HALUCINANT: Dumitru Nicolae, pus în ramă de Marius Stan şi scumpit de peste 10 ori!

Aşa cum spuneam, consilierii locali par a fi doar nişte marionete cu cheiţă, puse să ridice mâna la orice închipuiri ale Munchausenilor ajunşi  în fotoliul de primar al Galaţiului. Şi dădeam exemplu ultimul proiect lansat cu surle şi trâmbiţe mediatice, cel prin care se va reface scuarul de la intersecţia Oţelarilor cu bulevardul Galaţi, la intrarea în oraş.

Citeşte şi INVESTIŢIA DIN SCUARUL OŢELARILOR ŞI BARONII MUNCHAUSEN AI GALATIULUI

Ceea ce veţi afla mai jos confirmă încă o dată că politica gălăţeană este aceeaşi rotire de personaje „care trebuie”, chitite să ne toace banii „cum trebuie” şi, mai ales, „cât trebuie”, nu cât ar costa în realitate. Marius Stan et comp. au resuscitat un proiect lăsat în sertare de mentorul său probabil, Dumitru Nicolae, dar a avut grijă să-i crească preţul de peste 10 ori. Că, vorba aia, vin alegerile, deci şi campania, iar banii trebuie să se învârtă…

inaugurare baia comunala  stan nicolae 38Foto: Viaţa liberă

Zece milioane pe un parc de joacă, nişte bănci şi un ghiul

În HCL 677 din 2009, la iniţiativa lui Dumitru Nicolae, consilierii votau construirea a „şase grupuri de fântâni arteziene în rondou şi a 19 fântâni arteziene pe scuar”, plus arbuşti, gard viu, instalaţii de irigare automate, balustrade de protecţie la trecerile de pietoni, refacerea aleilor pavându-le cu dale, iluminat stradal extins, „suficiente fântâni cu apă potabilă” (anticipa sistările?) şi gard ornamental pe centrul scuarului pentru a se împiedica traversarea prin loc nepermis.

Faţă de acea hotărâre, actualul proiect a redus fântânile arteziene de la 6+19=25 la doar… trei! Care cică însă vor fi mai mari… Iar gardul a fost înlocuit cu „elemente reflectorizante”. În plus, într-adevăr, sunt trei chestii mari şi late.

1. „bănci acoperite cu pergole din structuri metalice şi panouri translucide din policarbonat” – mai pe înţelesul tuturor, nişte staţii de autobuz, modelul nou, cu plastic în loc de geamuri şi amplasate aiurea pe la parterul blocurilor.

2. „Parcul de aventuri Siretul”, cu „tiroliene, trasee de parcurs prin copaci, tir cu arcul, arenă de turnir, pereţi de căţărare etc.”. Pentru cei care, în ciuda milioanelor de euro cheltuite, în mod curent nu găsesc o bancă liberă prin Grădina Publică sau se miră de locurile de joacă sărăcăcioase şi aleile strâmbe din Parcul Rizer, promitem o analiză cât de curând. Să ne facem împreună o idee cum va arăta încă un parc finalizat sub oblăduirea lui Stan.

3.  O “amenajare a sensului giratoriu de la intersecţia bd. Galaţi cu bd. Dunărea prin amplasarea în centru  a unui obiect decorativ – inspirat de sigiliul lui Petru Rareş” – mai pe înţelesul maneliştilor, o replică a ghiulului domnesc, ăla cu care „ştampila” ceara aplicată pe răvaşele oficiale, un fel de sms-uri care se trimiteau cu tot cu ecranul a cărui diagonală era mai mare ca diametrul de la janta de BMW, sîc!.

Chestia stupefiantă este diferenţa dintre costul proiectului pe vremea lui Dumitru Nicolae şi astăzi, când domneşte Noul Galaţi. În 2009 costa doar 969.373 de lei şi 16 bani. Astăzi a ajuns, sub votul consilierilor păstoriţi de Stan, la 11.703.836  de lei. De la 230 de mii de euro (la cursul de atunci), la aproape 2,7 milioane de euro astăzi e o distanţă parcă mult prea mare pentru un amărât de parc de joacă.

Sau o fi de la ghiul? Domnu’ Stan, îl faceţi din aur, dom’le?

HCL677-2009

, , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply