EXCLUSIV: Are licenţă valabilă CALORGAL sau este doar o altă DEDICAŢIE?

După devalizarea până la falimentare a APATERM-ului, exista riscul ca operarea reţelelor  de căldură şi apă caldă să încapă pe mîna unui „neavenit”. În sensul că putea fi un operator privat, eventual străin, cum este Apa Nova, care furnizează apă potabilă în Bucureşti. Sau, şi mai rău, unul care nici nu ştie tabla împărţirii la politruci…

Spre deosebire de multe alte localităţi, preţul de cost al gigacaloriei gălăţene, la ieşirea din conducta de agent termic, era SUB preţul facturat către consumatori. Dacă în alte localităţi subvenţia trebuie să acopere şi costurile cu distribuţia, ale operatorilor, gen APATERM, dar şi o parte din cele ale producătorului de agent termic, gen ELECTROCENTRALE, la Galaţi aveam un caz fericit.  În jur de 200 de lei gigacaloria la ELECTROCENTRALE.

Prin urmare, spaţiu de manevră suficient pentru APATERM ca să ajungă la peste 320 de lei pe gigacalorie! După subvenţionare, de la buget, deci tot din banii noştri, se ajungea la ceva peste 220 de lei pe gigacalorie facturat către consumatori. Cărora li s-a scos mereu ochii cu această „înlesnire” de preţ de parcă li s-ar fi făcut vreo mare favoare. Fără însă ca cineva să justifice vreodată clar pe ce naibii cheltuia APATERM distribuind căldura şi apa caldă produsă de alţii (Electrocentrale, firmă de stat, deci a cetăţenilor), prin reţeaua deţinută tot de alţii (Consiliul Local, deci tot cetăţenii) şi cu reparaţii şi modernizări plătite tot de la bugetul local întreţinut de cetăţeni.

Apt1

Nici măcar după intrarea în insolvenţă sau acum, în faliment, nu s-a prezentat vreo carte albă a funcţionării APATERM. S-ar fi văzut dacă s-au făcut achiziţii dubioase, dacă s-au încasat salarii nesimţite şi bonusuri  măgăreşti etc. Dar deja acesta este alt subiect, asupra căruia vom reveni.

Apă Canal, model de supt fonduri

Prin 2011, mirosind vagoanele de bani europeni ce se puteau urma după fondurile de preaderare ISPA pentru continuarea investiţiilor în sistemul de utilităţi publice (nu neapărat şi pentru creşterea serviciilor sau scăderea preţului final), aleşii în frunte cu pensionarul suprem, Dumitru Nicolae, au transformat Apă Canal. Din prestator de servicii de alimentare cu apă la nivel municipal şi la o calitate suburbană într-un operator regional. De aici au rezultat lucrări de aceeaşi calitate, îndoielnică în opinia noastră, dar cu finanţare UE de aproape 100 de milioane de euro.

Schema a fot una simplă: s-a separat partea caldă de cea rece şi au rezultat două firme. Toate datoriile existente s-au trecut în cârca APATERM, iar Apă Canal a fost scoasă basma curată şi numai bună de supt din robinetul cu fonduri europene. Mai mult – şi aici este miza grasă –  s-a putut obţine încredinţarea directă, fără licitaţie, a serviciilor de furnizare a apei potabile şi menajere în tot judeţul.

Apt2Nu contează că mulţi locuitori din rural nu vor şi nici nu-şi permit să plătească serviciile scumpe şi niciodată justificate ale Apă Canal care taxează şi apa pluvială la de trei ori media precipitaţiilor anuale. Măcar s-au putut descărca basculante de euro pentru staţii de pompare sau de epurare care, în multe cazuri, vor fi la fel de utile precum sălile de sport şi parcurile din comunele cu media de vărstă a locuitorilor peste pragul pensionării.Ca să nu mai vorbim de preţul apei, mai mare ca în Dubai, după cum am arătat demult.

CALORGAL vrea şi ea un canal de scurs bănetul

Reţeta a fost aplicată şi de penelistul Marius Stan, revopsit urgent în roşul stângaci al partidului/coaliţiei-stat. Pe când încă se bătea cu săgeata în piept, fostul golgheter de vestiar a mirosit că s-ar putea pierde purcoiul debani rezultat din umflarea preţului gigacaloriei. A vorbit cu pe atunci colegii săi de partid, recte Paul Cristea, primarul Şendreniului, dar şi Daniel Ţuchel, edilul-şef al Tecuciului. Acesta din urmă este alt penelist cu penele vopsite ulterior. Doar că nu a avut atâta respect de sine încât să-şi tatueze  vulturul pe piept, cum se spune, adică să treacă la eşarfa galbenă a doamnei Gorghiu la izmenele cu steluţe ale lui Oprea. Şi-a făcut însă o operaţie deschimbare de prenume, adăugând Gerhardt la Daniel, probabil ca să nu creadă alegătorii că-i găgăuz la origine…

Tuchel-Dobre-la-TepuGerhardt de Tecuci, un stâlp al liberalismului local, la fel ca şi mentorul său din capul judeţului dealtfel…

Dar, ca să nu divagăm, şmecheria fost, pe scurt, următoarea: s-a înfiinţat o societate pe acţiuni proprietate a Consiliului Local Galaţi, CLORGALUL, şi, pentru a i se putea încredinţa în mod direct distribuţia căldurii şi apei calde după ce pică APATERMUL, a aplicat pentru licenţă de operare regională, Galaţi-Tecuci-Şendreni.

La Tecuci, căldura centralizată nu mai funcţionează de peste 10 ani, nici nu mai găseşti gospodărie sau apartament fără centrală termică sau sobă. Cred că abia aşteaptă Tecucenii să se întoarcă la vremurile când plăteau câte un salariu pe lună la întreţinere…

Cât despre Şendreni, aceştia nu au şi nici gând să-şi facă măcar reţea de canalizare. „De ce n-am făcut canalizare cu 100.000 de euro? Din cauză că nu cred că sapi mai mult de 100 de metri cu banii ăştia, într-un asemenea scop. Noi avem deja în comună dispensare, cămin cultural şi cam tot ce se putea face cu aceste sume. Atâţi bani avem, atâţia investim la acest moment, iar în alt fel nu îi puteam folosi” declara Paul Cristea când Viaţa liberă îl chestiona anul trecut vizavi de cheltuirea a 180 de mii de euro pe un parc şi un loc de joacă. Vă daţi seama că încălzirea centralizată este pentru ei un fel de tunel sau chiar pod (!) pe SUB Dunăre….

După încredinţare, declasificare la operator municipal?

Ei bine, şi abia acum vine partea interesantă a poveştii despre cum s-a acordat CALORGAL-ului distribuţia şi furnizarea termiei în Galaţi.

În decembrie 2012 şi apoi în inauarie anul următor, Mircea Ispas, directorul CALORGAL, se dădea de ceasul morţii ca oamenii să semneze mai repede convenţiile individuale deşi nu obţinuse încă licenţa de la ANRSC. Cum se semnau deci cntracte şi convenţii individuale neavizate de forul suprem în domeniu, nimeni nu ştie, cert este că pe 24 ianuarie 2013 CALORGAL a obţinut licenţa de operare clasa 2, adică operare REGIONALĂ.

bf10643f40fe3e2935cc6225e925dc8e_XL

Doar că este posibil ca primarul  Marius Stan să se fi certat cu cei rămaşi astăzi în PNL, respectiv primarii Ţuchel şi Cristea. Sau menţinerea unei astfel de licenţe, clasa 2, să coste foarte mult. Sau poate a fost o „cooperare” premeditată, de faţadă, doar pentru a se obţine licenţa. Cert este că, după ce i s-a delegat/încredinţat direct – fără licitaţie, fără negociere, fără pic de respect faţă de consumatori – CALORGALUL, prin Marius Stan şi consilieri a votat în februarie 2013 pentru încetarea colaborării cu Tecuciul şi Şendreniul (punctele 31 şi 32, vezi documentul din link).

Mai mult, în data de 5 aprilie 2013, CALORGAL-ul a cerut la ANRSC „modificarea condițiilor asociate licenței clasa 2 pentru serviciul public de alimentare cu energie termică, cu excepţia producerii energiei termice în cogenerare, în sensul restrângerii activităţii în aria administrativ-teritorială a municipiului Galați din judeţul Galați”. Pe de altă parte, cine are răbdarea să răsfoiască pe site-ul ANRSC, la secţiunea cu licenţe valabile, nu va regăsi CALORGAL-ul nici pe anul 2014, nici pe 2015…

Mai există arbitri sau trebuie să intre spectatorii pe teren?

Conform unor discuţii purtate cu Nicolae Viorel Trif, fostul director coordonator zonal al ANRSCUP, am aflat că cei de la centru nu l-au contactat pe acest subiect, deci nu au avut neclarităţi vizavi de cererea CALORGAL sau documentele depuse relativ la aceasta. Aşadar, există toate şansele ca actuala licenţă de operare a CALORGAL să fie una modificată la clasa 3, municipală doar, pentru care, în mod obligatoriu, ar fi trebuit organizată licitaţie.

Ca să înţeleagă toată lumea, chiar şi Marius Stan, dar şi Curtea de Conturi, ANRSC, DNA şi ce alţi arbitri ar mai fi îndrituiţi să fluiere asemenea joacă pe banii cetăţenilor. Este ca şi cum te-ai duce să joci în Champions League, cu un palmares, cu jucători contractaţi pe milioane de euro, cu stadion şi nocturnă de top, vestiare de fiţe şi gazon cu fir de aur. Iar, după ce s-a tras la sorţi ordinea pe tabelă, se descoperă că palmaresul esete unul mânărit prin metoda Iancu-Poli Timişoara, jucătorii erau doar împrumutaţi, chiria stadionului este neplătită şi proprietarul te-a evacuat, iar vestiarele au igrasie, şobolani, fără lumină. Doar gazonul este auriu, dar de la atâta uscăciune….

74237

Şi stai să te întrebi: cum de nu mai insită ELECTROCENTRALE să i se încredinţeze distribuţia căldurii şi apei calde? Toată iarna trecută, sub spectrul falimentului şi al concedierii colective, au insistat pe cât de eficienţi sunt ei şi cum ar putea aduce gigacaloria în casele oamenilor la un preţ puţin peste 200 de lei, incluzând distribuţia. Deodată însă, ca şi cum s-ar fi dat valiza, au tăcut brusc. Credeţi că ei nu ştiu despre ce prevede legislaţia şi cam ce licenţe are CALORGAL? Credeţi că nu ştiu prevederile legale care obligă la licitaţii pentru alegerea operatorilor cu licenţă restrânsă, de nivel local?

Nu putem însă să nu observăm că, deşi falimentari, deşi fără activitate concretă după ce până şi producerea aburului tehnologic pentru Combinat a devenit istorie, salariaţii şi mai ales conducerea ELECTROCENTRALE o duc bine-merci, cu salarii şi program de lucru ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Oare urmează o nouă iarnă în care doar consumatorii, cei pentru interesul cărora nimeni nu pare să se zbată, vor plăti factura cu tot cu pierderi şi adaosuri nesimţite, inclusiv cu „scăpările” din vedere ale autorităţilor de reglementare?…

, , , , , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply