GALERIE FOTO: Cum s-au împăcat Zilele Prieteniei cu gălățenii

12 august 2014

Concert, Muzica, Timp liber

Orașul nostru a fost pentru două zile polul Prieteniei, muzica și berea (cum altfel?) servind drept liant pentru gălățenii dornici de distracție. Deși inițial rețelele de socializare au vuit la zvonul cum că accesul va fi permis doar celor care au împlinit deja 18 ani, un răspuns oficial din partea organizatorilor a venit abia cu două zile înaintea evenimentului: acces liber pentru toată lumea, limita de vârstă referindu-se strict la vânzarea de băuturi alcoolice. O mențiune hilară, după părerea mea, având în vedere că vânzătorii de la standuri ar fi dat bere și copiiilor de grădiniță, dacă ar fi știut cum să ceară.

Prima seară – magistrală

În orice caz, atmosfera a fost una plăcută, iar diferența s-a văzut clar față de alte spectacole făcute „pe genunchi”. Prima zi a festivalului de muzică a adunat încă de după-amiază câteva mii de gălățeni curioși să asculte Niște Băieți și muzică venită direct din White Mahala. Apoi, pentru că gusturile (muzicale) nu se discută, spectatorii mai tineri s-au bucurat la o porție de Fără Zahăr, în timp ce alții au așteptat cu sufletul la gură să se facă Zob, amintindu-și cu drag de debutul lor de prin anii `90. Seara s-a încheiat cu Vița de Vie pe scenă, spre bucuria reprezentanților tuturor generațiilor de la fața locului. Publicul a cântat la unison melodii celebre precum Varză, Bassul și cu toba mare, Sunetul mai tare, iar trupa a făcut un cadou special fanilor de toate vârstele interpretând Ozosep, primul lor hit. Deși distracția s-a prelungit până seara, organizatorii s-au ținut de cuvânt și au respectat dorința locuitorilor din zonă cu privire la tulburarea liniștii publice. Astfel, în jurul orei 23:00, spectatorii au eliberat civilizat zona stadionului Dunărea, lăsând staff-ul să se ocupe de curățenie și de pregătirea spațiului pentru încă o zi ce se anunța a fi incendiară.

(Foto: Răzvan Vasilescu)

O bilă albă trebuie acordată celor care au ales locul pentru desfășurarea concertelor: cei veniți cu mașina au avut la dispoziție o parcare întreagă, fără să mai încurce traficul auto sau cel pietonal, iar ceilalți au avut la doi pași stații de tramvai, maxi-taxi, autobuz, chiar și stație de taxi-uri. Desigur, ar fi fost grozav ca Transurb să țină cont că nu e normal ca în weekend, începând cu ora 22:00, să nu mai existe pe traseu aproape niciun mijloc de transport. Dar nu le putem avea pe toate, nu-i așa?

Duminica răzvrătiților

Duminică, în a doua zi a festivalului, primii pe scenă au fost cei de la Numai Pe Roșu, o trupă locală care face cover-uri pentru piese rock din toate timpurile. Ei au fost urmați de Days of Confusion (și nu Confussion, așa cum au tot fost anunțați, inclusiv de cei care s-au ocupat de partea de Social Media și promovare) și Shukar Nation, formații pe care majoritatea celor prezenți le-au văzut și ascultat pentru prima dată la Galați. Dacă până la ora 20:00 încă exista cât de cât libertate de mișcare, odată cu apariția lui Mărgineanu & Band pe scenă, situația s-a schimbat radical. Publicul din ce în ce mai numeros și energic a intrat în transă odată cu ROA, iar Paraziții au incheiat seara cu piesele ce au constituit adevărate repere ale muzicii hip-hop românești. Singurul comentariu malițios în privința lor ar fi că rar vezi ca o trupă de băieți supărați în general pe tot ce e în jurul lor să își asocieze numele tocmai cu Zilele Prieteniei. În plus, au profitat de ocazie să anunțe că urmează să plece în turneu prin țară, lucru care s-a întâmplat ultima dată acum 10 ani. Ei spun că o fac doar ca să se distreze. Gurile rele ar spune că-s de vină criza și piratarea masivă a albumelor. Sau că încearcă să atragă public tânăr, căruia abia i s-a uscat cerneala pe CI. Iar adevărul este probabil undeva la mijloc.

(Foto: Răzvan Vasilescu)

Spectacol cinstit pentru public matur

Spre deosebire de spectacolul jenant la care am asistat la Music Mix Evo, cei care au cântat pe aici zilele astea au luat pulsul mulțimii și au oferit exact ceea ce aștepta toată lumea: un spectacol cinstit, complet, interactiv. Fiecare dintre trupele prezente pe scenă a adus, pe lângă melodiile deja consacrate, și piese complet noi care promit albume noi, semn că măcar o parte a industriei muzicale românești mai mișcă câte ceva și în afara sezonului de vară. Iar publicului i-a plăcut asta. Era să uit. În loc de încheiere, două vorbe pentru cei care aduc copii foarte mici la astfel de manifestări extrem de zgomotoase. Încercați să fiți onești și să recunoașteți că voi vreți să stați să ascultați muzica, și nu copiii de 3-4 ani pe care îi tot întrebați obsesiv dacă vor să mai stea, în condițiile în care ei încep să se agite și să urle de mama focului (e de înțeles de ce, nivelul de zgomot ajunge la vreo 120 de decibeli). Și nu e ok nici să îi șantajați cu „dacă adormi la mine în brațe, mergem imediat acasă”. Atât. Concluziile le trageți voi. PS: Îi salut pe toți cei care au privit concertul pe ecranul smartphone-ului. Nici nu știți ce ați pierdut!

, , , , , , , , , , , , , ,

One Response to “GALERIE FOTO: Cum s-au împăcat Zilele Prieteniei cu gălățenii”

  1. Gabriel Ursan Says:

    Foarte bun articol. Felicitări!

    Reply

Leave a Reply