INTERVIU CU „NAȘUL” CARACATIŢEI: Anarhie sau antimafie?

????????????????????????????????????

Costel Văduva: „Nu susţin anarhia creată de câţiva indivizi care se cred clasă politică

A făcut multă vâlvă, a trezit interesul celor care văd în taxe un mod de înrobire, dar a iscat și critici, cum că ar vrea o anarhie a rău-platnicilor. Cetățeanul care s-a luat de gât cu sechestrul ad-hoc pus pe roțile gălățenilor prin parcări pune punctul pe „i”. Nu mai vrea ca aleșii să trateze orașul ca pe o moșie a lor.

– Unii spun că vreţi anarhie! Să nu mai plătim taxa de parcare, poate nici dările la buget…

– Nici vorbă! Sunt împotriva mişcărilor anarhiste. Eu susţin tocmai legalitatea. Nu anarhia creată de câţiva indivizi care se cred clasă politică. Dacă e s-o luăm aşa, anarhie e chiar faptul că un SRL, al cărui scop unic este profitul, beneficiază de o hotărâre de consiliu local ca să pună sechestru pe bunuri, în contra legislaţiei naţionale.Doar ANAF-ul executorul judecătoresc, şi poliţia pot sechestra un bun şi măsura este supusă controlului instanţei.

– V-aţi luat de gât cu Gospodărire Urbană SRL. Aveţi ceva special cu ei, mai sunt şi alţii?

– Nu pot avea ceva cu o persoană juridică. Este o noţiune abstractă. Am ceva cu cei care conduc institutia după bunul plac şi cei care le permit asta. Da, ar putea urma şi alţii. Dacă ne uităm bine în jur, foarte multe instituţii care ar trebui să fie servicii publice se ascund după pălării de SRL sau SA. Astfel, transparenţa este aprope inexistentă, nici Curtea de Conturi nu-i poate controla. Cred că multe fundamente ale serviciilor publice din Galaţi ar trebui luate la bani mărunţi, pe lege.

Necesitatea publică, utilitatea publică, serviciul public trebuiesă rămână un scop în sine, nu să fie transformat într-o goană după profit. Sau, mai rău, într-o afacere personală a drectorului, fratelui, vărului, cumnatului nu ştiu cui… 1,50 lei trebuie să fie TAXĂ, încasată de instituţia publică, bani care vor fi recheltuiţi tot în interesul general, parcări, străzi, parcuri. Nu profit pentru un SRL sau SA.

– Pe gălăţeni nu prea pare să-i deranjeze. O să fiţi cam singur în demers…

– Gălăţenii au fost prostiţi de 25 de ani ca să li se pară normal ce se întâmplă. Nu s-a pus în discuţie dacă necesitatea publică se poat transforma într-un scop de profit. Sau trebuie să rămână, cum ar fi normal un serviciu public, controlat financiar de aleşii comunităţi. Ia explicați-le nițel cum stă treaba, să vedeți cum li se aprind beculețele.

– Sunteţi cam comunist în abordarea economică…

– Atunci şi Germania este comunistă. Sau ţările nordice…

Evident că nu sunt ţări comuniste! Ci privesc serviciul şi utilitatea publică ca o problemă socială, în interesul tuturor. Nu fac companii private cu numiri politice şi pe bani publici, mimând capitalismul într-o cumetrie mai gravă decât pe vremea comuniştilor sau cea din organizaţiile mafiote.

E o struţo-cămilă, nici socialişti sau comunişti, nici capitalişti. Ci o îmbinare a ce-i mai rău din cele două. O mică gaşcă, autointitulată clasă politică, fără nicio doctrină reală, mimând interesul general în folosul propriu şi creând sisteme după principii mafiote. Predomină vechiul PCR, pile-cunoştinţe-relaţii, servilismul şi tupeul, în funcţie de ierarhie. Ce vedem cu toţii este politica-afacere în interes propriu.

11694831_706251606170193_6282949612409023104_n

– Concret: cu caracatiţa ce se va întâmpla? Putem spune că și-a găsit nașul?

– Deja am contestat în instanţă însăşi aşa-zisa lege locală. Dacă mi se va da dreptate, se va interzice sechestrul/blocarea maşinii.

– Şi cei are sunt prinşi că nu achită, că nu-şi scot bon pe ora de parcare? Îi lăsăm nepedepsiți?

–  Evident, nu. Dar, fiind abolit tariful către un SRL şi redevenind taxă publică se va regăsi la finanţe, lângă impozite, taxe… Bani publici care cel puţin vor urma calea legală în utilizarea pentru interesul general. Taxa de parcare este pe şosea, pe domeniul public. Acolo nu poate nimeni institui o taxă în folos personal, al unui SRL, al unei persoane juridice de drept privat.

– Vrea Costel Văduva să răstoarne administraţia publică locală?

– Nu! Vrea să reinstituie legalitatea, aplicarea legii aşa cum a intenţionat-o legiutorul. Bună, rea legea – măcar s-o respectăm! Nicidecum s-o facem sluj sau chiar praf pentru profitul unui SRL. Care mai este şi pe minus de când s-a înfiinţat, deci nici măcar nu aduce vreun folos la bugetul Galaţiului.

– Credeți că veţi reuşi aşa, de unul singur?

– Dar nu sunt singur! De vreme ce am ales să merg în instanţă – pentru o sumă simbolică până la urmă – înseamnă că am încrederea, ca jurist, că am – în acest caz specififc – cadrul legal de partea mea. Bineînţeles că judecătorul va fi cel care decide. Dar nici nu putem să plecăm mereu de la ideea că din start nu avem dreptate în faţa autorităţilor publice fiindcă, totuşi, realitatea cam contrzice prezumţia de bună guvernanţă în istoria contemporană a României…

– Și la capitolul… aliați cu față umană?

Deja observ că oamenii au atitudine civică, încep să-şi exprime nemulţumirea, chiar revolta faţă de practici discreţionare în interes personal. Ar fi o statistică absurdă să fiu eu singurul care observă lucruri defecte. Dar, probabil, alții nu şi-au exprimat oprobiul civic fiindcă nu au avut ocazia ori s-au temut că ar fi luaţi de exotici singulari. Prin demersul ăsta chiar sper să mai găsesc persoane care vor să schimbăm mentalitatea colectivă, de supuşi ai sistemului. Până la urmă, poate se va naşte şi la Galaţi o societate civilă mai vocală, dar şi mai eficientă. Uneori nu sunt de-ajuns luările de poziţie. Mai este nevoie şi de o contestaţie, o acţiune în instanţă, o intervenție în forță. Forța legii, evident. Care în final să ducă la un restart în relaţia deteriorată actualmente între autorităţi şi cetăţeni.

, , , , , , , ,

About Anghelos

Mihai Angheluță a debutat în cotidianul gălățean „Viața liberă”, în ultimul an de liceu, intervievand vedete din jazzul autohton la unul dintre primele festivaluri de gen. În anii facultăţii, a colaborat la două posturi de radio locale, ca redactor muzical, realizator de emisiuni și, ocazional, reporter. După licenţierea în filologie, nu a rezistat mai mult de doi ani ca profesor sau traducător. S-a reîntors la presă, fiind angajat redactor plin al „Vieţii libere” între 1999 și 2001. Specializat în investigaţii şi justiție, a evadat adesea în subiecte economice, reportaje, radiografii sociale, recenzii culturale ori spațiul virtual al internetului. Din presa scrisă a trecut la televiziune, fiind aproape un an reporter și realizator de emisiuni la Express TV Galaţi-Brăila. Cum presa a intrat într-un declin după 2000, a mai făcut o ultimă încercare, la un săptămânal sindical, timp de câteva luni. În fina, s-a văzut nevoit să facă o schimbare de domeniu. Cum jurnalismul e singura ocupație pe care a practicat-o cu entuziasm, iar răspândirea internetului a adus noi oportunităţi, s-a reapucat de scris în 2008, colaborator al unei publicații online, enzine-ul antidotul.ro. În 2011, a revenit la cotidianul în care a debutat. Și a constatat că jurnalismul angajat, cu atitudine, încă nu face rating major, cel puţin în provincie. Prin urmare, a inițiat ANTItudinea, o abordare critică a problemelor civice, găzduită de blogul colectiv madeingalati.ro. Pe acesta îl construieşte ca un viitor portal, o piață publică virtuală - spațiu de manifestare pentru o comunitate care-şi (re)descoperă spiritul combativ.

View all posts by Anghelos

2 Responses to “INTERVIU CU „NAȘUL” CARACATIŢEI: Anarhie sau antimafie?”

 1. Stănică Ambrinoc Says:

  Ştiu că avem o grămadă de jurişti şi avocaţi în oraş, dar nu ştiam niciunul curajos, mai ales împotriva autorităţilor, care la noi în România, fac abuzuri, la modul cel mai flagrant. Felicitări, d-lui Văduva, voi fi un susţinător activ şi cum zice Mircea Badea: ” Trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul” … Eu le spun … vremuri de haiducie !

  Reply

 2. Mda Says:

  Uraaaaaa, si-a gasit Văduva un caz !
  Uraaaaaaaaa !
  Hai ca te scoți de întreținere luna asta, daca vei câștiga!

  Reply

Leave a Reply