În mod normal, nu ne-am lăuda cu nişte biete ghirlande luminoase dacă gestul de a orna simbolic unul din parcurile reprezentative ale Galațiului nu ar fi fostul unul cu menire clară și bătaie lungă.
Veți vedea, mai jos, că am intenționat, de fapt, să dovedim capacitatea simplilor cetățeni, indiferent de posibilități financiare sau decizionale, de a conlucra pentru ieșirea dintr-o situație limită, neprevăzută. Dar și lipsa totală de imaginație sau minim spirit gospodăresc a celui pus în fruntea urbei, calități care ar fi putut face diferența dintre un oraș civilizat, evoluând spre prosperitate, și un târg trist, cenușiu, mai lipsit de speranțe decât căpița rurală din felicitarea de Crăciun a primarului fugar spre distracții pe alte meleaguri.
Chiar și cu puține mijloace, printr-o minimă organizare, dar și o maximă valorificare a resurselor (poate le sună familiar şi celor care stau toată ziua cu eficienţa administrativă în gură!), s-a probat ideea că putem obține îmbunătățiri vizibile, peste noapte, dacă ne propunem.
Doar două zile dar 13 mâini de ajutor
Mai precis, acţiunea „Beculeţ cu becuşeţ, să-nveselim un părculeţ!” a fost organizată de Asociația Mișcarea pentru Implicare Civică (aMIC) imediat ce actele constituirii acesteia au fost aprobate de Judecătorie. Am pornit de la o idee a luiPaul Găvănescu, care a inut dealtfel să ne şi ajute cu una din ghirlandele de beculeţe.
Fiindcă timpul rămas până în Crăciun era extrem de scurt, doar două zile, ne-am bazat pe sprijinul oricui ne putea da o mână de ajutor. Şi, cum uneori este suficient doar să anunţi că ai nevoie de ajutor, am găsit sprijin „din prima”. Drept pentru care avem cui mulţumi:
- Florin Popa (viceprimar), Cristian Capetis (Direcția Tehnică a Primăriei) şi Ionuț Pucheanu (atât ca persoană fizică, dar și ca director al serviciului public Ecosal) pentru rezolvarea promptă a formalităților de instalare și alimentare din rețeaua municipală;
- unui sponsor ce doreşte să rămână anonimă (ca să nu se işte interpretări politicianiste), „Galați, orașul meu” şi în special lui Bogdan Brânzan, Ordinului Arhitecților – filiala Galați-Brăila (prin intermediul președintelui, arh. Sergiu Porumboiu) şi lui Paul Găvănescu (ideea inițială dar și aport în natură – beculețe), pentru punerea efectivă în practică;
- Vieţii libere (partener media), Vox TV şi Digi24, pentru promovare şi reflectare mediatică;
- dar şi lui Silviu Vasilache (jurnalist), lui Marius Lambrino (electrician, un om care și-a depășit simpla datorie de serviciu) sau lui Dănuț Onofrei (foto).
Nu trebuie uitaţi nici cei care au contribuit la acest demers fie și printr-o îndrumare sau măcar o încurajare. A contat!
Cum putea primarul măcar să nu-şi stingă singur lumina
Părerea noastră este că, dacă ar fi vrut cu adevărat, Marius Stan putea măcar să nu se supere pe gălăţeni ca primarul pe sat.
Pe noi ne-au costat 580 de lei toate beculeţele întinse în parcul „Viva”. Deci, cu 2.500 de lei decoram tot parcul la modul decent, fără opulenţă.
Ne-a ajutat un electrician lucrând aproape 8 ore. Deci doi oameni puteau împodobi fără să se hrăbească tot parcul în două zile. Cheltuieli cu munca, la nivelul salariului mediu pe economie, 2500 lei x 2 oameni raportat la două zile din 21 lucrătoare – 500 de lei rotund. Plus utilajul de accesat conexiunile la stâlpi, cablurile de legătură etc. – total, grosso modo, 4.000 de lei. Hai 1.000 de euro ca să simplificăm calculul.
Câte parcuri are Galaţiul? 10? 10.000 de euro. Plus niscaiva intersecţii mai importante, capetele Falezei, hai 20.000 de euro. De alţi 80.000 de euro împodobeam şi străzi principale, în zone mai importante, dar tot la modul decent, mai de criză, că nici oraşul nu prea străluceşte economic în restul anului.
Deci totul se putea rezolva cu 100.000 de euro, sumă până la care, cel puţin în situaţii de urgenţă, se poate face achiziţie directă conform „înlesnirilor” aduse de legea 193/2013.
Iată deci că, dacă vroia, fostul fotbalist putea să nu se „certe” cu cei pe care îi va chema să-l voteze a doua oară. Dacă i s-ar fi „aprins becul”, edilul-şef putea face muult mai mult decât am făcut noi, fiindcă, s-a văzut, cei din jurul său nu au fost necooperanţi. Dar, evident, luminiţe de 100 de mii de euro nu „sclipesc” în cont precum cele de 500 de mii de euro…
27 ianuarie 2016
Administrație, ANTIteza, ANTItudinea, Civism, eveniment, Strada, Timp liber