HALUCINANT: Fariseism marca Stan, în oraşul ruinelor cu toaleta în curte şi hidranţi secaţi

Între cei care s-au grăbit să se caţere pe durerea celor loviţi de tragedia din clubul bucureştean este şi primarul Marius Stan.

ColectivDoliu

Primăria Municipiului Galaţi, ca instituţie, alături de sprijinul oferit pentru funeraliile bietei gălăţence dispărute în incendiul de la Colectiv, a găsit de cuviinţă să-şi exprime condoleanţele şi să-i îmbărbăteze pe bieţii părinţi e de înţeles. Dar că semnatarul multor autorizaţii – cine ştie câte superficiale, precum cea a lui Piedone – s-a găsit să-şi etaleze (!) compasiunea şi consideraţiile stângace vizavi de o pierdere ce nu poate fi măsurată în cuvinte, asta depăşeşte limitele decenţei.

Iată mai jos postarea de pe contul deFacebook al lui Mariu Stan – persoană publică:

„Din nefericire, tragedia produsă noaptea trecută în clubul bucureștean nu a ocolit Galațiul. O tânără din orașul nostru și-a pierdut viața nedrept și prea devreme în incendiul care a izbucnit în club.

Dumnezeu să o aibă în pază și să dea putere familiei să treacă peste cumplita tragedie!

Transmit condoleanțe familiei greu încercate și vă rog pe voi, oameni buni, să fim alături cu compasiune de părinții fetei dispărute prematur dintre noi. Cu toții avem copii și, fără îndoială, nu există nenorocire mai mare decât pierderea unui copil…”

Am vrea să-i subliniem domnului primar faptul că, din fericire, o asemenea tragedie a ocolit deocamdată Galaţiul. Da, nu i-a ocolit  pe unii gălăţeni, dar doamne fereşte să fi lovit Galaţiul cu adevărat. Mai mult, măcar de dragul logicii, ar trebui domnul Stan să realizeze că, pentru o „tânără”, moartea nu vine niciodată prea devreme. Ci întotdeauna. Nici măcar pentru cei împovăraţi de ani nu putem spune că moartea a venit la timp, ci mereu este prea devreme…

Trecând peste cacofonia introducând neglijent termenul „compasiun” în postarea domnului primar, ar trebui măcar să realizeze domnul primar că întotdeauna există durere mai mare decât pierderea unui copil. Doi copii, trei copii, …doamne fereşte câţi copii dacă primari ca domnia sa îşi uită datoria şi responsabilitatea faţă de comunitate.

Uite cine jeleşte!

Pentru cei care se vor grăbi să ne acuze de cusurgism stilistic, să nuanţăm înţelesurile observaţiilor de mai sus.

Compasiunea de pe Facebook este semnată de un primar căruia ar trebui să-i amintească cineva că nu doar focul ucide. Dar şi cutremurul, de exemplu! Iar clădirea retrocedată a unui liceu pentru care mii de euro lunar plătesc doar ziduri şubrede şi toalete în curte ar trebui să nu-l lase noaptea să doarmă.

Un primar a cărui grijă faţă de finalizarea lucrărilor pe bani publici de la Sala Sporturilor a rezultat într-un spaţiu inutilizabil public, fix din motive de neîndeplinirea normelor de paza şi stingerea incendiilor. Norme care nu au împiedicat însă desfăşurarea a diferite manifestări de partid, cu sute de membri PC sau, de ce nu?, mii de membri PSD!

Un primar în al cărui oraş nu merg hidranţii stradali nici la două sute de metri de sediul companiei de apă, după cum s-a văzut la recentul incendiu din Mazepa II.

Un primar care ar trebui să mai iasă seara în oraş şi să vadă cum mai funcţionează stabilimentele de distracţie, atât în privinţa respectării normelor PSI, a traficului în zonă, dar şi a admiterii minorilor (şi mai ales a minorelor…) în incinte în care se fumează şi se consumă alcool. Vreţi să ne amintim inclusiv despre acesul necontrolat la parangheliile dar şi festivalurile de rock organizate de Primărie şi instituţia subordonată, Teatrul Muzical?… Vreţi să vorbim despre chioşcurile cu produse exclusiv pentru adulţi situate la distanţe infime de şcoli, inclusiv gimnaziale (!)?…

Citeşte şi „PREMIUL DOLIU NAŢIONAL” ŞI ACOPERIREA RĂSPUNDERII AUTORITĂŢILOR

Sau poate ar putea primarul Galaţiului încă nelovit de o tragedie să-şi amintească despre autoscara de intervenţii la incendii care nici acum nu s-a achiziţionat într-un oraş dominat de blocuri mai înalte de patru etaje. Dar în care s-au găsit bani pentru automacarale telescopice de… tăiat copaci. Ori poate ar trebui să-şi amintească Marius Stan că „rabla” care cară bombele nedezamorsate către poligon şi de care se plângeau şi acum trei ani, la începutul mandatului său, încă mai circulă, am văzut-o zilele trecute chiar pe Domnească.

Sau poate ar putea domnul primar, că tot vine iarna, să-şi amintească de nenorociţii din căminele Primăriei, foste ale Liceului Metalurgic. Aceia nu au nici electricitate, nici căldură şi nici apă de băut. Darămite pentru stins vreun incendiu, fie el şi în stare incipientă.

Nici nu veau să mă mai gândesc la Faleza alunecând catastrofal spre Dunăre cu tot cu blocul lui Cezar Preda pentru care Stan făcea presiuni în Consiliul Local. Sau de câinii vagabonzi care se înmulţesc direct proporţional cu taxa de ecarisaj necheltuită de Primărie. Sau de frigul criminal care se va instaura rapid în apartamentele dar şi şcolile sau grădiniţele gălăţene…

După ce ne va răspunde primarul pentru aceste nenorociri ale propriei sale administraţii – cu probe, nu vorbe – putem lua în calcul şi o eventuală compasiune reală. Deocamdată, ea pare doar mimată.

Dar nu putem să nu remarcăm că există şi un adevăr incontestabil în postarea domnului Marius Stan, partea cu „Dumnezeu să o aibă în pază”. Şi pe noi, domnu’ primar, că despre autorităţi ne-am lămurit de mult…

, , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply