EUROPĂCĂLEALĂ: BANI spânzuraţi AIUREA pe faţade de BLOCURI


După rateurile date în construcţii de amploare, autorităţile demonstrează că nici la lucrări de suprafaţă nu se pricep mai mult decât firmele cu doi-trei angajaţi. Anvelopările de blocuri – anunţate cu surle, trâmbiţe şi mândrie politrucă – se fac de mântuială, cu fonduri europene, dar în cel mai pur stil românesc.

Din start, trebuie să recunoaştem că am sacrificat la un moment dat rigurozitatea relatării faptelor în folosul stilului. Afirmam în articolul despre cum bagă UTI traficul rutier gălăţean în viteză şi Primăria Galaţi pe harta DNA că semafoarizarea inteligentă este singurul proiect pe bani europeni pus în practică de când este Marius Stan primar. Nostra culpa dacă v-aţi simţit induşi în eroare, sunt de fapt vreo ŞAPTE proiecte. Toate cu mari probleme de grafic, edilii susţinând că au fost păsuiţi pentru decontarea fondurilor europene la aceste lucrări cu încă şase luni, până în iunie anul viitor. Dacă nici atunci nu sunt acestea finalizate, plătim banii din buzunarul bugetului local. 

În ce ne priveşte, ne îndoim că această păsuire la care speră aleşii va fi aprobată de organismele UE. Cu siguranţă vom ajunge să plătim din bugetul local costurile lucrărilor mai ales că, în privinţa justificării cheltuielilor, aleşii locali sunt muuult mai „îngăduitori” decât oficialii europeni.

Câştigătorii banului public, pe scurt

În opinia noastră, contractele pentru reabilitarea termică a 11 blocuri arată la fel de ciudat precum cel pentru „unda verde”. Primul indiciu, durata foarte mare pentru analiza dosarelor ofertanţilor, ca şi cum criteriile nu ar fi suficient de clare, ci pline de cerinţe interpretabile.

Practic, cinci luni le-au trebuit celor din Primărie să decidă firmele care anvelopează 11 blocuri din Galaţi pe bani europeni. Într.un final, s-au decis:

Euroamcon pentru blocul L din Micro 16 – 1,1 milioane de lei;

Eol Facility pentru G10 de pe Brăilei, r. 262, şi X4 de pe Galaţi, nr.9, cu 1,7 milioane de lei;

RBX Electric pentru Y5, Y6 şi Y7, din Micro 20, cu 1,8 milioane de lei;

Moviland Met în asociere cu Proconstrid pentru A7 şi A21 din Micro 16, dar şi pentru C11, C12 şi D8 din Ţiglina II, cu 1,6 şi respectiv 2,1 milioane de lei.P1110368

Faliții altora numai buni pentru noi

Haideţi să vedem cine sunt, în fapte, câştigătorii nominalizaţi mai sus.

Despre EOL FACILITY din Voluntari, Ilfov, s-a scris că are prețuri numai bune să lucreze cu statul. De exemplu, pentru Direcția Generală de asistență Socială și Protecția Copilului din Dolj, a mansardat 700 de metri pătrați cu 1,5 milioane de lei plus TVA pe strada Constantin Lecca 32 din Craiova. Adică 600 de euro cu tot cu TVA, cu cât se vinde metrul pătrat de apartament bun în zonă centrală!

În Miercurea-Ciuc, EOL au contractat la începutul primăverii tot reabilitare termică de blocuri de locuinţe cu sprijin financiar european. După ce a trecut vreo lună și nu s-au apucat de treabă, Primăria le-a trimis mai multe adrese, cerând informaţii în legătură cu începerea activităţii. Li s-a cerut să precizeze dacă firma dispune de angajaţi suficienţi, de asemenea, să precizeze când va fi început lucrul şi termenul la care se va încheia. Asta deoarece proprietarii apartamentelor din blocurile care au intrat în programul de reabilitare termică au început să fie neliniştiţi şi să ceară să li se restituie banii plătiţi – cota parte din cei 20 la sută finanțare internă care revine locatarilor. În replică, avocaţii firmei, considerând că se fac presiuni asupra firmei, au ameninţat primăria cu procese. Tupeu maxim deci!

Pe la sfârşitul lui martie, s-a primit din partea firmei un nou angajament conform căruia, faţă de termenul iniţial întârziat deja o lună de zile, în 15 aprilie vor începe lucrul la cinci blocuri, iar la al şaselea vor începe lucrul la începutul lunii mai, toate aceste condominii având 10 etaje. Cu încă un contract semnat – pentru alte două blocuri de 10 etaje – și cu o scrisoare de garanţie bancară încă neadusă pentru ca Primăria să poată da ordinul de începere a lucrului, EOL au stârnit scandal.

