VIDEO: Curățarea teilor a reușit! Mulți dintre ei „s-au curățat” de la rădăcină

În iunie anul trecut, Primăria anunța mândră nevoie mare că a început curățarea teilor de pe strada Domnească pentru că „nu au mai fost curăţaţi serios de mai bine de un deceniu”. Foarte mulți au sărit ca arși că se distrug teii-simbol al orașului, dar edilii i-au contrazis apărându-se cu specialiști precum „inginerul silvic Broască şi tehnicianul silvic Gavriliu, persoane cu experienţă vastă în domeniu”.

Iată că cetățenii, cu și mai vastă experiență în „competența” edililor, au anticipat corect. Teii fasonați cu drujba până la trunchi s-au uscat devenind numai buni ca lemne de foc.

P1070869

11-ele decimat

La primele ore ale dimineții, pe marginea trotuarelor dintre Romarta veche și hotel Galați, zăceau teancuri întregi de bușteni. Teii pentru hăcuirea căroravs-a ajuns în instanță, dar și unii despre care avem toate motivele plus niscaiva probe foto să credem că erau încă verzi și bine merci, fuseseră retezați în cursul nopții și așteptau să fie duși la depozitul de lemne de pe  strada Tunelului.

Indiferent dacă teii retezați acum erau toți sau doar parte din cei fasonați anul trecut, sub ochiul îngăduitor al fostului fotbalist, lucrurile arată la fel de rău pentru autorități. Pe cât de mulți erau dintre cei „curățați” în baza competenței  lu’ ‘nea Broască, pe-atât de multă dreptate au avut cei care au protestat împotriva toaletărilor ce duhneau a tăiere ca-n codru. Pe cât de puțini erau cu adevărat uscați între teii puși la pământ, pe-atât de mare ar fi atunci ticăloșia celor care au dat dispoziția tăierilor, acoperind cu o ilegalitate deja sancționată prin amendă una și mai mare, vecină cu infracțiunea.

Mai existâ și a treia posibilitate. Pe cât de mulți erau acum uscați și trebuiau deci tăiați dar nu fuseseră „toaletați” acum un an, pe-atât de incompetent este nea Broască de nu i-a depistat de la bun început. Haida-de…

P1070867

Realitatea bate apărarea

Să ne amintim că Gospodărire Urbană, societate a Consiliului Local condusă de pecistul Eduard Grosu, a fost amendată cu 50.000 de lei fix pentru aceste sluțiri ale teilor de pe Domnească. Pentru a contesta amenda în instanță, GU a primit chiar și aprobarea CL pentru a-și angaja avocat.

Iată însă că, dincolo de orice ar mai putea acum susține apărarea, realitatea din teren dovedește că Garda de Mediu a avut dreptate când a aplicat amenda. Teii au fost iremediabil distruși. Pentru a nu plăti și amendă, și avocați, ar fi cazul ca edilii să supună votului Consiliului Local retragerea sprijinului financiar pentru problemele juridice, lăsându-l pe Grosu să se descurce cum o ști. Iar la final să-i impute amenda din salariu în cazul în care (mai mult ca sigur) va pierde procesul.

P1070864

Verde la distrus spații verzi

Fiindcă tot vorbirăm de Garda de Mediu, să nu uităm că imediat ce presa a sesizat tăierea teilor de pe faleză cu ocazia și după Ziua Dunării, Marioara Artemis Gătej a fost schimbată din funcția de comisar-șef. Mai mult ca sigur că se pregătea să-i aplice Primăriei încă un cartonaș roșu pentru masacrarea spațiului verde. De aceea, înce ne privește, nu-l vedem bine nici pe actualul comisar-șef, care a luat poziție în cazul teilor de pe Democrției și chiar suntem curioși cum va implementa măsura „readucerii spațiului verde la starea inițială” curând, când va avea loc recepția lucrărilor.

Pe de altă parte, dincolo de sancțiunile instituțiilor care nu mai apucă să constate câte abuzuri este municipalitatea capabilă să comită, se resimte lipsa unei atitudii din partea societății civile. Arborii cad retezați și fiindcănimeni nu le sare în apărare.  Voi mai știți de vreo asociațieecologică în oraș cum era pe vremuri „Prietenii Pământului”? Ați mai auzit de vreun ONG care să ceară oprirea tăierilor abuzive, declararea Falezei ca arie protejată, repornirea afișajului monitorizării de noxe de la Casa de Cultură a Sindicatelor? Este un mare loc gol în domeniul reacției civiceîn acest domeniu și poate ar fi cazul să conștientizăm asta.

Dar despre cum vrea Made in Galați să  reaprindă spiritul ecologic în rândul gălățenilor vă vom spune cât de curând.

 

 

, , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply