Înșelăciunea din piețe cu autorități complice?

Ne-am săturat să tot scriem EXCLUSIV în capul titlurilor, dar a devenit o regulă ca informațiile pe care le găsiți la noi, sau cel puțin interpretarea acestora, să nu le mai aflați altundeva. Este valabil și pentru ultimul control al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului, trâmbițat cu mare pompă în presă dar lipsit de unele dintre cele mai elementare date, fix cele care ar contribui la asanarea mediului comercial și punerea în gardă a cetățenilor.

În Viața liberă, CJPC Galați s-au lăudat cum au dat ei amenzi de 20.000 de lei (mai puțin decât salariul unui comisar pe un an) după un control mamut prin piețele și magazinele gălățene. Cică într-un hipermarket ar fi găsit (doar) şapte kilograme de ciuperci expirate, (doar) trei agenţi economici vindeau fructe şi legume de o calitate îndoielnică, iar partea întreagă a preţului este înscrisă adesea cu cifre de circa zece ori mai mari decât partea zecimală, cea din urmă fiind 99 sau 9.

lidl___reducerea_tva_3_49783300Foto: economica.net

În Adevărul de Galați, mai aflăm că s-au descoperit și nereguli la cântar,  mulţi comercianţi care nu deţineau cântare omologate. dar și o vânzătoare pentru care kilogramul are 892 de grame.

Protecția consumatorului sau imaginii comercianților?

Interesant este faptul că, atât liderului presei gălățene, dar și singurului cotidian național cu ediție de Galați, li s-au servit din partea comisarilor pentru protecția… imaginii comercianților explicații de genul „potrivit legii, CJPC Galaţi nu poate face publice numele operatorilor economici sancţionaţi.”

Singurul care s-a revoltat un pic, Costel Crângan de la Adevărul, a remarcat că „din păcate, numele comrcianţilor prinşi şi amendaţi nu a fost făcut public de CJPC, care argumentează că acest lucru este interzis prin lege. Şi-atunci noi cum ne putem feri de escroci?”

Bineînțeles, nimeni nu întreabă: potrivit CĂREI LEGI, numărul, anul, articolul, litera, alineatul?

Ca exemplu, noi vă putem da un articol de toată frumusețea chiar la organul de presă de stat, AGERPRES, unde Consiliul Concurenței face publică la începutul lui iunie o listă-mamut de firme amendate cu peste 150 de milioane de lei (noi!), între care regăsim bine-merci comercianți de toate mărimile și renumele.

Presa ia de la dalmațieni

 Interesant este că șefii instituției de la care ziariștii iau totul de bun sunt chiar persoane cu probleme de imaculare în cariera de până acum. Dar și în propriile afaceri de familie.

Comisarul șef de regiune, Cicerone Lupu, este luat la ochi de presă atât pentru pretinsa devalizare a Vinificație și Băuturi SA Galați, dar și pentru  returnări cel puțin preferențiale de TVA. Nu sunt uitați nici protectorii săi politici, în frunte cu pistolarul „cu ficat de oțel”, fostul maior Ilie Plătică-Vidovici.

Carmen Tudor, comisarul șef pe Galați, este soția lui Luciano Tudor, cel cu evaziune de vreo 20 de milioane de euro doar… Acesta apare în declarația de avere a doamnei ca angajat la o firmă din Arabia Saudită pe 40.000 (lei, euro?) anual. De acolo, în comun cu soția probabil, varsă un împrumut de 150.000 de lei (aproape 34.000 de euro) firmei personale Mobimod, prin care a fraudat statul. Ajutați probabil și de suma primită de la administratorul acestei firmei de familie, drept cobtravaloare la vânzarea unui apartament…

, , , , , , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

No comments yet.

Leave a Reply