Recent, primarul Noului Galați a declarat că, de la sfârșitul acestui an, nu va mai prelungi contractele celor 6.500 de garaje existente/înregistrate în oraș. Prin aceasta, Marius Stan promite o ardere a etapelor, apărând astfel posibilitatea „să le demolăm chiar pe toate, urmând ca proiectele să le facem ulterior”. Pe de altă parte, garaje și alte construcții provizorii au fost deja demolate în oraș, iar ceea ce a fost clădit în locul lor poate da o idee despre utilitatea pe care Primăria o va găsi numeroaselor spații eliberate în plin oraș.
Autoturisme second-hand de vânzare
Între terenul pe care se afla fabrica de îmbuteliere Coca-Cola, actualmente găzduind magazinul Dedeman, și blocurile din Micro 17, până după alegerile locale din iunie 2012 au existat două baterii de garaje și o grădină de legume.
În prezent, parcelele respective sunt ocupate de un parc auto în care sunt expuse mașini second-hand importate și un depozit de anvelope rulate care oferă și servicii de vulcanizare, montaj și echilibrare roți.
Baterii de garaje pe Prelungirea Brăilei, octombrie 2012. Foto: Google Street View
Parc de autoturisme rulate pe Prelungirea Brăilei, iunie 2014
Grădină de legume și parcelă liberă pe Prelungirea Brăilei, octombrie 2012. Foto: Google Street View
Depozit și atelier de roți pe Prelungirea Brăilei, iunie 2014
Afacerile cu roți se rostogolesc pe spații verzi
În iulie 2012, la scurt timp după alegerile locale care au poziționat fostul președinte al Oțelului în scaunul de primar, o parte din spațiul verde de la intersecția străzii Gheorghe Doja cu bulevardul George Coșbuc a fost îngrădit și betonat. Ulterior, aici a fost deschis un depozit de cauciucuri second-hand cu servicii de vulcanizare incluse.
Tot la scurt timp după alegerile din 2012, până atunci cel mai dezvoltat astfel de depozit de pneuri uzate, cel de la instersecția străzii Tecuci cu bulevardul George Coșbuc, a devenit aparent neîncăpător. Mai precis, se pare că patronii acestuia și-au extins domeniul de activitate intrând și pe piața importurilor de autoturisme rulate. Astfel, ei au trebuit să sacrifice o parte din spațiul afectat depozitului de cauciucuri pentru a face loc unui showroom… în aer liber, un parc auto în care să poată fi admirate exponatele pe patru roți.
Spațiu verde betonat pe Coșbuc colț cu Doja, iulie 2012. Foto: Google Street View
Același teren, cu o baracă adăugată, în octombrie 2012. Foto: Google Street View
Depozit de cauciucuri și vulcanizare în locul fostului spațiu verde, octombrie 2013
Depozitul de pe Coșbuc colț cu Tecuci, exclusiv pentru cauciucuri, în iulie 2012. Foto: Google Street View
Depozitul de la intersecția Tecuci-Coșbuc, dezvoltat și pentru mașini second-hand, în octombrie 2012. Foto: Google Street View
Terase demolate dar cu etaje adăugate
În cartierul Aeroport, la intersecția străzii Henri Coandă cu bulevardul Traian Vuia, se află vestitul restaurant supranumit „Prinț și cerșetor”. Chiar la intrarea în acesta, încă din primii ani de după 1990, a fost improvizată o terasă berărie. Foarte cunoscută în zonă, aceasta era supranumită „Puturosul”, beneficiind atât de vecinătatea unei ghene de gunoi ce deservește trei blocuri, puzderia de buticuri din zonă. restaurantul și încă un bar din vecinătatea acestuia, dar și de pe urma faptului că nu deținea vreo toaletă.
La scurt timp după alegerile din 2012, terasa a făcut implozie în fundația unei clădiri cu două nivele, cu ziduri de cărămidă și structură de beton. Cei din zonă o atribuie afaceristului Neculai Dumitru, patronul grupului de firme ALBO, deși acesta este cunoscut ca având mari probleme judiciare, într-un dosar penal pentru dare şi luare de mită, şantaj, abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dar și falsificare de alimente.
Terasa poreclită „Puturosul”, din fața restaurantului supranumit „Prinț și cerșetor”, în iulie 2012. Foto: Google Street View
Clădirea ridicată pe locul fostei terase de la intrarea în „Prinț și cerșetor”, martie 2014
Vedere din laterală a clădirii atribuită neoficial, de localnici, patronului ALBO, Neculai Dumitru
Iată așadar câteva din posibilitățile de utilizare a spațiilor obținute după demolarea garajelor sau altor construcții provizorii pe domeniul public. Negreșit, noile spații, rezultate în urma demolării celor 6.500 de garaje din oraș, vor aduce diverse servicii de întreținere auto sau alimentație publică mai aproape de consumatorul final, cetățeanul alegător. Asta numai dacă nu se vor găsi pretendenți la retrocedarea acestor terenuri, în cazul în care au avut proprietari privați înainte de instaurarea regimului comunist… Mai ales că, acum, eliberate de garaje și obligațiile Primăriei către chiriași, identificarea, măsurarea și retrocedarea lor se poate face fără sincope.
14 iunie 2014
Administrație, ANTIpatia, ANTItudinea