EXCLUSIV: Capcanele contractului CALORGAL, pe puncte

După cum bine v-aţi dat seama, toată lumea se întrece cu omagii şi osanale despre cum a reinventat Marius Stan apa caldă. Despre capcanele ascunse în contracte se tace mâlc, din nepricepere, indiferență, interdicție sau poate toate la un loc. Evident, cine va plânge la urmă vom fi toți grămadă și de toţi banii. Fiindcă, atâta timp cât este construit pe aceeaşi schemă, noul APATERM nu va avea viaţă lungă. Dar nişte bani tot se vor mai scurge, ca şi până acum, dispărând subit, precum aburul fierbinte scăpat din ţevile neîntreţinute şi neverificate. Inclusiv de… DNA.

Citeşte şi ARE CALORGAL LICENŢĂ VALABILĂ SAU OPEREAZĂ CU DEDICAŢIE?

Fiindcă şi-au dat seama că orice om cu glagorie şi minim de venituri se va descurca într-un fel ca până dă frigul să-şi pună o centrală sau măcar un boiler, edilii s-au grăbit să vă bage ceva, oricât de anemic, pe ţeavă, numai să nu vă piardă de clienţi. Ce mai contează că operarea sistemului s-a dat fără licitaţie unei firme care NU are calitatea de operator regional, dar în care cei din subordinea cui trebuie sunt băgaţi în management până la gât? Ce mai contează că, fix în această perioadă, la biroul ANRSC din Galaţi s-a creat un viduleţ de putere (fostul director, liberalul George Stângă dând bir cu fugiţii) astfel că n-are cine să-şi mai asume verificarea contractelor şi convenţiillor cu beneficiarii? Las’ aşa, le descurcăm noi la faliment tot pe banii cetăţenilor…

Citeşte şi CALORGAL LE BAGĂ GĂLĂŢENILOR AGENT TERMIC CU FORŢA, PE SUB UŞA ASOCIAŢIILOR

Până atunci, felicitări că aţi accesat site-ul nostru, de la noi veţi afla mereu ceea ce alţii se căznesc să vă ascundă.

CALORGAL, unealta şmecherilor din Primărie

În mod normal, contractul de furnizare a energiei termice trebuie să se circumscrie modelului furnizat de Agenţia Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice. Bună, rea, asta-i legea până una-alta. A se vedea Ordinul nr. 483 din 29 septembrie 2008. Contractul CALORGAL face mici devieri de la acesta, fix în punctele esenţiale.

Prima chestie pe care o face CALORGAL-ul este să încerce scoaterea din circuit a asociaţiei de locatari. La Cap. II, Art. 5, pune de la el un alineat suplimentar:

„Asociaţia de proprietari poate intermedia servicii între furnizori şi consumatorii individuali, pe baza unor contracte de prestari de servicii. Serviciul de intermediere din partea asociaţiei de proprietari face obiectul unui contract separat între furnizor şi utilizator.”

Contract suplimentar pe care încă nimeni nu l-a văzut, dar CALORGAL-ul vrea, de fapt, să îşi poată teroriza clienţii fără ca aceştia să mai poată apela la sprijinul asociaţiei. Într-adevăr, multe asociaţii şi-au furat membrii, au mistificat contabilităţi şi au deturnat fonduri. Dar foarte multe reprezintă o adevărată frână încalea abuzurilor furnizorilor, se îngrijesc de sumele totale şi realitatea măsurătorilor din spatele lor etc.

74237

Deşi nu au fost în stare (sau nici nu au vrut) să introducă branşamentele individuale la căldură, ca în ţările civilizate – adică la Brăila. Sau chiar la Petroşani! – edilii îl lasă pe CALORGAL să dicteze în relaţia cu cetăţenii, fără filtrul şi „tamponul” juridic asigurat de asociaţie, atât cât este.

Dovada că însăşi Primăria îşi doreşte să dicteze prin intermediul CALORGAL-ului stă la Cap. III, Art. 6, alin. 3, unde „furnizorul” îşi arogă dreptul de a modifica contractul nu doar prin acordul părţilor sau la cererea autorităţii de reglementare, dar şi în cazul în care o cere autoritatea publică locală. Cea care, în mod normal, nu are nicio competenţă în reglementarea unui asemenea tip de contracte.

Zona protecţionistă pentru „afacerile” APATERM

Mai mult, CALORGAL introduce în plus, patru articole mai departe, prevederi prin care să poată, după părerea noastră, să contracareze centralele de bloc sau de scară. Deocamdată, citatul:

7). – să solicite desfiinţarea construcţiilor şi a altor obiective amplasate ilegal în zona de protecţie, precum şi a celor care nu respectă distanţele de siguranţă faţă de construcţiile şi instalaţiile proprii ale furnizorului;
(8). – să solicite daune/despăgubiri în situaţia în care se constată că pe amplasamentul reţelelor de distribuţie sau în zonele de protecţie s-au realizat, fără avizul furnizorului instalaţii/clădiri/împrejmuiri, etc.;
 Asta în condiţiile în care CALORGAL nu garantează că va fi măcar în stare să asigure serviciile la care se obligă prin contract, indiferent câţi bani i s-ar da. De exemplu, lucruri simple, precum urcarea apei calde până la etajele superioare ale blocurilor. Dar, pentru astfel de „scăpări”, şi-a construit scurtături prin contract cum ar fi aceea de la Cap. III, Art. 7 – Obligaţiile furnizorului unde, la alin. 9, în loc de furnizarea apei calde la „presiunea de serviciu şi debitul minim necesar” punct, în contractul cu Noul Galaţi s-a mai adăugat completarea „conform Anexei 3” O ştiţi pe aia?
Apt3

Dacă totuşi cineva ar mai putea avea dubii că cei dela CALORGAL încearcă să livreze agentul termic după regulile lor proprii, fără ca cineva să-l mai poată apăra pe consumatorul captiv în faţa abuzurilor, dovadă stă alin. 12, puţin mai jos. Deşi acesta trebuia să confere furnizorului dreptul „să factureze cantităţile de energie termică numai în conformitate cu metodologiade calcul aprobată de autoritatea de reglementare competentă, pe baza preţurilor şi a cantităţilor de energie termică furnizată”, faza cu autoritatea de reglementare (ANRSC)a dispărut din schemă.

Aşadar. ceea cel mai mare rău pe care şi-l poate cineva face în condiţiile actuale este să semneze cu o regie locală deghizată în S.A., cum este CALORGAL-ul. Nici ANRSC-ul nu-i vamai putea apoi scăpa de abuzuri. Dar despre inadvertenţele vădit intenţionate din contractul pentru reînrobirea gălăţenilor vom mai povesti şi într-un articol viitor. Când vom încerca să aducem şi părerile unor jurişti că poate pe noi nu crede lumea…

, , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

4 Responses to “EXCLUSIV: Capcanele contractului CALORGAL, pe puncte”

 1. marius Says:

  bun ! contractul e de doi lei! dar sa ne gandim la cei care nu ai posibilitatea sa isi monteze alte sisteme de incalzire! cu ei ce facem!?

  Reply

  • Anghelos (Mihai Angheluță) Says:

   Pai nu-i mai simplu sa ne gandim cum rezolvam problema comuna, a contractului, fortand autoritatile sa reintre in legalitate, decat cum sa rezolvam cazurile individuale care mereu vor avea particularitati dar la celasi contract trebuie sa se raporteze toate?

   Reply

 2. Laura Says:

  ups… la Braila? Bransament individual la incalzire? Pai ei nu mai au incalzire centralizata de multisor. Adica de cand CET-ul lor a falimentat. Despre ce vorbim? Si, da. Ce facem cu cei care chiar nu au posibilitatea sa-si monteze centrale?

  Reply

Leave a Reply