Pe 7 aprilie 2015, la Primăria Miercurea-Ciuc, reprezentanţii firmei au fost luați la rost de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari din blocurile care urmează a fi reabilitate termic, dar și de viceprimarul Szőke Domokos. Puși cu spatele la zid, au promis că în cursul lui aprilie vor executa măcar lucrările de izolare a planşeelor – hidro şi termică. Între timp, pe site-urile de joburi, curgeau anunțuri de angajare ale EOL pentru zidari, zugravi, electricieni de șantier etc.

Primarul și vicele din Miercurea Ciuc au fost reținuți pe 30 aprilie pe motive de șpăgi luate de la firme câștigătoare pe la licitațiile Primăriei…

EOL au mai câștigat și la Iași anveloparea unui bloc de zece etaje, tot în primăvara acestui an. Abia au reușit, cu chiu, cu vai, să-l finalizeze zilele trecute (16 decembrie).

Dar avem și noi faliții noștri

Euroamcon este firma căreia, prin încredinţare directă, i s-au plătit peste 15.000 de euro pentru scheletul lemnos de la poalele Palatului Simion Gheorghiu, clădirea devalizată de pe Domnească 24. Vă vom da într-un articol viitor detalii spumoase chiar din dosarul de achiziţie. Promitem informaţii relevante despre scânduri la preţ de mobilă şi dimensiuni care se dublează din acte.

Conform jurnalistului Sorin Țiței, RBX Electric îi avea, la fondare, asociați pe Marian Ursu și pe Valentin Vasilachi. În urmă cu vreo trei ani,  Marian Ursu, care este finul consilierului județean Dorin Butunoiu, omul de încredere al senatorului PSD Gheorghe Saghian, a ieșit din firmă pentru a primi prin influență politică o funcție de conducere la Sucursala Electrica Galați, mai notează Țiței, amintind și că  prin RBX Electric se finanțează „un ziar de partid”, PresaGalațiBrăila.com.

Ceea ce i se pare însă foarte interesant lui Sorin Țiței este că RBX Electric a fost acceptată la licitație în condițiile în care are ca domeniu de activitate ”lucrări instalații electrice”. Și în ciuda faptului că, potrivit datelor de la Finanțe, în 2014 firma nu avea niciun angajat. Cu toate acestea, firma cu punct de lucru chiar la intrarea în Electrica Galați, a reuși să aibă o cifră de afaceri de peste 7,5 milioane lei anul trecut.

P1110758

Realitatea bate firma

Și despre asocierea Moviland Met – Proconstrid am aflat de bine, ca să zicem așa.

Tot cei de la Ne pasă de Galați scriu că Moviland Met este înființată în septembrie 2014 și, cu 22 de salariați, a realizat în ultimele 150 de zile ale anului trecut o cifră de afaceri de peste 1 milion de lei! Acesta fiind probabil motivul pentru care a primit lucrări de peste 450.000 lei din partea Primăriei. Două grădinițe, o școală gimnazială și două licee, printre care și CNVA, aflându-se în portofoliul „experimentatei” companii.

Colegii lor de anvelopare, Proconstrind, nu sunt nici ei la prima încasare de fonduri europene, fiind agrenați și într-un proiect pe fonduri europene ce ar fi urmat să transforme Balta Zătun într-o zonă de agrement, cu termen în vara lui 2015, pentru un mizilic de 1,485 milioane lei. Ca și Moviland Met, Proconstrind vine de nicăieri dar cu o cifră de afaceri de peste 1,33 milioane lei, pe anul 2014, cu un număr de 15 angajați și un profit de aproape 150.000 de lei.

Și ca să nu fim acuzați că doar consemnăm ceea ce au investigat alții, noi am preferat să mergem la fața locului, să vedem exact în ce stadiu se află lucrările. La sfărşitul toamnei, puţin înainte de coborârea termometrului sub 10 grade Celsius, stadiul era cel de mai jos.

P1110759

Lucrări la mica înţelegere

Ce ne-a frapat inițial a fost suma de pe panoul de semnalizare a investiției, cele 4,4 milioane de lei fiind mai mult decât cele 2,1 milioane declarate de Primărie. Pe de altă parte, stilul în care se lucra era unul cel puțin „european”, dar mai de malul gârlei din margine, ca s-o dăm pe aia dreaptă. Curent electric tras prin cablu direct din panoul casei scării, muncitori care își luau pauza de somn la umbra… balcoanelor de la parter și locatari puși să stea zile întregi „lipiți” de apartamente fiindcă s-a lucrat din interior către exterior (!). Închirierea schelelor e scumpă, evident…

Lipsa unei rigori de construcţie este evidentă încă de la exterior. Termopane de diferite dimensiuni şi culori, tot felul de găuri date datela întâmplare, ba pentru scurgeri, ba pentru burlane de hotă sau centrală de încălzire. Mai puţin orificiile pe care orice constructor inteligent lepractică pentru împiedicare condensului…

Întreaga faţadă a blocului D8 arată de parcă ar fi un bazar. Fiecare apartament are alt design al inchiderii de balcon, eventual şi altă culoare, totul pare o adunătură făcută la mica înţelegere. Pe asta vrea Uniunea Europeană să deconteze din fonduri publice?

Şi calitatea anvelopării în sine este una care se poate…vedea cu ochiul liber: panouri de polistiren lipite cu adeziv în puncte, nu în cordon, cum cer standardele; zone de faţadă rămase neizolate; etanşări cu spumă mult peste grosimea admisă, ca şi cum măsurătorile pentru tâmplărie s-ar fi făcut în grabă, cu erori.

Unul dintre beneficiari, o doamnă în vârstă, ne-a povestit cum a trebuit să stea aproape o săptămână închisă în casă, între 8 şi 18, pentru ca muncitorii să poată lucra din balconul ei. Închirierea schelelor costă şi atunci lucrările de refacere a balcoanelor, înlocuirea panourilor de sticlă cu zid şi gletuirea acestuia s-au făcut pe deranjul locatarilor.

Rezultatele au fost şi ele pe măsura procedurilor primitive de lucru. Zid strâmb, îmbinări la voia întâmplării şi, culmea profesionalismului, spaţiu între bolţari de se vede cu ochiul liber. Ca-n bancul despre contruiea blocurilor muncitoreşti, pe vremea comuniştilor: verificarea calitaţii zidului, doi muncitori, unul de-o parte, altul de cealaltă. „M-auzi?” „Perfect!” „Mă vezi?” „Hm, nu prea…” „Ei, îi bun atunci, merge şi-aşa!”

Până la urmă, fiul pensionarei cu pricina a adus pe cheltuiala sa un meşter care a finisat corespunzător lucrarea, a astupat cu mortar găurile din zid şi a îndreptat decent suprafaţa zidăriei.

La vecini însă, mai ales la cei în vârstă şi mai neajutoraţi, cum o da Domnul. Important e să se bifeze încă nişte lucrări de mântuială pe o mare sumă de bani publici cheltuiţi fără niciun scrupul pentru reala lor eficienţă.

Din cele de mai sus, noi considerăm că, dacă s-ar fi dorit cu devărat, problemele de acum ar fi putut fi evitate. Dar, după părerea noastră, alegerea firmelor s-a făcut cum nu se poate mai prost – cel puţin pentru cetăţenii beneficiari, dar şi pentru banii publici. Asta deşi autorităţile aveau suficiente indicii şi puteau introduce suficiente criterii de departajare care să nu ducă la câştigarea licitaţiei de nişte contractori indisciplinaţi.

P1110389

, , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

7 Responses to “EUROPĂCĂLEALĂ: BANI spânzuraţi AIUREA pe faţade de BLOCURI”

 1. nicoleta Says:

  Va rugam sa veniti si la blocul X4 sa vedeti lucrarea, a doua echipa a plecat si lucrarea nu e terminata, isi bat joc de locatarii acestui bloc, lucrararea e facuta de mantuiala, le ploua oamenilor in casa, le-au stricat balcoanele, sunt foarte multe nereguli iar asociatia ridica din umeri, va rog veniti si acolo si intrebati locatarii.

  Reply

 2. F. P. Says:

  Bun articolul.
  Un sfat: puneți butoane de „share” la fiecare articol. Nu e greu, sunt add-on-uri gratuite pe net. E mult mai util decât distribuirea cu ”copy-paste” a link-ului…

  Reply

  • Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

   Multumim de apreciere. Sa nu uitati ca, indirect, la documentarea acestuia, ne-au folosit si materialele detaliate ale unor jurnalisti consacrati precum Sorin Titei (nepasadegalati.ro), Ticu Ciubotaru (Stiri de Galati) si Anca Melinte (Viata libera). In ce priveste butonul de share, studiem profund problema si multumim pentru observatie.

   Reply

  • Meneopol (Daniel Bogdan) Says:

   Multumim pentru aprecieri! Incercam sa folosim cit mai putine add-on-uri si le evitam pe cele gratuite care in trecut ne-au blocat siteul dar stim importanta acestor butoane si cautam solutia optima. Multumim inca odata!

   Reply

 3. Vartolomei Angela Says:

  Veniti acum sa vedeti cum zboară tabla de pe blocul L,tiglina3 dupa ce au facut reabilitarea terminata acum 3saptamani.Adevarata bătaie de joc,nici pana la aceasta data nu stim cat avem de plătit fiecare locatar….cat înseamnă 20% din ce? Nu stim?

  Reply

  • Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

   Va multumesc mult pentru informatie, chiar vom veni sa vedem si noi! Pentru a stabili o intalnire, ne puteti contacta la 0766442457, indiferent daca vreti sau nu ca sesizarea dvs. sa ramana anonima. Puteti conta pe discretia dar si interesul nostru deplin.

   Reply

Leave a Reply