărat să ții sub control un posibil risc major, mijloace există. Să presupunem că exploatau la maxim chichițele legale și intrau în forță la control în școli, atât domnii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, dar și ceilalți inspectori, cei școlari. Li se opunea cineva? Știa vreun director legea pe de rost ca să mârâie că nu e cazul să i se numere extinctoarele, ieșirile utilizabile sau număril de exerciții de evacuare efectuate la zi? Dar măcar îndrăznea vreunul să se opună?…

Iar motive, credeți-ne, există oricând. Și pe lege. Se susține că, până în prezent, în școlile autorizate pe vechea lege, nu s-au făcut „extinderi, modernizări ori schimbări de destinaţie”. Nu zău!

Dincolo de numărul de elevi care a crescut în multe școli, prin introducerea gimnaziilor pe lângă licee, de exemplu, s-au schimbat izolații sau căptușeli de pereți, s-au adăugat rețele electrice, prize și întrerupătoare pentru calculatoare, s-au pus centrale termice. Să nu mai vorbim de uşi cu yale defecte, de glasvanduri puse aiurea pentru intimitatea cine ştiecăror închipuiţi de prin conducere etc.

Vă dați seama în ce sistem cretin trăim dacă măsurile PSI sunt tratate de pompierii înșiși de parcă ar vrea să ne trimită direct la pompele funebre.

Sc22Incendiu3Foto: Presa Galați Brăila

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

4 Responses to “CRIMINAL: Blat #colectiv și la Galați. ȘCOLILE sunt TRATATE tot cu INCONȘTIENȚĂ”

 1. Pavel Traian Says:

  A fost cel mai slab articol pe care l-am citit vreodata! La final m-au durut ochii si mi-am vomitat putin in gura! Cu expresii de genul „de mai sus reiese că 367 de școli nu au nevoie de autorizație și nici nevoie de ea”, nu am putut rezista sa citesc pana la final! Ca sa facem analogie cu masinile sa inteleaga si autorul acestui articol, este ca daca o masina nu are toate specificatiile tehnice pe care le regasim intr-o masina moderna, dar respecta totusi regulile de circulatie, nu o obligam sa isi dea gauri in bordul Daciei din 86 ca sa isi puna airbaguri! Asta asa pentru tot „poseseorul” de laptop devenit stirist!

  Reply

  • Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

   Am rectificat inconsistenta din text. Cu lipsa autorizatiilor PSI de la scoli n-am putut insa rezolva ceva… Din pacate, ceea ce nu inteleg unii este ca, dincolo de cuvinte, mai bine sau mai prost puse in pagina, realitatea ne „arde” cand ne asteptam mai putin, fara sa aleaga si fara drept de apel. Comparatia cu Dacia nu sta in picioare. Fiindca una este propria siguranta si alta e a celorlalti. De aceea nu se poate licentia pentru taximetrie/transport de persoane/scoala o masina mai veche de cinci ani, de aia chiar si Dacia de acum 30 de ani trebuie sa aiba ambele oglinzi retrovizoare exterioare chiar daca a avut doar una din dotare, de aia autovehiculele utilizate in scopuri comerciale au ITP micsorat la 6 luni, de aia s-au introdus trusele medicale si extinctoarele obligatorii, ba chiar de aia s-a scos benzina cu plumb chiar cu riscul de a „topi” supapele Daciei din ’86. Ne mai pricepem si noi, cat de cat…

   Reply

  • Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

   Mai mult, la o fugitiva cautare (a se vdea ora si data postarii), vad ca se intampla si la case mai mari. Citez de pe site-ul ISU:
   ” Patanghel Marin Prim adjunct al Inspetor Sef

   Pavel Traian Ofiter I ”
   Deci, puteti comenta si acolo sa le atrageti atentia asupra greselii de ortografie (cum era la mine de la editare). Asta numai daca va da mana sa le atrageti atentia; nu va fortez daca nu este vorba doar despre o coincidenta de nume… :)

   Reply

 2. Silviu Says:

  Cei din mass media au rolul de informare si influentare.
  Parerea mea este ca dupa aceste evenimente sa cautam o cale de comunicare, voi din media cu cei din primarii, iar scoliile care au problemele de spatiu adecvat pentru parasirea in cazuri de urgenta sa fie pus in discutie de parintii care sunt avertizati de copii. De Sf. Andrei este sarbatoarea orasului nostru, plimbare, frig, poate un spectacol si sigur bar, inca mai este timp sa lucrati cu cei de la radio, tv si cei de la pompieri pentru o campanie de informare.
  P.S. Mai tineti minte cum veneau autobuzele si ne duceau la cinema, Dacia, sau Central si erau acele filmulete cu circulatia, sau aparatele electrice uitate in prize?
  Daca mai gasiti acele filme, atunci ar fi mai usor sa faceti prima actiune din romania prin care sa fiti un exemplu de colaborare: mass media, primarie, scoala, liceu, facultate si autoritatii: pompieri, politie si doctori.

  Reply

Leave a Reply