Ne-am săturat să tot scriem EXCLUSIV în capul titlurilor, dar a devenit o regulă ca informațiile pe care le găsiți la noi, sau cel puțin interpretarea acestora, să nu le mai aflați altundeva. Este valabil și pentru ultimul control al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului, trâmbițat cu mare pompă în presă dar lipsit de unele dintre cele mai elementare date, fix cele care ar contribui la asanarea mediului comercial și punerea în gardă a cetățenilor.
În Viața liberă, CJPC Galați s-au lăudat cum au dat ei amenzi de 20.000 de lei (mai puțin decât salariul unui comisar pe un an) după un control mamut prin piețele și magazinele gălățene. Cică într-un hipermarket ar fi găsit (doar) şapte kilograme de ciuperci expirate, (doar) trei agenţi economici vindeau fructe şi legume de o calitate îndoielnică, iar partea întreagă a preţului este înscrisă adesea cu cifre de circa zece ori mai mari decât partea zecimală, cea din urmă fiind 99 sau 9.
În Adevărul de Galați, mai aflăm că s-au descoperit și nereguli la cântar, mulţi comercianţi care nu deţineau cântare omologate. dar și o vânzătoare pentru care kilogramul are 892 de grame.
Protecția consumatorului sau imaginii comercianților?
Interesant este faptul că, atât liderului presei gălățene, dar și singurului cotidian național cu ediție de Galați, li s-au servit din partea comisarilor pentru protecția… imaginii comercianților explicații de genul „potrivit legii, CJPC Galaţi nu poate face publice numele operatorilor economici sancţionaţi.”
Singurul care s-a revoltat un pic, Costel Crângan de la Adevărul, a remarcat că „din păcate, numele comrcianţilor prinşi şi amendaţi nu a fost făcut public de CJPC, care argumentează că acest lucru este interzis prin lege. Şi-atunci noi cum ne putem feri de escroci?”
Bineînțeles, nimeni nu întreabă: potrivit CĂREI LEGI, numărul, anul, articolul, litera, alineatul?
Ca exemplu, noi vă putem da un articol de toată frumusețea chiar la organul de presă de stat, AGERPRES, unde Consiliul Concurenței face publică la începutul lui iunie o listă-mamut de firme amendate cu peste 150 de milioane de lei (noi!), între care regăsim bine-merci comercianți de toate mărimile și renumele.
Presa ia de la dalmațieni
Interesant este că șefii instituției de la care ziariștii iau totul de bun sunt chiar persoane cu probleme de imaculare în cariera de până acum. Dar și în propriile afaceri de familie.
Comisarul șef de regiune, Cicerone Lupu, este luat la ochi de presă atât pentru pretinsa devalizare a Vinificație și Băuturi SA Galați, dar și pentru returnări cel puțin preferențiale de TVA. Nu sunt uitați nici protectorii săi politici, în frunte cu pistolarul „cu ficat de oțel”, fostul maior Ilie Plătică-Vidovici.
Carmen Tudor, comisarul șef pe Galați, este soția lui Luciano Tudor, cel cu evaziune de vreo 20 de milioane de euro doar… Acesta apare în declarația de avere a doamnei ca angajat la o firmă din Arabia Saudită pe 40.000 (lei, euro?) anual. De acolo, în comun cu soția probabil, varsă un împrumut de 150.000 de lei (aproape 34.000 de euro) firmei personale Mobimod, prin care a fraudat statul. Ajutați probabil și de suma primită de la administratorul acestei firmei de familie, drept cobtravaloare la vânzarea unui apartament…
26 iulie 2015
ANTIpatia, ANTIreklama, ANTIteza, ANTItudinea, Economie